Maturita z jazyka se nevyvedla? Pět tipů, jak se snadno a rychle připravit na náhradní termín

Maturita z jazyka se nevyvedla? Pět tipů, jak se snadno a rychle připravit na náhradní termín Zdroj: Shutterstock

Náročný režim online výuky, ale také nejistota okolo úředních maturit se bezesporu negativně podepsaly na přípravě budoucích středoškolských absolventů. Kromě řádného termínu tak letošní studenti získali i možnost termínu mimořádného. Jak se na něj připravit, když se první pokus zkoušky z jazyka nevydařil?

1. Nastavte si režim a plán

Ačkoliv se může zdát, že není podstatné vědět, co je zrovna za den, opak je pravdou. Jednou ze zásad duševní hygieny, která je ve stresujícím období nesmírně důležitá, je dodržování pravidelného režimu, který tělo zná. Je tedy dobré rozplánovat si den, vyčlenit si dobu na učení, pauzy, ale i odpočinek či zábavu. Je potřeba pravidelně kontrolovat, zda je tento plán dodržen, v opačném případě jej upravit. V rozvrhu by měl být vyhrazen čas na opakování a jistá časová rezerva.

2. Vyberte si vhodný studijní materiál

Pro přípravu na zkoušku je dobré učit se z více zdrojů. To platí také pro domácí studium. Připravte si pracovní sešity, vypracovaná témata, ukázky maturitních zkoušek z předchozích let a pracujte s materiály, které vám chodí od vyučujících. Na zkoušku z cizího jazyka se lze připravovat i méně tradičními způsoby, jako je sledování filmů nebo překládání textů oblíbených písniček. Studenti mohou využívat rovněž doplňkové materiály ke svým učebnicím, které jsou často dostupné online. „Kromě samostudia se mohou studenti obrátit i na profesionály, kteří své služby nabízejí maturantům často i bezplatně. Naše škola například poskytuje zdarma e-learning připravený zkušenými lektory a výuková videa na Youtube. Výuka s lektorem pomáhá v motivaci studentů, jež často při samostudiu selhává a žáci pak zbytečně prokrastinují,“ vysvětluje Simona Škurková, ředitelka jazykové školy Lingua Centrum. 

3. Nebojte se využít moderní technologie

Pro konverzaci nebo konzultaci s učitelem či lektorem mohou studenti využívat online hovory. „Naši lektoři se online věnují menším skupinkám, takže je zachován princip soutěživosti, který se může při individuálních lekcích vytrácet,“ říká Simona Škurková. „Pokud někomu skupinová výuka nevyhovuje, může samozřejmě využívat individuální přípravu, kdy je výuka zaměřená na konkrétní potřeby studenta,“ dodává. Komunikovat prostřednictvím moderních technologií mohou studenti také se svými spolužáky, kteří jsou ve stejné situaci.

4. Zkouška na zkoušku

Kvalitní příprava je nejdůležitější bod před samotnou zkouškou. I přes všechno „nabušení se“ vědomostmi se ale v den D dostaví nervozita z neznámé situace. Ani v případě opakované zkoušky nebývá stres menší, často spíše naopak. Proto jen dobré si se svým vyučujícím nebo i s rodiči či staršími sourozenci naplánovat zkoušku nanečisto. Díky tomu studenti získají lepší přehled o čase, který na celou zkoušku mají, a jsou schopni lépe odhadnout, na co se při přípravě ještě zaměřit. Právě podle této zkoušky mohou upravit studijní plán.

5. Vyhraďte si čas na odpočinek

Studenti v anglicky mluvících zemích mají oblíbené motto work hard, play hard.  To znamená, že čas strávený intenzivním učením by měl být kompenzován stejně intenzivní zábavou. Nemusí se jednat nutně o bujaré večírky, kvalitní odpočinek například u dobré knihy nebo oblíbené počítačové hry či „poflakování se“  s partou přátel je ale zcela žádoucí.

Autor:
Publikováno: 27. 5. 2021 11:16 Nahlásit obsah