Bernie Geoffrion  Kanaďan Bernie Geoffrion si klidně mohl nechat patentovat svou tvrdou střelu. Jeho přezdívka „Boom Boom“ hovoří docela jasně o tom, že šlo o excelentního bombarďáka. Tvrdí se, že je to vynálezce „slapshotu“, tedy golfového úderu, při němž se prohne hokejka po úderu na led jako luk a uvolněná energie udělí kotouči ďábelskou rychlost. Puky z Geoffrionovy hole létaly rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu. V roce 1952 vyhrál Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony, o devět let později získal Hart Trophy. V ročníku 1960/61 se stal teprve druhým hráčem v historii NHL, který nastřílel během sezony 50 branek a získal (podruhé v kariéře) Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra NHL. Dvakrát obdržel také Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže. Kromě toho je šestinásobným vítězem Stanley Cupu – všechny tituly získal s Montrealem. Profimedia.cz
 Bobby Orr  Bobby Orr je bezesporu nejlepším obráncem v historii světového hokeje. Legendární Kanaďan je dodnes jediným bekem, který dokázal vyhrát kanadské bodování základní části NHL – v sezoně 1970/71 nasbíral 139 bodů za 37 branek a 102 asistencí. Tehdy získal Art Ross Trophy i Norris Trophy, což se také nikomu nepodařilo zopakovat. Norris Trophy pro nejlepšího obránce zvedl nad hlavu osmkrát, a to je stále nepřekonaný rekord. Přes sto bodů se dostal v šesti ročnících v řadě. Orr byl jedinečný a nenapodobitelný hráč. Kromě neuvěřitelné produktivity si fantasticky plnil i defenzivní povinnosti. Rozhodně patřil k nejkomplexnějším hokejistům v dějinách. Jeho kariéru bohužel zkrátilo zranění kolena. S hokejem skončil ještě před třicátými narozeninami. Bůh ví, co všechno by stihl dokázat, kdyby mu osud dopřál pár sezon navíc Profimedia.cz
 Bryan Trottier  Šestinásobný vítěz Stanley Cupu (čtyřikrát s newyorskými Islanders a dvakrát s Pittsburghem) se šestkrát během kariéry dostal ve statistikách v základní části soutěže přes sto bodů. V sezoně 1978/79 jich Bryan Trottier nasbíral 134 (47+87) a po zásluze získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Pětkrát během kariéry nastřílel aspoň 40 gólů. V historii Islanders je Trottier nejproduktivnějším hráčem i nahrávačem a druhým nejúspěšnějším střelcem. Během kariéry odehrál v součtu základní části a play-off rovných 1500 zápasů, ve kterých si do statistik zapsal téměř 600 gólů a přes tisíc přihrávek. V prosinci roku 1978 byl v derby s New Yorkem Rangers u osmi gólů Ostrovanů, když vypráskali soupeře výsledkem 9:4. V dresu Islanders odehrál 15 sezon, tři poslední roky kariéry pak strávil v Pittsburghu. Profimedia.cz
 Mario Lemieux  Hned v premiérové sezoně se stal urostlý Kanaďan Mario Lemieux ozdobou nejslavnější ligy světa. Do statistik si zapsal rovných sto bodů (43+57) a získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Už tehdy bylo jasné, že jednou může přivést Pittsburgh na absolutní vrchol, a to se také o pár let později stalo. Je držitelem mnoha rekordů, které jeho následovníci budou jen těžko překonávat. Během kariéry v 915 zápasech nastřílel 690 gólů, posbíral 1 033 asistencí a dvakrát dovedl Tučňáky ke Stanley Cupu. Mimo jiné získal šestkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a třikrát Hart Trophy. Profimedia.cz
10
Fotogalerie

Výjimečné hvězdy. 9 hokejistů, kteří dokázali v NHL získat Calder Trophy i Hart Trophy

