INZERCE

Zásah policejního komanda slovenské policie. Foto: Policie Slovenské republiky

Na Slovensku propustili z vazby exsoudkyni, stíhanou kvůli Kočnerovi i násilnému převzetí firmy

Státní zástupce na Slovensku rozhodl o propuštění bývalé státní tajemnice Moniky Jankovské z vazby. Jankovská, jejíž jméno je také úzce spojováno s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, byla ve vazbě od března minulého roku. Jankovská byla zatčena v rámci protikorupční policejní akce Bouřka.

O propuštění bývalé soudkyně a státní tajemnice Moniky Jankovské z vazby informoval podle slovenských médií mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Dalibor Skladan. Z nemocnice pro obviněné a odsouzené v Trenčíně, kde se nacházela, byla propuštěna včera odpoledne.

Kauza trenčínského baru Fatima, kvůli které byla aktuálně Jankovská ve vazbě, a v níž jsou stíháni i expolicisté, sahá do roku 2000. Tehdy měl údajný boss podsvětí násilně převzít zmiňovaný podnik.

„Dozorující státní zástupce ve věci Baru Fatima rozhodl dne 26. května o propuštění obviněné M. J. z vazby na základě příkazu, protože důvod koluzní vazby vypršel. Zvláštní státní zastupitelství v této souvislosti připomíná, že pečlivě a důkladně posuzuje existenci důvodů vazby pro každou obviněnou osobu a také právní možnosti jeho nahrazení,“ doplnil informace k propuštění Jankovské mluvčí prokuratury Dalibor Skladan.

Původně měl okresní soud v Trenčíně ve čtvrtek rozhodovat o Jankovské žádosti o propuštění z vazby až dnes.

„Další postup závisí na jejím zdravotním stavu, její pobyt ve vězeňské nemocnici měl důvod. Ve čtvrtek čekáme především na instalaci elektronického náramku, který má moje klientka nařízen v jiné trestní věci. Poté bude muset podstoupit další vyšetření, aby se rozhodlo, jak bude její léčba pokračovat, ať už v ambulantní formě, nebo bude vyžadovat ústavní péči,“ řekl deníku SME advokát Jankovské Peter Erdös.

Policie Moniku Janovskou zadržela poprvé loni v březnu v rámci akce Bouřka spolu s dalšími soudci kvůli podezření z úplatkářství a zneužití pravomoci zejména ve prospěch Mariana Kočnera, pravomocně odsouzeného podvodníka a nepravomocně osvobozeného v případu objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

Úplatek tři miliony korun

V kauze trenčínského baru Fatima, ve které Jankovská opustila vazbu, padla obvinění také proti bývalým policejním důstojníkům. Případ sahá do roku 2000, kdy měl údajný boss podsvětí Peter Čongrády spolu s Peterem Videm násilně převzít podnik jeho majiteli Ondřeji Janíčkovi.

Jak informoval slovenský portál Aktuality, mafiánské převzetí se údajně dělo s „posvěcením policie“ ale také právě tehdejší soudkyně Moniky Jankovské, která působila v Trenčíně. Podle výpovědi svědků za pokrytí násilného převzetí podniku dostala úplatek tři miliony korun.

Po zaplacení peněžité záruky v první kauze s krycím názvem Bouřka, na začátku letošního března, Nejvyšší soud Moniku Jankovskou propustil z vazby a nahradil vazební stíhání elektronickým náramkem.

Ihned po propuštění však byla znovu zadržena a byla na ni uvalena vazba v rámci případu násilného převzetí Baru Fatima, jak rozhodl krajský soud v Trnavě. Posléze byla hospitalizována ve vězeňské nemocnici v Trenčíně na psychiatrickém oddělení.

Bývalá slovenská státní tajemnice Monika Jankovská (na fotografii druhá zprava). Foto: Ministerstvo spravedlnosti SR

„Takto vypadá propuštění z vazby na Slovensku. Klientka byla propuštěna na svobodu soudcem pro přípravné řízení, který jasně odůvodnil, proč moje klientka nemá být vazebně stíhána,“ řekl deníku SME obhájce Peter Erdös s tím, že Jankovská zaplatila kauci ve výši 100 tisíc eur a soud jí nařídil kontrolu elektronickým náramkem.

Erdös zároveň potvrdil, že opětovné zadržení Jankovská souvisí s kauzou Fatima, v níž je obviněna. „Vyšetřovatel mě seznámil s tím, že důvodem jsou obavy z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti,“ doplnil Erdös s tím, že většina z obviněných v této kauze s výjimkou jednoho je na svobodě.

Obhájce také prozradil, že Jankovská se při čtvrtečním opětovném zadržení psychicky zhroutila a požádal proto vyšetřovatele, aby obviněnou převezli na vyšetření do nemocnice. Vyšetřovatel této žádosti vyhověl.

