25.05.2021 12:28

Zemřela výtvarnice Ivana Brádková

Ivana Brádková
27. února 1965 – 24. května 2021

DAMU dnes s lítostí přijala zprávu o smrti doc. MgA. Ivany Vohlídalové – Brádkové.

Naše dlouholetá kolegyně, pedagožka DAMU, která se věnovala na Katedře scénografie výuce oboru kostým a maska, zemřela včera dne 24. května 2021.
Patřila k nejvýraznějším současným kostýmním a scénickým výtvarnicím, věnovala se jako kurátorka přípravě řady výstav v Čechách i v zahraničí, především v oblasti „Art brut“ se spolkem ABCD, jehož byla spoluzakladatelkou a místopředsedkyní.

Navrhla více než tři stovky především kostýmních výprav pro divadlo, film a televizi. Spolupracovala s většinou českých profesionálních divadel, nejvýraznější byla její spolupráce s režiséry M. Langem, L. Engelovou, M. Horanským, K. Brožkem, J. Deákem, J. Kališovou nebo R. Meluzínem. Zúčastnila se výstav Pražské quadriennale a Salónu scénografie.

V letech 1997- 2016 se věnovala na Katedře scénografie DAMU výuce studentů oboru kostým a maska, svým entusiasmem a úžasným vztahem ke studentům působila na výchovu celé řady kostýmních výtvarníků a výtvarnic, kteří byli ovlivněni jejím poutavým viděním světa. Dokázala na studenty přenést jedinečný způsob hledání osobité citové i významové podstaty dramatické postavy, aby v nich podnítila schopnost podpořit celkovou interpretaci inscenace. Studenti u ní nalézali nebývalou osobní podporu a vstřícnost. Roku 2005 se habilitovala na DAMU docentkou.

Ačkoliv již několik let na naší škole nepůsobila, přesto její vklad do vysokého uměleckého školství je zcela nezapomenutelný. Její jedinečné dílo i osobnost nebudou zapomenuty.
Čest její památce.

Převzato z: https://www.facebook.com/DAMU.DivadelnifakultaAMU

Poslední rozloučení se uskuteční v kruhu nejbližších 1. června 2021 ve 14:40 hodin v Malé obřadní síni v Praze - Strašnicích.