KULTURNÍ CENTRUM NOVÉHO ZÁMKU V KOSTELCI NAD ORLICÍ SE OTEVÍRÁ NÁVŠTĚVNÍKŮM I MILOVNÍKŮM UMĚNÍ

Komponované on-line pořady, vysílané z rodového sídla kostelecké větve Kinských, se staly významnou součástí kulturního života v době koronavirové pandemie. Jednotlivé díly sledovaly na Facebooku v součtu statisíce diváků. Nyní se kulturní centrum Nového zámku konečně otevře veřejnosti. Od úterý 1. června se návštěvníci mohou vypravit na prohlídku stálé expozice „Život v biedermeieru“ v počtu devět účastníků s doprovodem průvodce. Ačkoli sezóna začíná se zpožděním a s řadou nezbytných opatření, správa zámku ve spolupráci s agenturou KINSKÝ Art Media do empírového zámku vrací živou kulturu. Milovníkům umění se již v červnu otevřou prostory Galerie Kinský s výstavou Výtvarné léto Unie výtvarných umělců Hradec Králové. František Kinský a Matyáš Novák pozvou na svůj nový společný projekt s názvem FACE TO FACE, který poprvé uvedou 20. června. Abonentní sezónu koncertů klasické hudby zahájí v areálu parku přední čeští sólisté, hobojista Vilém Veverka a harfistka Kateřina Englichová 23. června.

Od úterý 1. června se můžete vypravit na výlet do empírového sídla kostelecké větve Kinských. V Novém zámku v Kostelci nad Orlicí se otevře Muzejní expozice města Kostelec nad Orlicí v suterénu budovy, a také stálá expozice Život v biedermeieru. „Jsem rád, že tu bude zase živo, že konečně můžeme otevřít a přivítat u nás návštěvníky a uměnímilovné hosty. V expozici došlo k drobným změnám v některých prezentovaných interiérech, které jsme doplnili o další restaurované kusy původního nábytku. Sbírková číst je obohacena o sérii vídeňského porcelánu bílo-zlaté barvy, o cukřenky a stříbrné užitkové nádobí a další drobné kousky z 19. století. Rozšířili jsme také sérii kvašů českého malíře Josefa Matěje Navrátila, významného malíře biedermeierovské éry, který patří k mým oblíbeným autorům,“ popisuje majitel zámku František Kinský.

Příznivci výtvarného umění se také dočkají otevření Galerie Kinský. Od 12. června tu bude k vidění výstava Výtvarné léto Unie výtvarných umělců Hradec Králové. „V loňském roce se kvůli pandemii nemohla realizovat žádná z plánovaných výstav. Ve spolupráci se členy Výtvarné unie umělců Hradec Králové jsme letos připravili odložené bienále tohoto osmdesátičlenného uskupení výtvarníků. Mám radost, že osiřelé galerijní prostory v horním patře zámku opět oživíme a že návštěvníkům představíme širokou škálu témat, výtvarných technik i postupů, kterými se jednotliví výtvarníci zabývají,“ říká manažerka zámku Ivona Jasníková. Podle jejích slov se první výstava královéhradecké unie v Galerii Kinský uskutečnila již v roce 2013, jako bienále pak pokračovala každý druhý rok a sami výtvarníci ji označili jako jednu z nejzdařilejších. Vlivem koronavirové epidemie pořadatelé tuto tradiční výstavu známou pod názvem Výtvarné jaro přejmenovali na Výtvarné léto. To v Galerii Kinský potrvá do neděle 12. září tohoto roku.

Agentura Františka Kinského KINSKÝ Art Media ve středu 23. června mj. zahájí abonentní řadu koncertů klasické hudby. Večer s názvem 15 let spolu provedou přední čeští sólisté, harfistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka. Koncert se uskuteční v areálu parku v 19:30 hodin a zahájí ho majitel zámku František Kinský.

Jeho prohlídky zámecké expozice patří každoročně k nejžádanějším akcím sezóny. První z nich letos charismatický šlechtic uskuteční v rámci společného projektu s klavíristou Matyášem Novákem. Programem FACE TO FACE, který zahrnuje prohlídku zámecké expozice s majitelem a recitál výjimečně nadaného klavíristy a vítěze mnoha domácích a světových soutěží, který ve svém mládí nadchl i posluchače v proslulé Carnegie Hall v New Yourku, naváže na divácky úspěšné komponované pořady, které agentura KINSKÝ Art Media vysílala z Nového zámku od listopadu 2020 do května 2021. „Děkujeme všem našim divákům za statisíce zhlédnutí a těšíme se na setkání tváří v tvář v překrásném prostředí zámku,“ doplnil klavírista Matyáš Novák. První exkluzivní setkání s dvojicí osobností se uskuteční již 20. června ve 11:00, ve 14:00 a v 17:00 hodin v maximálním počtu 30 účastníků při jednom provedení.

Zámky na Orlici jsou bezpochyby jedinečnou destinací, v níž můžeme poznávat rodová sídla šlechtických rodů třech různých historických stavebních slohů. Zámky v Kostelci nad Orlicí, Častolovicích a Doudlebách nad Orlicí se letos opět spojily a nabízejí svým návštěvníkům slevu na vstupném. V případě, že zavítáte na jedno z uvedených sídel, ve zbývajících dvou získáte 20% slevu na vstupném s platností 72 hodin. Pokladna Nového zámku mj. nabízí keramiku Terezy Hill, oblíbenu knihu Pavla Juříka Kinští – Bůh, čest, vlast a další zajímavé tituly věnované historii. Nově se tu setkáte také s vybranými publikacemi od Nakladatelství Kazda, odvézt si můžete novinkové pohlednicové pexeso s obrázkem zámku i čerstvě vydané album klavíristy Matyáše Nováka s Wihanovým kvartetem s nahrávkami třech klavírních koncertů W. A. Mozarta. Osvěžit se můžete při procházce anglickým parkem se zastávkou na terase Toniovy zámecké kavárny a restaurace a jakmile to situace dovolí, tak i s posezením uvnitř.

Pro média, pořad Face to Face, koncerty, zastoupení Františka Kinského a Matyáše Nováka: www.kinskyartmedia.cz; www.facebook.com/kinskyartmedia;

kontakt: Jana Dioszegi – manažerka

e-mail: dioszegi.jana@kinskyartmedia.cz.

Zámecká expozice, Galerie Kinský, svatby:

www.zamekkostelecno.cz; www.facebook.com/novyzamekkostelecno;

kontakt: Ivona Jasníková - manažerka

e-mail: i.jasnikova@seznam.cz; pokladna zámku: +420 731 326 423.

Klíčová slova ČR-kultura-hudba-výtvarné-firmy-KINSKÝ Art Media

Oblast
Královéhradecký (hk)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.