15 slavných filmových a seriálových postav, které zvládly vstát z mrtvých před Adamem Vojtěchem

15 slavných filmových a seriálových postav, které zvládly vstát z mrtvých před Adamem Vojtěchem
Dallas (1978-1991) | CBS
Bobby Ewing
Patrick Duffy
Patrick Duffy | CBS
Pokud je někdo skutečným etalonem zmrtvýchvstalé postavy, je to Bobby Ewing (Patrick Duffy) ze slavné americké soap-opery Dallas. Mladý sympaťák v seriálu zemřel, fanoušci seriálu však byli s jeho opuštěním seriálu natolik nespokojeni, že se tvůrci rozhodli jeho postavu oživit, aby tak zvrátili klesající sledovanost. A jak to scenáristé udělali? Inu, to vstoupilo do dějin (nejen) televizní zábavy. Rozhodlo se, že veškerý děj, k němuž došlo během tří desítek epizod (v podstatě kompletní devátá série!), bude označen za sen Bobbyho milé - Pamely (Victoria Principal). Dodnes si onu ikonickou zlomovou scénu pamatuji, jako by to bylo včera: Pamela se probudí, vstane z postele, jde do koupelny a tam šokovaně zahlédne Bobbyho, kterak se sprchuje a dělá jakoby nic. Tento okamžik změnil můj život. A předpokládám, že zdaleka nejen můj.

císař Palpatine
Ian McDiarmid
Ian McDiarmid | 1983/1997 Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox
Jedna z klíčových postav Hvězdných válek zemřela na konci původní trilogie. Všichni to brali jako hotovou věc (včetně George Lucase). Alespoň do roku 2019, kdy do kin vstoupil závěrečný díl třetí trilogie s podtitulem Vzestup Skywalkera. Po velmi rozporuplně přijatém Posledním z Jediů se u Disneyho zalekli, že se mohutné fanouškovské základně nelíbí, jakým směrem se příběh začal vyvíjet, takže se začalo řešit, jak z tohohle průšvihu vybruslit. "Důmyslné" scenáristy pak nenapadlo nic chytřejšího, než vrátit do hry největšího záporáka v podání Iana McDiarmida. A to tak, že divákům na začátku filmu namluvíme, že pán všeho zla dokázal přelstít i smrt tím, že se nechal naklonovat (nebo něco v tom smyslu). Smysl to každopádně moc nedávalo (stejně jako spousta dalších věcí) a pokud se po osmé epizodě k Disneyho trilogii otočila zády "jen" část ortodoxních fanoušků, po devítce už ji zavrhli skoro všichni.

Ellen Ripleyová
Winona Ryder, Sigourney Weaver
Vetřelec: Vzkříšení
Třetí díl kultovní sci-fi hororové série Vetřelec byla ukončena velmi radikálně. Ústřední postava Ellen Ripleyové (životní role Sigourney Weaver) se na konci obětovala, aby zabránila zlotřilé společnosti v pokusech se smrtelně nebezpečných mimozemským xenomorfem. Mnoho fandů značky si tak mohlo myslet, že tím je série ukončena. Pro hollywoodské scenáristy však smrt nepředstavuje žádný zásadní zádrhel (obzvlášť, když se pohybujeme na půdě sci-fi žánru). V roce 1997 tak přišel čtvrtý díl s trefným podtitulem Vzkříšení, kde se postava Ripleyové v podání Weaver vrátila. Respektive ne přímo Ripleyová, ale její (víceméně identický) klon se smíchanou vetřelčí DNA.

Frankensteinovo monstrum
Frankenstein
Frankenstein | Universal Pictures
První a nejslavnější adaptace legendárního románu Mary Shelly o zapáleném vědci, který dokázal přivést k životu tělo sestavené z kusů mrtvých lidí, se dočkala v době vzniku (1931) velkého úspěchu. O čtyři roky později tak režisér James Whale přišel s neméně úspěšným pokračováním Frankensteinova nevěsta. Aby se však mohlo proslulé monstrum s tváří nezapomenutelného Borise Karloffa vrátit do hry, musela být popřena jeho smrt z konce prvního dílu. Na rozdíl od jiných případů se to zde tvůrcům povedlo poměrně elegantně.

Gandalf
Ian McKellen
Ian McKellen | Warner Bros.
Jedním z nejpůsobivějších momentů Společenstva prstenu byl nepochybně epický zdánlivý skon čaroděje Gandalfa Šedého (Ian McKellen) při boji s démonem Balrogem. A neméně působivý byl pak jeho návrat ve Dvou věžích, kde se zjevil už ne jako Gandalf Šedý, nýbrž Bílý.

Harry Hart
Colin Firth
Colin Firth
Jestli se v nějaké roli za poslední dekádu britský štramák Colin Firth opravdu blýsknul, byl to mentorující agent Harry Hart ve špionážní akční komedii Kingsman: Tajná služba. Obrovským šokem pak ale bylo, když byla jeho stylová postava nečekaně zabita. Když ale došlo o pár let později na pokračování, tvůrci v čele s režisérem Matthew Vaughnem se rozhodli, že se Harry vrátí. Ve dvojce se tak spolu s hlavním hrdinou Eggsym (Taron Egerton) dozvíme, že Harryho střela do obličeje nezabila, ale "pouze" přišel oko a o paměť. O důstojné či snad přímo mazané oživení určitě nešlo, za Firthův comeback do série to ale (asi) stálo.

