InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stromy a keře versus květinové záhony v Táboře

TÁBOR – Prořídlé keříky podél třídy Kapitána Jaroše mají letos nahradit rozkvetlé záhony s letničkami a trvalkami. Záhony už jsou po pravé straně směrem od krajského soudu připraveny. Budoucí úpravy se mají týkat i ulice ČSA v okolí křižovatky na Píseckém rozcestí a výzdoby ostrůvku uprostřed křižovatky. Místostarosta pro životní prostředí Václav Klecanda v březnu sdělil, že z fondu rozvoje město na tyto práce uvolní přes 3,6 milionu korun. „Trvalky pokvetou skoro celý rok, je to trend moderních měst," zmínil tehdy místostarosta. Před pár dny ale vyšlo najevo, že nad tímto záměrem se rozhořel spor mezi odborem životního prostředí radnice a komisí životního prostředí, která je poradním orgánem rady města. Stručně se dá problém shrnout – stromy a keře, nebo záhony?

 

Názor komise zůstal nevyslyšen
Komise životního prostředí se ve městě vyjadřuje k navrženému kácení stromů, a protože se neschází tak často, aby stihla projednat veškeré návrhy, určila si dva své členy, aby reagovali jménem komise na žádosti odboru operativně a sami. Někdy je totiž třeba posoudit i dva až tři návrhy týdně. Těmito členy komise jsou vedoucí botanické zahrady Žaneta Šišková a Vladimír Říha, který působil v Ústavu krajiny a ekologie v Českých Budějovicích, také v Ústavu globální změny v Brně a ve Zdravotním ústavu. Praxe je taková, že pokud se zástupci komise do deseti dnů od žádosti došlé z odboru radnice nevyjádří, považuje se to za souhlas. Tentokrát se ale zástupci komise k záměru vysázet záhony a pokácet stromy a keře vyjádřili včas a negativně. Už 22. února. Přesto javory na třídě Kpt. Jaroše padly.

„Zatím byly odstraněny dva javory ve špatném zdravotním stavu. Měly suché kosterní větve, na kmenech stromů byly trhliny a části kmenů byly odumřelé," říká Gabriela Jánošková z odboru životního prostředí, která pořídila i fotodokumentaci stromů před pokácením. A vedoucí odboru Jana Daňková dodává: „Kácení bylo provedeno z důvodů zdravotních, bezpečnostních a pěstebních. Javor blíže křižovatky s ulicí Kyjevskou měl nízko nasazenou korunu s rizikovým, nestabilním tlakovým větvením a prosychal na periferii koruny. Druhý z javorů, s korunou tvarovanou do kulovitého tvaru, rovněž prosychal, nicméně vzhledem k obvodu kmene do 80 centimetrů nebyl předmětem povolování a jeho stav nebyl orgánem ochrany přírody posuzován." Vedoucí zdůraznila, že stromy byly pokáceny do konce měsíce března, tedy v období vegetačního klidu. Rozsah období vegetačního klidu přitom žádný právní předpis nestanoví. Prostě proto, že vegetační období začíná a končí jindy na horách a jindy v nížině a závisí i na počasí. Letos vzhledem k chladnu trval vegetační klid v podmínkách Tábora prakticky až do poloviny dubna.

I přes negativní stanovisko komise rada města v půlce března rozhodla, že požádá orgán státní správy na odboru životního prostředí o souhlas s kácením. Dala zelenou záměru vysázet podél silnice květinové záhony. Členům komise se to nelíbí.

„Za vedoucího odboru inženýra Fišera jsem býval přizván, čekal jsem na chodbě, a když se příslušný bod na radě projednával, šel jsem dovnitř a radní si vyslechli i názor za komisi. Tentokrát radním stačil názor vedoucí odboru Jany Daňkové, která je asi okouzlila tvrzením, že záhony jsou moderní trend," posteskl si Vladimír Říha.

Podle současné vedoucí odboru Jany Daňkové stav podél ulic vyžadoval častou dosadbu keřů do míst, kde opakovaně hynou. Skupiny jehličnatých keřů jsou podle ní nevhodné tam, kde se intenzivně solí, protože jehličnany jsou na zasolení půdy citlivé. Musí se vyřezávat odumřelé části, a protože jehličnaté dřeviny nezmlazují, zůstává nad zemí holé patro. Listnaté keře byly v této lokalitě řídké a dostávaly se mezi ně plevele. „Nevypadá to hezky a zároveň se zvyšují náklady na údržbu. Proto je nutné v pásech kolem komunikací vylepšit půdní podmínky a vybrat vhodnější rostliny," vyjádřila se Daňková. Keře a stromy tedy mají ustoupit záhonům. Dva javory už byly pokáceny.

Škoda každého stromu

Žaneta Šišková a Vladimír Říha jsou přesvědčeni, že tyto javory mohly po ošetření ještě deset i dvacet let žít a plnit svoji ochrannou a izolační funkci. Jejich názor podpořilo i stanovisko Jiřího Žlebčíka z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích, o které požádali.

„V době, kdy ve městech chybí zeleň, je třeba každý strom, který v daném prostředí přežil, udržovat co nejdéle. Trvá i čtyřicet let, než rovnocenná výsadba doroste. Navíc se často stává, že nově vysázené stromy uschnou. Záhony je podle nás vhodné vysazovat do nově budovaných prostor a ne tam, kde už prostor vyřešený je a vyhovuje. Záhony nejsou v místě podél silnice vyzkoušené, bude třeba je plít a zalévat. Chtěli jsme vidět projekt tohoto záměru, ale žádný jsme nedostali," upozorňuje Vladimír Říha a dodává: „Mrzí mě, že jsme to my z komise, kdo často stromy hájí, zatímco odbor životního prostředí chce často kácet. Asi se bojí, že stromy můžou na někoho spadnout, jindy musí stromy ustoupit akcím, na které jsou dotace. Je to určité přezírání veřejnosti, protože ta by měla být s každou takovou akcí předem seznámena. Tak to bývalo, dokud byl vedoucím odboru Jan Fišer. Teď pomalu rok nebyl odbor schopen ani pořídit zápis z naší komise."

Někdy je ale komise životního prostředí i úspěšná. U návrhu na kácení dubů na Zavadilce zachránil její postoj 200 až 300 let staré stromy. „Kdybychom se neozvali, už by tam nestály. Nakonec se našel kompromis," upozornil Říha. V případě javorů na třídě Kapitána Jaroše ale názor komise nevzala v potaz rada města, ani odbor životního prostředí vykonávající státní správu.

Projekt na proměnu lokality na Píseckém rozcestí neexistuje. Odbor předložil radním obrazovou dokumentaci z Nizozemska a český příklad ze Strakonic, které jsou kvetoucími záhony proslulé. Podle Jany Daňkové nebyl projekt potřeba. „O koncepci záhonů rozhodla rada města. Realizaci zajišťujeme pomocí odborného aparátu, kterým jsou na jedné straně Technické služby Tábor a na straně druhé odbor životního prostředí. Realizace probíhá pod vedením vedoucího provozu zeleně Technických služeb Martina Říhy, který je v daném oboru vzdělaný a mimo jiné vysokoškolský pedagog. Já zastupuji investora a jsem autorizovaný krajinářský architekt. Akce je tedy dostatečně odborně zajištěna. Z tohoto důvodu zde máme odborně kvalifikované lidi," říká Jana Daňková. „Podle zvoleného konceptu trvalkového záhonu daný sortiment rostlin rozmístí autorský dozor a znalec trvalek na místě. Komisi životního prostředí jsme toto vysvětlovali," dodává.

„Rada města měla k dispozici celou složku vyjádření a rozhodla se, že žádost o pokácení stromů a keřů v této lokalitě podá. Požádala státní správu o pokácení a Petra Šohajová na našem odboru vydala rozhodnutí. Zástupce samosprávy na odboru Gabriela Jánošková se vzdala odvolání, a tak rozhodnutí hned nabylo platnosti a stromy se stihly ještě do konce března pokácet," popisuje vedoucí odboru životního prostředí. Podle jejího názoru se má komise životního prostředí vyjadřovat ke kácení z hlediska dopadu na veřejný prostor a nikoliv suplovat státní správu. Vydáno je už i rozhodnutí o kácení dalších dřevin v ulici ČSA, i když na realizaci tohoto úseku zatím nedošlo.

Zeleň nebo květiny?
„My chceme keře a jalovce od restaurace Nový ráj směrem ke křižovatce na Píseckém rozcestí zachovat," říká Žaneta Šišková. „Teď už jde i o to, aby se mohl porovnat experiment s pruhem záhonu v ulici Kapitána Jaroše s funkcí této zeleně," dodává Vladimír Říha. Keře v tomto místě podle členů komise chrání i chodce od vody a sněhu, které rozstřikují auta ze silnice.

Posledním argumentem je nákladnost květinové výsadby. Místostarosta Václav Klecanda zmínil na tiskové konferenci částku 3,6 milionu. Vedoucí odboru Jana Daňková ale sdělila, že práce na pásech podél vozovky Kpt. Jaroše k Píseckému rozcestí byly naceněny Technickými službami na 1 082 159 korun. Od odstranění dřevin, přípravy stanoviště, výsadby včetně rostlinného materiálu, rozprostření mulče, dopravy až po autorský dozor. Zbývající část na ulici ČSA těžko může být dražší. Místostarosta Klecanda podle Jany Daňkové zřejmě neměl správné informace. Místostarostka Olga Bastlová byla v radě města názoru, že záhony jsou zbytečným vyhazováním peněz. Veřejnost se k otázce - stromy a keře nebo květinové záhony - nevyjádřila. Nikdo se jí neptal.

 

 

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ty mají starosti. Řeší podružnosti, místo aby vyřešili Pražák a místní safari ve stromech, mne osobně vadí bordel a nechutná špína v Husově parku, taktéž místní safari ve větvích a z důvodu jeho neřešení, odmontování laviček v parku. Kocourkov hadr.

    Vloženo 28.5.2021 17:03:50

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Ještě tak vědět, co je safari... Když víte, jak na havrany, můžete radnici poradit.

      Vloženo 28.5.2021 17:14:06

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Proč by jim měl radit? ať si poradí sami, když jsou ve vedení města.A pokud to nezvládají a nevědí co a jak, tak asi na svou pozici nestačí a mělo by dojít k obměně a vystídání někým, kdo si vědět rady bude umět

        Vloženo 28.5.2021 17:21:29

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Když nebudou keře, stromy či kytičky, tak by tam po pirátsku, možná dle snů mnohých, mohla růst tráva. Speciální tráva. Tábor Zahrádkářům, na štěrku, zdar.

    Vloženo 28.5.2021 14:21:26

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Právě před chvílí jsem narazil na tento citát:
    Velká společnost je taková, ve které muži sázejí stromy, o nichž vědí, že v jejich stínu nebudou odpočívat.
    (antický citát)

    Vloženo 28.5.2021 12:46:02

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Škoda slov.Je potřeba každé pokácení stromu vyfotit a poslat sem televizi.Jinak nám ti odborníci zničí veškerou zeleň ve městě.Ty jejich keci o nemocném stromu jsou nehorázné.Ovšem co jsme si zvolili,to máme.Podivejte se na ně!!!!!To je stádo nenažranců,kteří absolutně nevědí o čem rozhodují.A odborníka mezi sebe nevezmou.Proč si myslíte,že odešel ing.Fišer!!!! Sám od sebe!! Jen jeho rozhodnutí nebyla ta,která by sedla těm lumpům.

    Vloženo 28.5.2021 12:30:44

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    A jak se vám líbí "úprava" zeleně například v okolí Černých mostů? Toto frekventované misto, kudy projede skoro každý, kdo Táborem projíždí, je zpustlé a trvale zarostlé bujným plevelem . Pane Klecando, všiml jste si toho někdy? A takových zanedbaných prostranství je v našem městě požehnaně! Jako další mě napadá rovněž zpustlý park u nádraží. To je taky hrůza. Radnice musí více dbát na vzhled města. Ve městě to ale vypadá, že je to úkol nad jejich schopnosti!!!

    Vloženo 28.5.2021 12:20:04

    • Anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Tam jsou ty zaplevelené pozemky ne města, ale Správy železniční cesty.

      Vloženo 28.5.2021 22:17:22

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace