AOPK ČR souhlasí s nově nastaveným lesním hospodařením v oblasti Soutoku a Pálav

Před rokem vydala AOPK ČR nesouhlasná závazná stanoviska k lesním hospodářským plánům na období 2020-2029 pro lesní hospodářské celky Židlochovice a Soutok. Nerespektovaly totiž výjimečné přírodní hodnoty těchto území. Po řadě nejednoduchých jednání se podařilo domluvit se státním podnikem Lesy ČR způsob, jak zde hospodařit a zároveň minimalizovat dopady na vzácné druhy rostlin a živočichů. AOPK ČR proto nyní již mohla odsouhlasit upravené plány lesního hospodaření pro obě oblasti.

Schválené lesní hospodářské plány vycházejí z rámcové dohody mezi AOPK ČR a státním podnikem Lesy ČR, ve které byly vzájemně odsouhlaseny základní principy hospodaření. „Uzavřená dohoda představuje pozitivní změnu ve způsobu hospodaření v lesích s vysokým zastoupením dubu. V těchto porostech se nově nebudou dělat žádné holoseče, namísto toho se budou porosty postupně prosvětlovat. Pro ostatní porosty s nižším zastoupením dubu se podařilo zmenšit velikost paseky z v oblasti obvyklých 2 ha na nejvýš 1 ha. Na nich bude zůstávat větší množství stromů na dožití, tzv. výstavků, než tomu bylo doposud,” popisuje František Pelc, ředitel AOPK ČR. V lesích tak vzniknou místa ideální pro různé druhy hmyzu, jako jsou tesařík obrovský, krasec dubový, ale také třeba vzácná bledule letní.

Schválení lesních hospodářských plánů je začátkem nezbytné změny hospodaření v lesích Pálavy a Soutoku. „Vítáme vstřícný postoj vedení LČR k ochraně přírody v tomto jedinečném území a samozřejmě víme, že s lesníky musíme nadále spolupracovat. Důležité je také brzké vyhlášení navrhovaných zvláště chráněných území NPR Lanžhotské pralesy a NPP Soutok. Do území by se tak mohlo investovat více peněz na aktivní péči a byly by podchyceny i další klíčové aktivity, jako je například hospodaření na loukách nebo naprosto zásadní vodní režim v lužních lesích,“ konstatuje Stanislav Koukal z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nový přístup k obnově cenných dubových lesů se týká porostů v mýtním věku (bezmála 500 ha), ale prosvětlovány budou i porosty mladší (celkem 230 ha porostů ve věku 80-130 let). Z dlouhodobé perspektivy je zásadní také změna přístupu k mladým porostům do 60 let věku. Mladé stromy dostanou díky intenzivním výchovným zásahům víc světla i prostoru pro vytvoření mohutných korun. Takové stromy pak budou vitálnější a mnohem atraktivnější pro vzácné druhy hmyzu, než stromy pěstované v hustém zápoji.

„U starých dubových porostů tak nebudou vznikat klasické paseky, které byly frézovány, ale porosty by měly být postupně v patnáctiletých intervalech prosvětlovány. To dává šanci nejen světlomilným druhům, ale i potenciální přirozené obnově dubu,“ upřesňuje lesník AOPK ČR Vladan Riedl a dodává: „Kromě aktivních zásahů zahrnují lesní hospodářské plány místa bez těžebních zásahů. V oblasti Soutoku se jedná zhruba o 490 ha, které by měly být ponechány samovolnému vývoji. Zde se nyní připravuje vyhlášení národní přírodní rezervace Lanžhotské pralesy.“ V bezzásahových územích hledají útočiště další druhy, které k životu potřebují tlející dřevo či klid.

Změn v hospodaření se však nedočkají jen lesy v oblasti Soutoku. Odsouhlasené lesní hospodářské plány se týkají také lesů v CHKO Pálava a v maloplošných zvláště chráněných územích, které AOPK ČR spravuje. V některých územích (např. v EVL Milovický les) byly vymezeny jádrové zóny, které budou v následujících letech ušetřeny mýtních těžeb, v dalších rezervacích dojde naopak k prosvětlování příliš hustých porostů (např. PR Milovická stráň, NPP Rendez-vous) nebo k obnově již téměř zapomenutého pařezinového hospodaření (NPR Děvín). Cílem navržených opatření je alespoň částečně obnovit kdysi běžný biotop světlých lesů a poskytnout druhům rostlin i živočichů, vázaných na toto specifické prostředí, prostor pro život.

 

Poznámky:

[1] https://soutok.nature.cz/u/aopk.qda.cz/1610702752_R%C3%A1mcov%C3%A1_dohoda_Lesy_CR_Soutok_anonymizovana_(1).pdf [2] Více o oblasti soutoku Moravy a Dyje najdete na: https://soutok.nature.cz/

Kontakt:

Stanislav Koukal, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Jižní Morava, tel: 774 423 826, e-mail: stanislav.koukal@nature.cz

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tel: 724 102 406, e-mail: karolina.sulova@nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info