Jon Snow
Kit Harington
Hra o trůny
Finální scéna páté série Hry o trůny nabídla jeden ze svých nejdrsnějších a nejvíce šokujících zvratů - brutální zavraždění Jona Snowa (Kit Harrington). Znalci předloh George R. R. Martina na to byli na rozdíl od nečtenářů připraveni, nikdo však nemohl tušit, co bude s oblíbeným hrdinou dál (knižní pokračování dosud nebyla vydána). Čekání na šestou sezónu tedy bylo pro všechny stejně útrpné. Diváci veleúspěšného seriálu už dávno samozřejmě vědí, že Jon byl za pomoci tajemné Melisandry (Carice van Houten) nakonec přiveden zpět mezi živé. V tomto případě nedošlo na žádné snahy diváky lacině balamutit - Jon byl regulérně mrtvý a oživit se ho podařilo za pomoci kouzel. Do oné doby se sice v seriálu opakovaně tvrdilo, že co je mrtvé, to je zkrátka mrtvé (na Bílé chodce většina obyvatel Západozemí nevěřila), ovšem tohle konkrétní zmrtvýchvstání asi nikomu moc nevadilo. Otázkou je, jak to s Jonem bude dále v knihách. Tedy pokud je Martin vůbec někdy dopíše...

kapitán Barbossa (+ Jack Sparrow)
Geoffrey Rush
Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly | 2003 WALT DISNEY Pictures
Hlavní padouch Pirátů z Karibiku v podání Geoffreyho Rushe byl sice tak "trochu" mrtev (resp. "nemrtev") už na začátku filmu, o jeho "definitivní" smrt se však postaral kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) až na jeho konci. Jenže na konci pokračování s názvem Truhla mrtvého muže se ukázalo, že ani ta na pohled definitivní smrt vlastně zas tak moc definitivní nebyla. Poté, co je Jack zabit Krakenem, se jeho společníci vydají do podsvětí, aby ho přivedli zpět mezi živé. A právě v tom jim má pomoct Barbossa. Ten se navíc nakonec stane nejen živou, ale také kladnou postavu. Jeho "definitivně definitivní" skon nakonec přišel až v pětce s podtitulem Salazarova pomsta. I když kdo ví, zda ho tvůrci v případných dalších dílech zase nenechají nějakým "sofistikovaným" způsobem ožít...

Kenny
Městečko South Park
South Park | Comedy Central
Kultovní animovaný komediální seriál pro dospělé Městečko South Park proslul hlavně svým totálním nihilismem a nekompromisním zesměšňováním všech a všeho. Do historie se však zapsal i postavou Kennyho, chlapce s kapucí, který když už náhodou promluví, většinou mu není rozumět. A který v každé epizodě umře (tedy minimálně v prvních několika řadách). A obvykle velmi brutální (a ještě více absurdní) smrtí, kterou vždy někdo z jeho tří kamarádů (Eric, Stan, Cartman) okomentuje signifikantní hláškou: "Zabili Kennyho, parchanti!" V následující epizodě je pak vždy ale živý a zdravý, jako by se nic nestalo. Někdy k vytvoření ikonického a nezaměnitelného charakteru stačí vlastně docela málo.

Michael Myers/Jason Vorhees/Freddy Krueger
Robert Englund
Noční můra v Elm Street
Tři ústřední řezníci ze tří kultovních hororových sérií, které odstartovaly na přelomu 70. a 80. let minulého století - Halloween, Pátek třináctého a Noční můra v Elm Street. Na konci každého dílu (s čestnou výjimkou prvního Pátku třináctého) jsou tito populární zabijáci zlikvidování, na začátku toho následujícího ale vždy znovu povstanou, aby mohli dál vraždit. V případě Noční můry se to dá celkem snadno překousnout (Freddy útočí přímo ze záhrobí a skrze sny), v případě Michaela a Jasona, kteří mají být "normálními" lidmi, ta neustálá oživování leckdy totálně zmasakrovaných těl jsou někdy už vyloženě trapná a směšná (viz např. Halloween: Zmrtvýchvstání).

Spock
William Shatner, Leonard Nimoy
Leonard Nimoy
Dojemné sebeobětování pana Spocka (Leonard Nimoy) v závěru Star Trek II: Khanův hněv patří mezi stěžejní momenty (nejen) tohoto filmovo-seriálového fenoménu. Druhá hlavní postava po kapitánu Kirkovi (William Shatner) ovšem byla pro sérii natolik nepostradatelná, že ke Spockově zmrtvýchvstání došlo hned v dalším dílu, příhodně pojmenovaném Pátrání po Spockovi.

Whistler
Kris Kristofferson
Kris Kristofferson | New Line Cinema
Z komiksového akčního hororu Blade, v němž si Wesley Snipes zahrál titulního zabijáka upírů, se vyklubal velký hit, takže zákonitě muselo dojít na pokračování. Háček byl v tom, že Bladeův sympatický mentor Abraham Whistler (výborný Kris Kristofferson) v jedničce zemřel a tvůrci ho chtěli mít i ve dvojce. Vyřešilo se to tak, že se v sequelu ze smrti najednou stal únos upíry. Blade tak na začátku podnikne útok na úkryt, kde upíři Whistlera drží, aby svého jediného přítele osvobodil. Z hlediska scénáře maličko chabé, Whistler je ale i v druhém dílu výtečným sidekickem, takže tuhle pofidérní kličku lze celkem snadno odpustit.