Turnaj Vezerkepzo GM a IM Budapešť 13. – 21.5. 2021

očima J. Kůsy a J. Němce

 

V půlce května jsem se vydal společně s Jáchymem Němcem a Standou Stárkem do Budapešti na svůj první GM turnaj. Po dlouhé době první turnaj naživo. Přípravu jsem nepodcenil a poctivě jsem se před odjezdem připravoval. Turnaj se hrál systémem každý s každým na 9 kol. Byl jsem nasazen jako číslo 8. Moc jsem se na turnaj těšil. Snažil jsem se každou partii hrát naplno. Denně jsem se připravoval kolem dvou až tří hodin, nechtěl jsem nic podcenit. V každém kole na mě čekal silný hráč. Připravoval jsem se s Pavlem Šimáčkem a byl jsem s přípravou velmi spokojený. I přesto, že mi přípravy moc nevycházely, tak si myslím, že mi určitě v budoucnu mnoho dají.

Uhrál jsem tři body z devíti. Nepřekvapil jsem, ale ani nezklamal. Partie dle mého jsou zajímavé. Získal jsem nové zkušenosti, které teď budu chtít co nejdřív zúročit.

Rád bych touto cestou poděkoval svým trenérům Lukášovi Vlasákovi a Pavlovi Šimáčkovi, Peťovi Piskovi za morální podporu během turnaje, dále Šachovému svazu ČR, Vojtovi Plátovi za pozvání na tento turnaj a Standovi Stárkovi, který se o nás po dobu celého turnaje staral přímo v Budapešti.

 

A jak své působení v Budapešti hodnotí Jáchym Němec ?

Hrál jsem IM uzavřený turnaj. Do prvního kola mi byl udělen 4. nasazený FM Louis Thibault, na kterého jsem dostal bílé. Celá partie byla poměrně vyrovnaná, ale je pravda, že v jednu chvíli to měl soupeř hodně dobré. V partii posléze vznikla koncovka věž a střelec proti věži, kterou jsem dokázal udržet, přestože mě soupeř zkoušel celých 50 tahů.

Na druhé kolo se, na rozdíl od prvního kola, již dalo připravit. V prvním kole se totiž 30 minut před partií losovaly čísla a barvy, takže nikdo neměl šanci se na partii připravit. Hrál jsem s FM Ongut Tamas Gunes. V partii jsem stál hodně zle, ale soupeř to naštěstí pro mě zahrál špatně a pozice byla nakonec remízová. Po soupeřově chybě se mi podařilo zvítězit. Na třetí kolo jsem dostal předposledního nasazeného Tamase Tancsasu. Už jsem s ním dříve hrál a věděl jsem, že to nebude jednoduchá partie. Partii jsem zahrál dobře, jen na konci jsem měl štěstí, že se soupeř špatně bránil. Partii jsem nakonec vyhrál a měl jsem 2,5 bodu / ze 3 partií. Čtvrtá partie byla se slovenským velmistrem Milanem Pacherem. Na partii jsem se hodně těšil, protože zahrát si s takhle dobrým hráčem se mi nepoštěstí každý den. V partii jsem obětoval pěšce za kompenzaci a poté jsme přišli do koncovky. Partii jsem měl ve svých rukou a stál na výhru, ale já jsem si zbytečně otevřel krále a partii jsem díky tomu nakonec prohrál.

V pátém kole jsem měl bílé a po dlouhé době jsem zahrál e4. Partie s CM Angličanem Peinem Jonathanem byla normální a v pozici, kdy jsem stál strategicky výborně, jsem vyměnil jednu figurku a všechna moje výhoda zmizela. Partie nakonec skončila smírem. V 6. kole jsem si zahrál s posledním nasazeným Maďarem Konyvesem Almosem. V partii se mi nepovedlo zahájení, ale bojoval jsem. V kritickém okamžiku jsem nevyměnil dámy a stál jsem špatně. Soupeř mi několikrát nabídl vyrovnání, ale já svou špatnou hrou přesto prohrál.

Partie v sedmém kole byla s jedinou ženou v turnaji, s WFM Maďarkou Terbe Zsuzsanna. V partii jsem udělal zase stejnou chybu jako v 6. a 4. kole. Dobrovolně jsem si oslabil krále, což jsem zde udělal znovu. V koncovce jsem pak udělal obrovskou chybu, soupeřka možnost využila a porazila mě. V osmém kole na mě čekal IM Maďar Bokros Albert (ELO 2458). Po dobrém začátku, ale špatném středu turnaje jsem věděl, že nemohu nic ztratit. Stál jsem skvěle, ale přehlédl jsem dvoutahovou taktiku, kdy jsem mohl získat pěšce. Pozice se vyrovnala a soupeř mi nabídl remízu. Udělal jsem ale chybu, protože jsem mu ji přijal. Určitě jsem nestál hůře a z psychologického hlediska jsem měl odmítnout a soupeře zkoušet. Na poslední kolo jsem dostal IM Maďara Evartha Kahna. Větší část partie jsem trpěl a stál jsem na prohru. Soupeř to naštěstí nezahrál přesně a já jsem dokázal zremizovat koncovku.

Samostatný turnaj se mi moc líbil. Z šachového hlediska a cíle tak spokojený nejsem. Získal jsem 4 body, což není ani 50 %. Můj cíl na turnaji byl ideálně odjet s IM normou a udělat si na turnaji FM (Elo 2300+). Nejvíce mě mrzí prohra s GM Milanem Pacherem, kde jsem byl výhře blízko. Na turnaji jsem 2x vyhrál, 4x remizoval a 3x prohrál. Všechny 3 prohry byly stejnou chybou a to strategické oslabení krále.

Rád bych moc poděkoval klubu za podporu na turnaji, dále bych chtěl poděkovat Šachovému Svazu ČR, Lukášovi Vlasákovi, který mi pomáhal s přípravami, a nakonec bych rád poděkoval říčanskému trenérovi Stanislavovi Stárkovi, který mě na turnaj vzal, staral se o mě a připravoval mě.