Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nové Romano voďi: „Je to jako droga“ - o vyprodané O2 aréně s Patrikem Bartkem, o nálepce „ústavní dítě“ s Ladislavem Samkem nebo Fedor Gál o Paulovi Polanském

28. května 2021
Čtení na 1 minutu

„Paul Polansky otevřel téma holokaustu českých Romů v čase, kdy o něm toliko špitalo několik odborníků, lépe řečeno dva, a to jenom okrajově a v odborných časopisech,“ vzpomíná Fedor Gál na amerického spisovatele, básníka a aktivistu, který tři roky po revoluci objevil ve Státním oblastním archivu v Třeboni dokumenty o koncentračním táboře v Letech u Písku. Otevřel tak pomyslnou Pandořinu skříňku české historie, která společností nepřestala rezonovat dodnes. Ať je Vám, Paule, lehká zem.

Naše pozvání k rozhovoru tentokrát přijal kytarista Patrik Bartko, který vedle své vlastní hudební formace působí v kapele Marka Ztraceného. „Je to jako droga,“ popisuje pocity z vyprodané O2 arény – stejně tak rád ale hraje i v intimní atmosféře malých klubových scén.

„Česká republika je jedna z mála zemí, kde stále ještě fungují kojenecké ústavy. To je obrovská ostuda!“ říká náš další milý host Ladislav Samek – ředitel pardubické organizace Děti v akci. Ta spolupracuje s desítkami dětských domovů a organizuje sportovní a charitativní projekty pro děti a dospívající, které v nich vyrůstají.

Nově vznikající Městskou nájemní agenturu představuje v komentáři pražský radní pro oblast bydlení a transparentnost Adam Zábranský, místostarosta Městského obvodu Ústí nad Labem-město Karel Karika pak přibližuje činnost dobrovolné skupiny lidí, která pomáhá lidem v nouzi. „Pravá krize teprve přijde, až zase ‚bude všechno v pořádku‘,“ říká o snad odeznívající pandemii zastupitelka Jihomoravského kraje Barbora Antonová a jedním dechem zve do Šatníku pro samoživitele Nory Fridrichové v Brně – ať už pomoci (kdo může), nebo si pro pomoc přijít (kdo potřebuje).

Časopis si objednejte pomocí jednoduchého formuláře na www.romanovodi.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon