Jamie Oliver je dnes už na poli gastronomie celebritou, avšak ještě předtím musel urazit dlouhou cestu přes několik gastronomických zařízení. Tento sympatický britský kuchař právě slaví šestačtyřicet.

-reklama-


Narodil se 27. května 1975 v malé vesnici nedaleko Cambridge a už jako malý pomáhal rodičům v jejich restauraci v Essexu. Ačkoliv trpí těžkou dyslexií a tvrdí, že první knihu se mu podařilo přečíst až v dospělosti, vystudoval ekonomii. Posléze však nastoupil do londýnské restaurace na pozici pekař/cukrář. Ta měla italského majitele, který Jamieho naučil lásce k italské gastronomii a životnímu stylu.

Poté se Jamie posunul na místo zástupce šéfkuchaře v restauraci River Café na břehu Temže, do kterého jednou přijel štáb britské BBC. Šarmantní kuchtík se jim mihl v záběru, a tak se vlastně zrodila kuchařské celebrita.

Jamie Oliver je známý jako sympatický kuchtík, kterému můžete dát do ruky jakékoliv suroviny a on z nich vykouzlí něco neodolatelného. Ačkoliv mezi jeho nejoblíbenější patří především zelenina, bylinky či maso, dokáže svou kuchyni naladit na jakýkoliv kontinent i událost.

Stejně jako do všedních jídel, i do těch svátečních Jamie dává všehovšudy pět ingrediencí, aby dokázal, že chuť jeho fantastických pokrmů vůbec nezávisí na nekonečném množství použitých surovin.

Díky pořadu Jamie vaří v karanténě například diváky naučil upéct bezvaječný čokoládový dort, na který stačí pouze pět surovin, nebo připravit hráškové pesto, které chutná i dětem. Kuchař díky televizním pořadům diváky také učí spoustu jednoduchých triků, jak posunout domácí vaření na úplně novou úroveň. A nezapomíná ani na začátečníky, kterým zábavnou formou vždy rád vysvětlí úplné základy vaření.

-reklama-