Hlavní obsah

Karcinogenní azbest v ovzduší stále hrozí Praze 1

Právo, zr
Praha

Z rekonstruovaného pražského hotelu InterContinental se již několik dnů šíří po okolí drobný prach obsahující zřejmě i krajně nebezpečný karcinogenní azbest. Společnost Metrostav, která je za práce spojené s odstraněním až 35 tun azbestu odpovědná, sice spolu s magistrátem a pražskou hygienou znepokojeným místním obyvatelům tvrdí, že je vše v pořádku, ale video pořízené ve čtvrtek spolkem Občané Prahy 1 svědčí o opaku.

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental v PrazeVideo: Tomáš Bajusz/Spolek Občané Prahy 1

 
Článek

Jsou na něm zřetelně viditelné obláčky prachu zvířeného při odvrtávání a odsekávání azbestocementových panelů z fasády hotelu. Ze záběrů kamer je zřejmé i porušování pravidel bezpečnosti práce, neboť dělníci na sobě mají buď zcela nedostatečné ochranné prostředky, nebo dokonce žádné. Přestože na to upozornily Právo a Novinky.cz již ve středu, pražská hygiena ani magistrát na opakované dotazy nereagovaly.

Lidi v okolí hotelu InterContinental znepokojuje demontáž 35 tun azbestu

Domácí

Spolek Občané Prahy 1 k tomu vydal ve čtvrtek další stanovisko, v němž se uvádí:

Spolek Občané Prahy 1 k tomu vydal ve čtvrtek další stanovisko, v němž se uvádí: 1.  Není zamezeno uvolňování prachu do okolí při uvolňování celého panelu z rámu.

Spolek Občané Prahy 1 k tomu vydal ve čtvrtek další stanovisko, v němž se uvádí: 1.  Není zamezeno uvolňování prachu do okolí při uvolňování celého panelu z rámu. 2. Panel je transportován z fasády dolů bez jakéhokoli zabalení.

Spolek Občané Prahy 1 k tomu vydal ve čtvrtek další stanovisko, v němž se uvádí: 1.  Není zamezeno uvolňování prachu do okolí při uvolňování celého panelu z rámu. 2. Panel je transportován z fasády dolů bez jakéhokoli zabalení. 3. Není zamezeno pnutí a uvolňování částí panelu při jeho spouštění, a tedy uvolňování azbestových částí do okolí.

Spolek Občané Prahy 1 k tomu vydal ve čtvrtek další stanovisko, v němž se uvádí: 1.  Není zamezeno uvolňování prachu do okolí při uvolňování celého panelu z rámu. 2. Panel je transportován z fasády dolů bez jakéhokoli zabalení. 3. Není zamezeno pnutí a uvolňování částí panelu při jeho spouštění, a tedy uvolňování azbestových částí do okolí. 4. Běžný kontejner, který nemá žádné speciální uzavření – nezaručuje uvolňování azbestu a už vůbec nezaručuje bezpečný převoz takového kontejneru.

5. Současné řešení stavby tedy nebrání uvolňování azbestového prachu do ovzduší.

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental

Podle platné legislativy původce odpadů obsahujících azbest a oprávněná osoba, která nakládá s odpady obsahujícími azbest, jsou povinni zajistit, aby při tomto nakládání nebyla z odpadů do ovzduší uvolňována azbestová vlákna nebo azbestový prach a aby nedošlo k rozlití kapalin obsahujících azbestová vlákna.

Zakrytí budovy by bylo v Německu automatické
Rostislav Drochytka, VUT Brno

Pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu, STAN) Právu ve čtvrtek sdělila, že se seznámila se záběry, z nichž je patrné, jak se při odstraňování nebezpečných azbestových panelů z bývalého hotelu InterContinental práší. Proto kontaktovala hlavní pražskou hygieničku Zdeňku Jágrovou, která jí slíbila do konce týdne provést na místě kontrolu.

„Můj názor je, že by se stavba měla opláštit, zakrýt,“ řekla Právu Marvanová.

Politici podle ní nemohou v dané věci více než intervenovat. Rovněž podle šéfky městského výboru pro životní prostředí Jany Plamínkové (Spojené síly pro Prahu, STAN) jde o pravomoc hygieny.

Zakrytí by stálo zhruba šest milionů

Rostislav Drochytka ze Stavební fakulty VUT v Brně Novinkám sdělil, že „vzhledem k tomu, že azbestocementové panely byly na fasádě, tak by zakrytí bylo vhodné. V Německu by to bylo takto automatické“.