Získat Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony v NHL, je pro každého mladého hokejistu obrovská pocta. Všeobecně se očekává, že se takový borec stane hvězdou zámořské soutěže a největší oporou některého z týmů v lize, což se může promítnout do zisku Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

slide-Hart a Calder Trophy.jpg

Hart Memorial Trophy je vůbec nejstarším udělovaným oceněním v elitní zámořské lize. Nejvíckrát – devětkrát – jej obdržel Wayne Gretzky, který však není vlastníkem ceny pro nejlepšího nováčka v NHL. Calder Trophy se rozdává od roku 1937 a od té doby se podařilo pouze devíti hokejistům k tomuto ocenění získat později i pohár pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Všechny je najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 10

Bernie Geoffrion

Bernie  Geoffrion3.jpg

Calder Trophy: 1952 (Montreal Canadiens)
Hart Trophy: 1961 (Montreal Canadiens)

Kanaďan Bernie Geoffrion si klidně mohl nechat patentovat svou tvrdou střelu. Jeho přezdívka „Boom Boom“ hovoří docela jasně o tom, že šlo o excelentního bombarďáka. Tvrdí se, že je to vynálezce „slapshotu“, tedy golfového úderu, při němž se prohne hokejka po úderu na led jako luk a uvolněná energie udělí kotouči ďábelskou rychlost. Puky z Geoffrionovy hole létaly rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu.

V roce 1952 vyhrál Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony, o devět let později získal Hart Trophy. V ročníku 1960/61 se stal teprve druhým hráčem v historii NHL, který nastřílel během sezony 50 branek a získal (podruhé v kariéře) Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra NHL. Dvakrát obdržel také Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže. Kromě toho je šestinásobným vítězem Stanley Cupu – všechny tituly získal s Montrealem. V roce 2006 klub navždy vyřadil číslo 5, které nosil na dresu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 10

Bobby Orr

Bobby Orr.jpg

Calder Trophy: 1967 (Boston Bruins)
Hart Trophy: 1970, 1971 a 1972 (Boston Bruins)

Bobby Orr je bezesporu nejlepším obráncem v historii světového hokeje. Legendární Kanaďan je dodnes jediným bekem, který dokázal vyhrát kanadské bodování základní části NHL – v sezoně 1970/71 nasbíral 139 bodů za 37 branek a 102 asistencí. Tehdy získal Art Ross Trophy i Norris Trophy, což se také nikomu nepodařilo zopakovat. Norris Trophy pro nejlepšího obránce zvedl nad hlavu osmkrát, a to je stále nepřekonaný rekord. Přes sto bodů se dostal v šesti ročnících v řadě.

Orr byl jedinečný a nenapodobitelný hráč. Kromě neuvěřitelné produktivity si fantasticky plnil i defenzivní povinnosti. Rozhodně patřil k nejkomplexnějším hokejistům v dějinách.

Mnozí odborníci soudí, že kdyby mě Orr kolem sebe v Bostonu na přelomu šedesátých a sedmdesátých let podobně našlapaný tým jako měl v 80. letech Wayne Gretzky v Edmontonu, mohl mít ve statistikách podobná čísla jako legendární Great One. Přesto s Bruins vybojoval dva Stanley Cupy.

Jeho kariéru bohužel zkrátilo zranění kolena. S hokejem skončil ještě před třicátými narozeninami. Bůh ví, co všechno by stihl dokázat, kdyby mu osud dopřál pár sezon navíc…

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 10

Bryan Trottier

Bryan Trottier.jpg

Calder Trophy: 1976 (New York Islanders)
Hart Trophy: 1979 (New York Islanders)

Šestinásobný vítěz Stanley Cupu (čtyřikrát s newyorskými Islanders a dvakrát s Pittsburghem) se šestkrát během kariéry dostal ve statistikách v základní části soutěže přes sto bodů. V sezoně 1978/79 jich Bryan Trottier nasbíral 134 (47+87) a po zásluze získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Pětkrát během kariéry nastřílel aspoň 40 gólů.

V historii Islanders je Trottier nejproduktivnějším hráčem i nahrávačem a druhým nejúspěšnějším střelcem. Během kariéry odehrál v součtu základní části a play-off rovných 1500 zápasů, ve kterých si do statistik zapsal téměř 600 gólů a přes tisíc přihrávek. V prosinci roku 1978 byl v derby s New Yorkem Rangers u osmi gólů Ostrovanů, když vypráskali soupeře výsledkem 9:4. V dresu Islanders odehrál 15 sezon, tři poslední roky kariéry pak strávil v Pittsburghu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 10

Mario Lemieux

Mario Lemieux.jpg

Calder Trophy: 1985 (Pittsburgh Penguins)
Hart Trophy: 1988, 1993 a 1996 (Pittsburgh Penguins)

Hned v premiérové sezoně se stal urostlý Kanaďan Mario Lemieux ozdobou nejslavnější ligy světa. Do statistik si zapsal rovných sto bodů (43+57) a získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Už tehdy bylo jasné, že jednou může přivést Pittsburgh na absolutní vrchol, a to se také o pár let později stalo.

Lemieux byl hráčem, jehož jméno se stalo synonymem klubové věrnosti. Super Mario, jak se mu také přezdívalo, zvládl odehrát v Pittsburghu sedmnáct sezon, z toho šest v 90. letech. Mohlo jich být víc, ale jeho kariéru poznamenala zranění a vážná nemoc. Nebýt toho, mohl směle útočit na nepřekonatelné rekordy Wayna Gretzkyho. I tak se nesmazatelně zapsal do dějin světového hokeje.

Je držitelem mnoha rekordů, které jeho následovníci budou jen těžko překonávat. Během kariéry v 915 zápasech nastřílel 690 gólů, posbíral 1 033 asistencí a dvakrát dovedl Tučňáky ke Stanley Cupu. Mimo jiné získal šestkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a třikrát Hart Trophy.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 10

Peter Forsberg

Forsberg.jpg

Calder Trophy: 1995 (Quebec Nordiques)
Hart Trophy: 2003 (Colorado Avalanche)

Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa Peter Forsberg byl výjimečným hokejistou, jehož kariéru naneštěstí poznamenaly zdravotní problémy. Nebýt jich, mohl se v historických statistikách nejslavnější soutěže světa vyšvihnout hodně vysoko a možná by i švédský národní tým získal o pár medailí víc. I tak ale zůstává nezapomenutelným hráčem.

Forsberg vyhrál dvakrát Stanley Cup, v roce 1995 se během své premiérové sezony v NHL stal nejlepším nováčkem soutěže a o osm let později obdržel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, když v základní části zaznamenal 106 bodů (29+77), a k tomu i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Přestože během kariéry zvládl odehrát v NHL jen 708 zápasů, připsal si v nich 885 bodů, což je v průměru 1,25 bodu na utkání.

Podobně úspěšný byl i ve vyřazovacích bojích. Nesmrtelným se však stal především díky originálně provedenému trestnému střílení ve finále olympijského turnaje v Lillehammeru proti Kanadě.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 10

Alexandr Ovečkin

Alexandr Ovečkin1.jpg

Calder Trophy: 2006 (Washington Capitals)
Hart Trophy: 2008, 2009 a 2013 (Washington Capitals)

Alexandr Ovečkin je jako buldozer, který díky svým fyzickým předpokladům, síle a dynamice zbourá každého soupeře, který se mu postaví do cesty. V 37 letech má v životopise víc úspěchů, než by mnozí jiní zvládli během několika kariér. Bezesporu je jednou z největších postav v historii světového hokeje. O jeho kvalitách svědčí suché statistické údaje, které říkají, že si drží průměr více než jednoho kanadského bodu na zápas.

Ovečkinův vstup do nejslavnější hokejové soutěže na světě byl impozantní. V roce 2006, tedy dva roky poté, co si ho v draftu jako prvního vybral Washington, se stal nejlepším nováčkem sezony. Během první stovky zápasů v NHL dokázal nastřílet 64 branek, což je víc, než se povedlo Gretzkymu, Lemieuxovi či Crosbymu. Ve stejném období nasbíral 128 bodů a ve statistikách za sebou nechal mimo jiné třeba Lindrose nebo Forsberga.

Je jediným hráčem v historii, který byl jmenován do první pětky All-Star týmu v pěti prvních sezonách v NHL. Třikrát už vyhrál Hart Memorial Trophy a stal se osmým hráčem v historii, jemuž se to podařilo. Jedenkrát byl oceněn Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování a devětkrát se stal držitelem Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 10

Jevgenij Malkin

Malkin.jpg

Calder Trophy: 2007 (Pittsburgh Penguins)
Hart Trophy: 2012 (Pittsburgh Penguins)

Když má svůj den, není na světě lepšího hokejisty. Bruslí jako Sergej Fjodorov, umí si pokrýt puk jako Jaromír Jágr a dokáže prosvištět mezi obránci jako Mario Lemieux. To je stručná vizitka Jevgenije Malkina.

Šestatřicetiletý forvard má na kontě tři sezony, ve kterých nasbíral v základní části přes sto bodů. V Pittsburghu si ho smluvně pojistili do roku 2026 a vyplácí mu ročně v průměru 6,1 milionu dolarů.

Dvojka draftu z roku 2004 se poprvé představila v NHL v sezoně 2006/07 a doslova ohromila zámořské publikum i experty. V premiérovém ročníku totiž Malkin zaznamenal 85 bodů za 33 gólů a 52 nahrávek a zaslouženě obdržel cenu pro nejlepšího nováčka. Pittsburghu už pomohl ke třem Stanley Cupům, dvakrát vyhrál kanadské bodování základní části soutěže, za což si odnesl Art Ross Trophy a v roce 2012 obdržel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 10

Patrick Kane

Kane.jpg

Calder Trophy: 2008 (Chicago Blackhawks)
Hart Trophy: 2016 (Chicago Blackhawks)

Americký útočník Patrick Kane vyhrál kanadské bodování základní části NHL v sezoně 2015/16, když se mu podařilo překonat magickou stobodovou hranici. Stalo se tak osm let poté, co získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka v NHL.

Kane je momentálně jedním z nejlepších hokejistů na světě a klidně může v blízké budoucnosti znovu bojovat o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče v NHL. Tuto trofej už získal v roce 2016 a stal se tehdy prvním rodilým Američanem, který toto ocenění obdržel. Za úspěch na ledě vděčí 178 centimetrů vysoký 80 kilogramů vážící borec kromě jiného také neobyčejné obratnosti, hbitosti a technickým dovednostem. Během celé kariéry si drží průměr více než jednoho bodu na utkání.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 10

Auston Matthews

Auston Matthews-Toronto1.jpg

Calder Trophy: 2017 (Toronto Maple Leafs)
Hart Trophy: 2022 (Toronto Maple Leafs)

V červnu roku 2016 se stal jedničkou draftu Američan Auston Matthews. Ještě před draftem, v létě roku 2015, oznámil, že odchází do Evropy a bude hrát ve švýcarské lize, čímž vzbudil v hokejovém světě velký rozruch. Sezonu 2015/16 strávil v klubu ZSC Lions a ve 36 zápasech nasbíral 46 bodů (24+22).

Hokejoví fanoušci ho mohli vidět v roce 2016 i na mistrovství světa dospělých, kde navzdory nízkému věku patřil k nejlepším hráčům Spojených států a v deseti zápasech nasbíral devět bodů za šest gólů a tři asistence. Jen o pár měsíců dříve pomohl celku USA k bronzu na šampionátu juniorů. Od sezony 2016/17 válí v dresu Toronta a patří k největším oporám týmu.

Hned v premiérové sezoně získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže, v roce 2021 se radoval z Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra, kterou získal i o sezonu později. Nádavkem dostal do rukou i Hart Trophy a Ted Lindsay Award.

Foto: Profmedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud