V Grazu nakonec jediná výhra

29.05.2021 - red
počet přečtení: 808
vytvořeno 29.05.2021, upraveno 29.05.2021

ECHO OLYMPIJSKÉ KVALIFIKACE 3X3 Český basketbal 3x3 nebude mít na olympijských hrách v Tokiu svůj tým. Mužské reprezentaci se nepodařilo z kvalifikačního turnaje v rakouském Grazu projít ze základní skupiny a nebude tak mezi osmičkou týmů, které si zahrají olympijský turnaj. Nic na tom nezměnila ani závěrečná výhra nad silným Mongolskem, kterou tým ve složení Daniel Zach, Roman Zachrla, Vladimír Sismilich a Ondřej Šiška vybojoval.

Dramatická prohra sebrala naděje

V parádní vyrovnanou bitvu se strhl duel českého týmu proti Turecku. Sérii bez výhry nakonec prolomili Turci, kteří přehráli Čechy 20:17 až díky skvělému závěru. Tím sebrali Čechům poslední naději na postup.

Start zápasu vyšel Turkům dokonale, dokázali včasnými fauly zastavit českou hrozbu a svěřenci Michaela Kruka naopak špatně tvořili střelecké pozice a nedařilo se jim skórovat. Od stavu 3:7 ale přišlo v české hře zlepšení, a i díky narůstajícímu počtu faulů přestávalo Turecko stíhat v obraně. Chytil se hlavně Zach, kterému první hrací den příliš nevyšel a když se přidal i Ondřej Šiška, ujali se Češi vedení. I tak se ale tvrdě bojovalo, o každý míč i každý centimetr na hřišti, Češi ale tolik nefaulovali a mohli tak chytrými zákroky udržovat Turecko pod kontrolou. I jejich soupeř ale hrál se zoufalstvím udržet se ve hře o postup dál, a tak se rozhodoval až v posledních sekundách. Na koš Turecka na 16:15 odpověděl Roman Zachrla dvojkou, to však bylo od Čechů vše a Turci dvěma koši otočili skóre. Český tým ještě v závěru zkoušel dalekonosnými střelami otočit, ale i díky štěstí v závěru Turci přežili také challenge na out, kterou Češi zkoušeli získat v posledních sekundách míč.

Michael Kruk (trenér českého týmu): „Těžko hodnotit. Hráli jsme tady asi nejlepší zápas srovnatelný s Polskem se stejným závěrem, kdy prohrajeme vyhrané utkání za posledních 35 sekund. Hlavní příčinu vidím v tom, že v čase 5:43 měl soupeř 7 faulů a od tohoto času už nefauloval. My jsme za tu dobu místo hry 1 na 1 osmkrát vystřelili a měli jsme čtyři naprosto čisté ztráty míčů. Naprosto se ukázala naše největší slabina, a to je hra 1 na 1. Na této úrovni se trestá nevyužívání faulů soupeře porážkou a prohráli jsme zaslouženě, přestože jsme hráli opravdu hezky. Za prvních pět minut jsme vygenerovali hezké kombinace.“

Výhra na závěr

Už za rozhodnutého stavu skupiny nastoupili Češi k poslednímu zápasu proti dosud neporaženému Mongolsku a bez nervů hrající český tým zvítězil po výborném výkonu 21:16.

Mongolský tým podporovalo na stadionu v Grazu obrovské množství fanoušků, kteří vytvořili svému výběru skoro domácí prostředí, ale Češi se toho nezalekli a od začátku mírně vedli. Po vyrovnaném průběhu první poloviny zápasu nastartoval Čechy košem s faulem Dan Zach, pak přidal koš za dva body Sismilich a Mongolové začali ztrácet půdu pod nohama. Dokázali se sice ještě přiblížit na 15:16, pak je ale zmrazil dalekonosnou střelou Zachrla a ten samý hráč o chvíli později zápas střelou z otočky ukončil.

Michael Kruk: „V posledním zápase porazit jednoho z největších favoritů turnaje a úřadující mistry Asie je opravdu super příjemný bonus na závěr, ale je tady velké ale, které skýtá množství podotázek, proč jsme tak nehráli od začátku a proč jsme nedotáhly dobře rozehrané zápasy do konce. Často jsme sklouzávali ke hře, která byla úplně jiná než ten poslední zápas. Tenhle zápas je high level celého 3x3 a určitě jsme ukázali velkou sílu a že to umíme hrát. Porazit mistra Asie v takhle těžkém zápase a pro ně rozhodujícím je ohromně cenné a všichni zbledli. Totálně jsme zamotali počty ve skupině. Velmi příjemná výhra, nemusíme se stydět za výkony, které jsme tu předvedli. Škoda výpadků v řádu desítek vteřin v některých zápasech, které nás stály výhru. Takové je 3x3, rozhodují detaily. Přestože budou olympijské hry bez nás, tak je to další posun a motivace pro spoustu hráčů, aby zkusili 3x3, abychom se posunuli na příští olympiádu. Začíná nové tříleté období, které musíme maximálně využít, abychom mohli postoupit na další olympijské hry.”