To by však stálo majitele budovy InterContinentalu miliardáře Pavla Baudiše, Eduarda Kučeru a Oldřicha Šlemra zhruba šest milionů korun navíc.

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental

Je to neomluvitelné, říká expertka

Jako neomluvitelné poškozování zdraví a životního prostředí zhodnotila záběry z bývalého hotelu InterContinental expertka a domácí jediná znalkyně se specializací na azbest Zoja Guschlová, která je místopředsedkyní České asociace pro odstranění azbestu.

Nebezpečný azbest: Materiál, který škodí zdraví a způsobuje rakovinu

Zdraví

Pro práci s azbestem stanoví zákon o ochraně veřejného zdraví a zákon o odpadech jasný postup. „Odstraňování boletických panelů má být v hermeticky uzavřeném kontrolovaném pásmu, s napojením na speciální odsávací jednotky s HEPA filtry. V pásmu je snížená tlaková diference, aby zamezila úniku azbestových vláken. Pracovníci mají používat ochranné pomůcky při práci s azbestem, hlavně ochranu dýchacího ústrojí, ochranné jednorázové obleky,“ popsala Právu Guschlová.

Probíhala demontáž způsobem, jako kdyby to nebyl karcinogenní azbestový materiál
Zoja Guschlová, místopředsedkyně České asociace pro odstranění azbestu

Zároveň je nutné vytvořit několikakomorový personální dekontaminační vstup do pásma i ven z něj. „Ochranná opatření, kontrolované pásmo se mají vytvořit vždycky, u boletických azbestových panelů musí být pásmo hermeticky uzavřené,“ přiblížila podmínky práce s azbestem.

Pokud se nařízení ignorují, nebezpečná azbestová vlákna se mohou nekontrolovaně uvolňovat do prostředí a hrozí vdechnutí. „Kdo nedodržuje technologický postup při práci s azbestem, je v ohrožení svého zdraví, ohrožuje zdraví veřejnost a dochází k poškozováního životní prostředí,“ poznamenala expertka.

Při práci je nutné také odstraňovaný materiál penetrovat. „Z videa, které jsem viděla, plyne, že pracovníci mají pouze pracovní nástroje, žádnou penetraci neprováděli. Nepoužívali osobní ochranné pracovní pomůcky. Probíhala demontáž způsobem, jako kdyby to nebyl karcinogenní azbestový materiál,“ doplnila Guschlová. Zároveň je nutné řádně zabalený azbestový odpad transportovat jen přes dekontaminační materiálovou propusť mimo kontrolované pásmo.

Zdeněk Krenk, vedoucí oddělení životního prostředí Prahy 1, k tomu uvedl: „Azbest sám o sobě není škodlivý. Problém jsou azbestová vlákna, která se při manipulaci uvolňují do ovzduší a jsou následně vdechována. Tato vlákna jsou právě příčinou vzniku rakovinových onemocnění. Dokud se s azbestem nehýbe (drcení, lámání, tření), vlákna se neuvolňují a jedná se o stabilní stavební materiál (nehořlavý).

Ve středu 26. 5. 2021 jsem tu měl pozvaného stavbyvedoucího ze společnosti Metrostav, který řídí rekonstrukci zmiňovaného hotelu. Byl jsem ubezpečen, že likvidace pláště budovy probíhá v souladu se zákony, mají postup schválený hygienickou stanicí. Během úterý (25. 5.) stavbu navštívilo několik kontrol včetně stavebního odboru Úřadu městské části Praha 1 a hygieny. Dle informací stavbyvedoucí předložil ke kontrole veškeré dokumenty.

Z obdobných rekonstrukcí, kde se sanoval materiál s obsahem azbestu, bývá praxí hermetické uzavření objektu. Dle zjištění to však není jediná možnost a konkrétní postup schvaluje příslušná hygienická stanice. Není podstatné, kolik tun materiálu se sanuje, ale kolik se ho uvolní (může uvolnit) do ovzduší.“

Ve světle videí natočených občany během čtvrtka, z nichž je zcela patrné, že karcinogenní prach se dostává do ovzduší, zní závěr vyjádření šéfa životního prostředí Prahy 1 jako opravdu špatný vtip: „Rekonstrukce hotelu InterContinental je pod stálým a důsledným dohledem odborné i laické veřejnosti a věřím, že veškeré postupy při sanaci azbestu probíhají v souladu s platnou legislativou a nařízenými postupy hygienické stanice.“

Problém spočívá v tom, že bourací práce na fasádě hotelu probíhají vždy zhruba od osmi do jedenácti hodin dopoledne, kdy se kontroly buď nekonají, nebo jsou slepé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám