Jamie Oliver je dnes už na poli gastronomie celebritou, avšak ještě předtím musel urazit dlouhou cestu přes několik gastronomických zařízení. Tento sympatický britský kuchař právě slaví šestačtyřicet.
Narodil se 27. května 1975 v malé vesnici nedaleko Cambridge a už jako malý pomáhal rodičům v jejich restauraci v Essexu. Ačkoliv trpí těžkou dyslexií a tvrdí, že první knihu se mu podařilo přečíst až v dospělosti, vystudoval ekonomii. Posléze však nastoupil do londýnské restaurace na pozici pekař/cukrář. Ta měla italského majitele, který Jamieho naučil lásce k italské gastronomii a životnímu stylu.
Poté se Jamie posunul na místo zástupce šéfkuchaře v restauraci River Café na břehu Temže, do kterého jednou přijel štáb britské BBC. Šarmantní kuchtík se jim mihl v záběru, a tak se vlastně zrodila kuchařské celebrita.
Jamie Oliver je známý jako sympatický kuchtík, kterému můžete dát do ruky jakékoliv suroviny a on z nich vykouzlí něco neodolatelného. Ačkoliv mezi jeho nejoblíbenější patří především zelenina, bylinky či maso, dokáže svou kuchyni naladit na jakýkoliv kontinent i událost.
Stejně jako do všedních jídel, i do těch svátečních Jamie dává všehovšudy pět ingrediencí, aby dokázal, že chuť jeho fantastických pokrmů vůbec nezávisí na nekonečném množství použitých surovin.
Díky pořadu Jamie vaří v karanténě například diváky naučil upéct bezvaječný čokoládový dort, na který stačí pouze pět surovin, nebo připravit hráškové pesto, které chutná i dětem. Kuchař díky televizním pořadům diváky také učí spoustu jednoduchých triků, jak posunout domácí vaření na úplně novou úroveň. A nezapomíná ani na začátečníky, kterým zábavnou formou vždy rád vysvětlí úplné základy vaření.