Na dřeň s Kamilou Zlatuškovou: Jako matky to máme v práci výrazně těžší

Na dřeň s Kamilou Zlatuškovou: Jako matky to máme v práci výrazně těžší

Pořad v souvislostech


S Kamilou Zlatuškovou
Audioarchiv
27. května 2021 Na dřeň Autor: Marie Moreno

Producentka a režisérka Kamila Zlatušková má pestrý nejen život pracovní, ale i ten rodinný. S příchodem prvního syna na vlastní kůži poznala, jak je někdy těžké tyto dva světy kloubit. Rozhovor o tom, jaké to je, když na rodičovské dovolené zůstane s dítětem otec, o výchově dětí, ale i tom, jak se žije v temperamentním manželství.

Kamila je producentka, scénaristka, režisérka, založila vlastní festival seriálové tvorby Serial Killer a vyučuje na pražské FAMU. Je autorkou úspešného dokumentu Ptáčata o dětech z brněnského Bronxu či oceňovaného snímku o nevidomých fotbalistech Turnaj, který svět neviděl. V minulosti pracovala jako dramaturgyně a kreativní producentka v České televizi.  V neposlední řadě je ale také mámou dvou kluků. Když se narodili, nebylo to pro ni vždy snadné.

„Ode mě jako od energické ženy se očekávalo, že všechno bude vyladěné a poběží jako na drátkách, což samozřejmě nešlo. Ten stres byl obrovský. Vyvrcholilo to tehdy tím, že jsme s mým mužem šli do manželské poradny,” vzpomíná Kamila na dobu, kdy doma spolu s manželem pečovala o dvě malé děti a zároveň prožívala nelehké období v práci.

ImageKamila zná dokument a jeho tvorbu nejen z pozice autorky, ale také z pohledu účinkující. V roce 2014 se totiž sama ocitla před kamerami, když spolu se svým manželem vystupovala v dokumentárním cyklu České televize Čtyři v tom. Diváci tehdy mohli sledovat, jaké to je, když o dítě doma pečuje nejen jeho matka, ale především otec. Kamila se totiž krátce po narození syna vracela do práce a na rodičovské dovolené zůstal její manžel.

V rozhovoru přiznává, že se setkala i s nepochopením, sama se však za svým tehdejším rozhodnutím ohlíží takto: „S dětmi jsem si doposud užila spoustu krásných chvil a jsem ráda, že díky tomu, že jsme zapojovali hodně i babičky i tatínka, si s nimi těch krásných chvil zažilo i lidí vícero. Ta radost se tak dá i násobit,” říká Kamila, pro kterou byl návrat do práce a přenechání rodičovské dovolené manželovi přirozenou volbou.

V rozhovoru přišla řeč třeba i na výchovu dětí či na její manželství, které popsala jako velmi temperamentní: „Hádáme se hodně, my jsme úplná Itálie. Naši sousedi si musí myslet, že se budeme rozvádět už zítra,” popisuje se smíchem Kamila a jedním dechem dodává, že se většinou jedná o banality, nad kterými se nakonec společně zasmějí.

Jak moc  jsou se svým manželem rozdílní? Cítí se být nekonvenční matkou? A jak by si podle ní měli lidé vybírat člověka, se kterým chtějí strávit svůj život?

Image (1)

Rozhovor poslouchejte ve čtvrtek 27.5. v 16:00 nebo kdykoliv později v podcastových aplikacích. 

SpotifyApple_PodcastsGoogle Podcasts.Soundtier.  Instagram.

DMS Na dřeň

foto: archiv Kamily Zlatuškové

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!