Hlavní obsah

Dvojnásobný čapí vdovec pečuje na Trutnovsku o čtveřici mláďat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladé Buky

Čtveřice čerstvě vylíhnutých mláďat zůstala po tragické smrti samice v Mladých Bukách na Trutnovsku na krku čápovi přezdívanému Bukáček. Čáp skoro holátka porostlá slabou vrstvou prachového peří nemůže opustit. Pošla by chladem. Ochranáři chtějí ponechat odchov ptáčat na zbylém rodiči a obětavých lidech.

Foto: webkamera Malé Buky

Čapí rodinka přišla o matku. O čápata pečuje otec.

Článek

„Jde o unikátní experiment sledovaný prostřednictvím webové kamery ornitology z celé republiky. Poslouží jako pilotní projekt záchrany mladých čápů. Jsme na začátku a nelze nic předjímat,“ konstatoval David Číp ze Záchranné stanice ohrožených zvířat JARO v Jaroměři.

Mláďata, jež by bez stálé přítomnosti v krkonošské obci léta zabydleného Bukáčka pošla, krmí včetně samce 36letý Šándor Havrán. Vlastník bývalého zahradnictví, kde čápi před lety našli stálé hnízdiště, leze třikrát denně po hasičském žebříku na dvanáctimetrový sloup s taškou rybího potěru a malých myšek.

Olomoucká zoo získala dvě pandy červené

Koktejl

„Vylézt nahoru je to nejmenší. Horší je poshánět a připravit dostatek žrádla,“ popisuje Havrán, díky němuž čapí rodinka, která v neděli přišla o matku, ještě žije. Čápata by skoro stoprocentně pošla na podchlazení nebo dílem konkurenčního boje ostatních čápů a predátorů.

„Volili jsme nejoptimálnější odchov v přirozeném prostředí před snesením mláďat z hnízda a zaopatřením. Čápi odchovaní v zajetí mají malou šanci v přírodě přežít. Další možností je riziková adopce do hnízd jiných čápů,“ popisuje Číp.

Celorepubliková solidarita

Matka čápat zahynula při nešťastném dosedu na dráty vysokého napětí. Elektrický výboj vyvolaný propojením dvou vodičů možná čapím křídlem, ocasem nebo vlhkým trusem samičku sežehl. Bukáček v posledních dvou letech takto přišel o druhou partnerku.

„Čápi většinou tvoří stálé páry. Promiskuita u nich není běžná. Starost o potomstvo berou jako týmovou práci,“ upřesnil Číp.

Tragédie čapí rodinky vyvolala celorepublikovou vlnu solidarity. Lidé posílají peníze na transparentní účet, přinášejí vhodné krmivo a okolní rybí sádky přispívají rybičkami. Účet za jediný den po zveřejnění pod online přenosem čapího hnízda nabobtnal o tři sta tisíc korun.

„Čápy zaopatřuji z vlastních peněz. Finanční příspěvky je nutné zprvu zdanit, což jsme při spontánním vypsání sbírky nevěděli. Sbírku musí zprvu schválit kraj, což prý trvá měsíce, a to by ptáci dávno pošli,“ tvrdí Havrán.

Do Polžic se vrátil čáp Kryštof. Je z něj paní čápová

Koktejl

„Administrativu dolaďujeme. Jenom mne mrzí, že daň z doposud vybraných peněz by měla představovat 50 tisíc korun,“ počítá Havrán.

Pomoc se zaopatřením čápat schopných samostatnějšího života zhruba za dva měsíce nabídla obec Mladé Buky. „Budeme apelovat na ČEZ, aby zabezpečil dráty vysokého napětí,“ slibuje mladobucká starostka Lucie Potůčková (nezávislá).

„Zabezpečeno proti ptactvu máme na sedmdesát procent stávající sítě. Reagujeme na požadavky ochranářů na zabezpečení exponovaných ptačích oblastí,“ reagovala mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám