Hlavní obsah

V říjnu má v Praze opět vystoupit tanečník Sergej Polunin

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po dvojím odkladu hostování kvůli pandemii koronaviru by se měl v Praze 25. října představit populární tanečník Sergej Polunin.

Článek

Představení Up, close & Personal inspirované legendárním tanečníkem a choreografem Václavem Nižinským se uskuteční ve Foru Karlín, sdělila dnes za pořadatele Markéta Faustová.

Po vystoupení slibuje Polunin diskutovat s diváky o budoucnosti tanečního světa, své podpoře nových talentů i herecké kariéře. V roce 2016 vznikl film Dancer, který popisuje stoupající Poluninovu kariéru. Osobně ho představil před čtyřmi lety v Národním divadle, kde také fanouškům v Česku poprvé zatančil. Těch je v tuzemsku hodně, v roce 2019 Forum Karlín pětkrát po sobě vyprodal, vstupenky si i přes vysokou cenu kolem 5000 korun zakoupilo přes 5000 diváků.

Vstupenky na říjnové vystoupení jsou už v prodeji, nejlevnější stojí 2950 pro držitele průkazů ZTP/P s doprovodem nebo na místa do zadních řad. Další kategorie podle vzdálenosti od pódia stojí 4950 nebo 9950 korun, vstupenky na místa v prvních řadách každé ze čtyř sekcí rozmístěných kolem centrálního pódia stojí 29.950 korun.

Polunin se narodil 20. listopadu 1989 na Ukrajině. Od čtyř do osmi let trénoval balet na tamní akademii, následující čtyři roky navštěvoval Státní choreografický institut v Kyjevě. Od 13 let žil ve Velké Británii a v 19 letech se stal nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně, ve 23 letech byl uměleckým šéfem souboru.

V roce 2012 překvapil taneční svět, když oznámil, že s tancem končí, protože se chce věnovat herectví.V rozhovoru s ČTK před čtyřmi lety řekl, že klasický tanec miluje, ale prostředí, ve kterém se i ti nejslavnější tanečníci pohybují, ho téměř odradilo od další kariéry a únik do světa filmu ho zachránil.

Nakonec se přesunul do Ruska a dál tančí. Rozhodnutí pokračovat v tanci prý přišlo během natáčení klipu s jeho choreografií Take Me To Church. Právě ta ho proslavila a na internetu má od roku 2015 do dneška skoro 29 milionů zhlédnutí. Klip měl být původně jeho posledním tanečním vystoupením.

Film Dancer z roku 2016 by měl mít pokračování a začít tam, kde skončil první díl. Snímek Dancer II se má zaměřit na Poluninův návrat k baletu. Součástí nového filmu je klip na skladbu Depeche Mode In Your Room z roku 1993, který režíroval nizozemský fotograf Anton Corbijn. Ten je známý prací na videoklipech pro skupiny jako Roxette, Depeche Mode, U2 nebo Nirvana, režíroval také životopisný film o Ianu Curtisovi Control.

Klip se natáčel v rozlehlých písečných dunách Terchellingu v Nizozemsku. Má podle tvůrců evokovat Poluninovy vnitřní boje mezi osobním životem a baletním světem, ze kterého odešel, ačkoliv byl na vrcholu svých sil. Choreografie přináší vizi „bouřlivé postavy vymítající své démony na drsném a nemilosrdném pozadí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované