Nasbírali skoro 180 podpisů. V úterý dokument předali starostovi města, které školu zřizuje.

Jedním z iniciátorů petice je Jan Králíček. Ten požaduje, aby se děti mohly vzdělávat bez jakýchkoliv podmínek. „Je potřeba se k situaci vyjádřit. Nesouhlasíme s vynuceným testováním dětí,“ uvedl Králíček. Tvrdí, že tímto opatřením vláda porušuje ústavní právo dětí na vzdělání. „Je prokázáno, že dlouhodobé nošení roušek poškozuje zdraví. Především to platí u dětí, které ani nejsou ohroženou skupinou. Není možné, aby se chránilo zdraví jedné skupiny lidí tím, že poškozujeme zdraví jiných,“ domnívá se.

Rodiče, kteří za peticí stojí, požadují, aby testování i nošení ochrany nosu a úst byly dobrovolné. Někteří z nich kvůli stávajícím podmínkám nechali své děti doma, kde se s nimi učí.

Petr H. u Krajského soudu v Plzni.
Na lavičce souložil se čtrnáctiletou, která otěhotněla. Dostal podmínku

O záležitosti nejdříve iniciátoři jednali se zástupci školy, poté přišli s peticí. „Na-sbírali jsme 179 podpisů. Archy už jsme odevzdali vedení Kdyně,“ nastínil Králíček.

Ředitel Pavel Kopta potvrdil, že se s rodiči setkal a věc probírali. „Chápu, že mají výhrady. Svoje stanoviska jsme si vysvětlili. Já jako statutární zástupce musím respektovat zákonná opatření. Pokud s nimi rodiče nesouhlasí, musejí se obrátit na ministerstvo zdravotnictví či školství, která je vydávají,“ konstatoval Kopta.

On sám petici nepodpořil. Jako vystudovaný molekulární biolog si myslí, že roušky jsou účinné protiepidemické opa-tření. „Samozřejmě se některým lidem hůře dýchá. Sám jsem kardiak a astmatik. I když mi není dobře, zvládnu v respirátoru učit. Ochrana zdraví je pro mě na prvním místě. Vím, že situace je složitá. Ale mám zodpovědnost za všechny žáky, kterých je skoro šest set, i kantory,“ řekl.

Areál cihelny je už od března zavřený, teď slouží pouze jako sklad. Firma Wienerberger, které komplex patří, ho prodá.
Cihelna v Blížejově po 120 letech skončila. Firma se chystá areál prodat

Podpisové archy převzal v úterý starosta Kdyně Oskar Hamrus. „Do třiceti dnů se k záležitosti vyjádříme. Nic-méně jde o vládní nařízení, která jsme coby zřizovatel povinni dodržovat,“ uvedl.

Podle vedoucí školského odboru plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantové podobná iniciativa v krajské metropoli nevznikla. Nicméně eviduje případy, kdy rodiče také nesouhlasí s testováním a nošením roušek (od 15 let pak respirátoru), a jejichž děti proto zůstávají doma. Stížnosti na toto téma řeší i někteří ředitelé středních škol v kraji, potvrdila šéfka odboru Jaroslava Havlíčková.