V kauze Fatima policie obvinila kromě Jankovské i jejího příbuzného Petra Vaska, advokátku Annu Žedényiovou a policistu Milana Žáčika.

Obvinění se týká trestní věci zločinu maření spravedlnosti a přečinu křivé výpovědi a křivé přísahy. Kromě zmíněných je obviněn i dosavadní svědek v kauze Michal Vida.

Jankovská, ještě jako okresní soudkyně, poslala majitele trenčínského baru Fatima Ondřeje Janíčka v roce 2002 do vězení. Podle rozsudku měl vydírat. Janíček si patnáctiměsíční trest odseděl a pokusil se ve své kauze obnovit řízení.

Okresní soud obnovu povolil a kromě Vida vypovídal i Daniel Pekara. Vida tvrdí, že před lety se podílel na vykonstruovaném obvinění Janíčka. Stál za ním šéf mafiánské skupiny Peter Čongrády, který se tehdy chtěl dostat k baru Fatima.

„Policie vymyslela legendu, vznesli proti Janíčkovi obvinění, celé to přikryl soudce u soudu v Považské Bystrici a soudkyně Monika Jankovská u Okresního soudu v Trenčíně,“ vypověděl Vida.

Prohlásil také, že za Jankovská vzala za odsouzení Janíčka úplatek tři miliony slovenských korun. „Předali jsme jí je, byl jsem při tom osobně, přímo v budově tohoto soudu, podílel jsem se na tom finančně i logisticky,“ dodal Vida s tím, že prý začal zpytovat svědomí. Jeho slova však potvrdil i další člen zločinecké skupiny Daniel Pekara. Čongrádyovci ho prý přemlouvali, aby si nechal bar Fatim přepsat na sebe.

„Čongrády se setkal s Jankovskou v kavárně. Seděl jsem v autě, ale pak jsem si tam šel dát kávu. Viděl jsem, jak jí dával obálku. Pak mi řekl, že je to soudkyně Jankovská, která pro ně dělá věci u soudu. Přepisu, což ode mě chtěli, jsem byl nakloněn až do doby, kdy mi kamarád řekl, ať to nedělám, protože ze mě udělají bílého koně a zastřelí mě tak jako předchozího majitele firmy, “ vypověděl Pekara.

Jankovská obvinění odmítá.

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar (vlevo) na fotografii s ministrem vnitra za Směr Robertem Kaliňákem je také stíhán v kauze Fatima. Gašpar mimo jiné jeden čas působil jako poradce českého ministra vnitra Jana Hamáčka. Foto: ministerstvo vnitra SR

Ve vazbě kvůli kauze Bouřka

Bývalá státní tajemnice Monika Jankovská byla ve vazbě od března minulého roku, za mřížemi skončila po akci Národní kriminální agentury s názvem Bouřka. Obviněna je v ní z přijímání úplatku a z uplácení.

Jankovská dlouho žádala o propuštění z vazby, soud jí ale 22. ledna odmítl vyhovět. Loni v listopadu se Jankovská k některým obviněním přiznala. Šlo například o kontakty s Kočnerem a zasahování do rozhodování soudů. Další obvinění Jankovské přibyla po policejní akci Vichřice loni v říjnu.

Původně označovala Jankovská všechna obvinění za „špinavou kampaň“. „Opička“, jak o ní  psával v telefonické komunikaci kontroverzní podnikatel Marian Kočner, se funkce na ministerstvu vzdala předloni na podzim a vrátila se k soudnictví. Předseda Směru Robert Fico ji tehdy pochválil za „kus dobře odvedené práce“.

Po několika měsících ve vazbě ve vazbě se odehrál incident. Jankovskou museli 31. ledna eskortovat z banskobystrické věznice do trenčínské vězeňské nemocnice. Důvodem jejího převozu bylo předávkování léky proti úzkosti. Dnes už je tedy na svobodě.

Z vězení pak byl v březnu propuštěn i exsoudce krajského soudu v Bratislavě Richard Molnár, který je obviněn z přijímání úplatků a zasahování do nezávislosti soudu.

Molnárovi podle deníku SME přitom specializovaný soud žádost zamítl a vazbu mu prodloužil do 11. června. Rozhodnutí ale napadla u Nejvyššího soudu žalobkyně Úřadu speciální prokuratury Valéria Simonová.

„Vítám toto rozhodnutí Nejvyššího soudu jménem klienta. Bližší podrobnosti rozhodnutí Nejvyššího soudu neznám, k němu se vyjádřím po tom, co mi bude doručeno. Jsem rád, že po téměř 12 měsících je propuštěn z vazby na svobodu, a to i v návaznosti na nález Ústavního soudu z konce ledna tohoto roku, „uvedl Molnárův obhájce Ondrej Urban pro TASR.

Jan Hrbáček