Ústečané zřejmě začnou od příštího roku opět platit za svoz komunálního odpadu

28. květen 2021 15:15

Vedení města Ústí nad Labem chce od příštího roku po třech letech znovu zavést poplatek za svoz odpadu. Nepůjde ale o paušální částku za každého obyvatele. Nový poplatek by měl lidi podle radnice motivovat ke třídění. S návrhem ale nesouhlasí třeba vedení Neštěmic.

Záměr přináší oproti minulosti dvě zásadní změny. Za výběr a platbu poplatku městu by měli být zodpovědní majitelé domů – týkalo by se to i majitelů rekreačních chat a chalup. Neplatilo by se přitom předem, ale zpětně – nejdříve tedy začátkem roku 2023.

Třídíš? Měl bys platit méně

Výše poplatku se má odvíjet od četnosti svozu a objemu odpadových nádob – návrh vyhlášky počítá se sazbou 31 haléřů za jeden litr.

Princip motivace je podle vedení města v tom, že čím víc budou lidé třídit, tím méně budou mít komunálního odpadu – díky tomu by mohli mít i nižší poplatky za jeho svoz.

Podle náměstka primátora Martina Hausenblase z PRO! Ústí by při současném stavu jeden obyvatel panelového domu platil kolem 700 korun ročně.

„U panelového domu se to zvýší zhruba o 20 procent oproti tomu, jak to bylo v minulosti. Počítejme tedy zhruba 650 až 700 korun na osobu. Pokud se společně dohodnou, že třídit budou, tak se jich to ani týkat nemusí, protože třeba zmenší množství těch popelnic. Když třídit nebudou, tak budou platit daleko víc,“ doplnil náměstek primátora Martin Hausenblas z PRO! Ústí.

Starostka Neštěmic a zastupitelka města Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí si udělala propočet na panelový dům, kde bydlí a vyšla jí částka skoro 1 100 korun na člověka a rok – tedy více než dvojnásobek poplatku, který město za svoz komunálního odpadu vybíralo v minulosti.

Město chce přenést odpovědnost za placení odpadu na majitele domů

Město plánované přenesení odpovědnosti za placení opadu na majitele domů obhajuje tím, že se díky němu oproti výběru plateb od domácností sníží zátěž úředníků. Navrhovaný systém je podle Hausenblase také spravedlivější.

„Nutí majitele nemovitostí k tomu, aby evidovali, kdo v nich bydlí, a aby na něj přenesli ty náklady, nebo to zaplatili za něj. Proto je to tak nastavené – je to efektivní, rychlé, bezpečné a průhledné,“ shrnul Hausenblas.

Z minulých let už lidé městu za neuhrazené poplatky za odpad dluží 120 milionů korun.

Kritička záměru, neštěmická starostka Yveta Tomková, s plánem koalice zásadně nesouhlasí. I proto, že už o něm mluvila se zástupci společenství vlastníků a bytových družstev.

„Jsou z toho úplně vyřízení. Nechápou, jak si to město vůbec představuje, když samo nebylo schopné vymoci desítky milionů pohledávek, i když k tomu má úřednický aparát. Dopadne to nakonec podle nich tak, že pokud to někdo v domě nebude platit, budou to za něj muset zaplatit všichni ostatní nájemníci,“ vysvětlila Tomková.

Novou vyhláškou o zpoplatnění svozu odpadů by se ústečtí zastupitelé měli zabývat v červnu.

Spustit audio

Související