Hlavní obsah

Votroci vládnou anketě, premianty jsou Dvořák a Frťala

Praha

Kapitáni a kouči všech klubů fotbalové Fortuna Národní ligy rovněž letos volili z vlastních řad nejúspěšnějšího hráče a trenéra ročníku. Volba nakonec padla na dva zástupce z mistrovského Hradce Králové. Díky gólům dvaatřicetiletého útočníka Pavla Dvořáka a taktovky zkušeného trenéra Zdenka Frťaly si Votroci po čtyřech letech vykopali postup zpět mezi českou fotbalovou elitu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Zdenko Frťala během oslav.

Článek
Fotogalerie

Bez zkušených opor se mužstvo, které chce pomýšlet na postup, neobejde. Hradec Králové jich měl několik. Jakuba Radu, Adama Vlkanovu. A také Pavla Dvořáka. Dvaatřicetiletý útočník se stal s devíti góly ve 23 zápasech nejlepším střelcem Východočechů.

Do Hradce se vrátil po pěti letech, během nichž působil ve třech klubech - Jihlavě, Olomouci a Slovácku. Soupeřovy brankáře překonával především v jarní části soutěže, během níž nasázel dvě třetiny svých přesných tref. Mezi ně vměstnal i jeden hattrick, kterým odrovnal Ústí nad Labem, a výraznou měrou tak podtrhl konečné první místo v tabulce.

Zdenko Frťala to neměl s Hradcem Králové jednoduché. Východočeši se sice na první místo vyšvihli hned zkraje sezony, při mistrovských dostizích se ale museli vypořádat s houževnatou moravskou dvojicí Líšeň - Prostějov.

Nejobtížnější zkouška přišla na přelomu zimy a jara. Hradec v prvním souboji po pauze prohrál na půdě nabuzené Líšně a přišel o vedoucí pozici. Hlavní kormidelník mu v Brně scházel, Frťalu na lavičku nepustila nákaza koronavirem. Posléze zachvátila i výraznější část hráčského kádru.

Kandidát na postup se tak kromě klesnutí z první příčky na druhou (která letos nezaručovala ani baráž) musel vypořádat také se čtrnáctidenním nuceným distancem.

Karanténa mu však, zdá se, paradoxně pomohla. Padesátiletý lišák z Nitry Frťala nastartoval celek zpod „lízátek" k hotové krasojízdě. Trvala deset kol a Hradec během ní sbíral jen samé výhry. Doma proti Dukle pak udělal sladkou postupovou tečku. Frťala Votroky po čtyřech letech vytáhl zpátky mezi elitu. V příštím ročníku už je nepovede, po utkání s Líšní (a čert vem, že skončilo pouze remízou) se s Hradcem Králové loučil. Jako hrdina.

Anketa Ligové fotbalové asociace o nejlepší hráče druhé ligy:
Hráč sezony:
1. Pavel Dvořák (Hradec Králové) 25,
2. Jaroslav Málek (Líšeň) 24,
3. Ladislav Mužík (Chrudim) 17.
Trenér sezony:
1. Zdenko Frťala (Hradec Králové) 50,
2. Pavel Šustr (Prostějov) 38,
3. Milan Valachovič (Líšeň) 18.

Reklama