Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušek zpěvavý (Psephotus haematonotus) 13 – Peří a jeho struktura
Sdílet:

Papoušek zpěvavý (Psephotus haematonotus) 13 – Peří a jeho struktura

Peří je jedinečným kožním útvarem těla ptáků. Jejich využití při letu je bezvadně zkoordinováno s celou řadou dobře spolupracujících hladkých svalů. Historicky se peří vyvinulo z plazích šupin. 

Na rozdíl od lidského vlasu, neroste peří bez přestání. V začátku svého růstu, nové pero dostává všechny potřebné živiny z krve ve folikulu (perovém váčku). To mu umožňuje růst. Když ptačí pero dosáhne určené velikosti, (kterou mu stanoví kód v DNA), dále svého jedinečného tvaru a barvy, jeho vývoj je u konce a přestane růst.

V průběhu svého růstu se epidermální buňky postupně uspořádají do řad odpovídajících budoucím větvím a paprskům. Cévní systém, který jej doposud vyživoval, je již nepotřebný a postupně zanikne. Po čase, kdy dojde k opotřebování pera, je vytlačeno perem novým rostoucím na stejném místě pod ním.

Pelichání je tedy velice důležité z mnoha důvodů. Může ptáky připravit na různá jejich období a role v životě. Na příklad mladí ptáci mají typicky nevýrazné peří. Tento fakt ale přináší v počátku jejich života své výhody, neboť jsou ještě nezkušení vůči útokům nepřátel a peří jim pomáhá se maskovat. Když dospějí, účel peří se mění od maskování k možnosti ukázat se v celé své kráse a pokusit se přivábit prvního životního partnera.

Bílkoviny

Peří ptáků, je přibližně tvořeno z 88% z proteinů. Proto v době pelichání potřebuje pták vysoce kvalitní potravu na růst a výměnu této části tělní hmoty. Všichni papoušci zpěvaví jsou zrnožraví, a tedy jsou vegetariáni. Je potřeba si uvědomit, že žádná zelenina či zrní – kromě sójových bobů – neobsahuje stoprocentní komplex bílkovin. Proto i ptáci ve volné přírodě získávají všechny potřebné proteiny a aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin) z různých potravinových zdrojů. Abychom zajistili našim papouškům dostatek bílkovin k udržení jejich optimálního zdraví během pelichání, je třeba v období výměny peří postupně změnit dietu. Správně vyvážený poměr bílkovin, sestavený podle nejnovějších znalostí, najdou ptáci pravděpodobně jenom v granulovaném krmivu. Je na každém chovateli, aby dostatečně pestrou stravou zajistil ptačímu organismu přísun všeho, co tělo při výměně peří potřebuje.

Správně krmeni papoušci zpěvaví mají peří po přepeření čisté, lesklé a výrazně barevné. Je dobré si rovněž uvědomit, že všichni papoušci ve volné přírodě přijímají potravu, a zvláště pak bílkovinnou potravu, nepravidelně. Proto je dobré přidávat pelichajícím ptákům vitamíny, minerály a vaječné krmivo více méně jenom příležitostně. 

Skladba peří - obecný popis -  druhy per

U ptáků obecně a tedy i u papoušků, rozeznáváme dva druhy per. Jde o peří

obrysové:

– krycí (na hlavě, krku, trupu, nohou) slouží k ochraně,

– vytváří aerodynamický tvar, je nositelem ochranné (maskovací) barvy,

– letky (dlouhá pera na křídlech) slouží k létání,

– rýdovací (vějířovitě na ocase) slouží ke kormidlování,

prachové:

– je bez stvolu a praporu, nachází se pod obrysovým a plní roli tepelné izolace. 

Autor textu: Ing. Peter Lukáč
Autor fotografií zdroj: Ing. Peter Lukáč
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru