V ústeckém muzeu mohou návštěvníci na jediný den nahlédnout do připravované výstavy Naši Němci

28. květen 2021

Společnost Collegium Bohemicum nechá 28. května nahlédnout návštěvníky do připravované expozice Naši Němci. V budově muzea v Ústí nad Labem budou moci jít zatím jen do jedné místnosti. Právě tam uvidí od 16 do 20 hodin některé zajímavosti z chystané výstavy. A také meziválečný motocykl Čechie/Böhmerland.

„Zapůjčil ji nám pan Novotný, asi největší sběratel těchto výjimečných motocyklů,“ říká ředitel Colegia Bohemica Petr Koura. Tyto motorky se vyráběly nejdřív v Krásné Lípě a později v Kunraticích u Šluknova.

„Je to prostě neuvěřitelný příběh konstruktéra Adolfa Liebische, který za války schovával židovskou rodinu, a přesto byl poté odsunut – proto, aby se někteří lidé mohli zmocnit té jeho továrny, která pak zanikla,“ vypravuje Koura.

Nad motocyklem je vývěsní štít a návštěvníci v této místnosti uvidí i dvě projekce.

„Jednou bude německý automobilismus – budou tam třeba právě propagační materiál k Čechii, ale i k dalším vozidlům, vyráběným v Sudetech. Lidé také dostanou propagační materiály z té výstavy, aby si je mohli prohlédnout. Možná bude i nějaké další překvapení,“ dodává ředitel Colegia Bohemica.

Petr Koura má na mysli interaktivní výstavu o soužití Čechů a Němců v českých zemích Naši Němci, která zabere skoro dvě patra muzea.

V jedné z místností se návštěvník ocitne v Zemském sněmu z dob Rakouska-Uherska

Ukázal i malou ochutnávku – imitaci Zemského sněmu.

„Jsou tady portréty vybraných 133 poslanců Zemského sněmu – Čechů i Němců, kteří byli nějakým způsobem významní. Za každým je nějaký příběh. Ty portréty se budou pohybovat, a ti poslanci budou hovořit,“ přibližuje Petr Koura.

Samotná výstava Naši Němci by se měla otevřít až v srpnu.

Spustit audio

Související