Nejsme encyklopedický projekt, chceme dělat show, říká k představení iMucha jeho spoluautor Michal Dvořák

29. květen 2021

Skladatel, muzikant a producent Michal Dvořák je známý nejen z kapely Lucie, ale také díky projektu Vivaldianno. Hlavním tématem rozhovoru Lenky Vahalové však byla nová multimediální show iMucha.

Po úspěšném projektu Vivaldianno začal Michal Dvořák s kolegou Tomášem Belkem přemýšlet nad tím, kterou další osobu světu přiblížit. Mezi možnými variantami prý byl Picasso nebo Paganini. Nakonec zvítězil Alfons Mucha, kterého vnímali jako nedoceněného. „Myslím si, že Muchu opravdu Češi neznají. Znají ty jeho úžasné plakáty, spoustu lidí to mělo doma na záchodě a nad postelemi, ale o Slovanské epopeji se moc neví. Tam se akorát ví, že se o to pořád handrkuje město s dědici a podobně,“ říká Michal Dvořák.

„Mucha byl velmi renesanční člověk. Miloval nové technologie, proto si jako první pořídil fotografický aparát. Zároveň se proháněl po Paříži na kolečkových bruslích. A protože byl opravdu celebrita, tak se u něj v ateliéru scházelo každý den kolem 50 lidí,“ přibližuje Dvořák secesního umělce.

Multimediální show

Na rozdíl od Vivaldianna bude v show iMucha hudba spíše v ústraní. Součástí představení bude animace, tanec a akrobacie. „Nejsme žádný encyklopedický projekt, chceme dělat show, ale zároveň při zachování té nejvyšší kvality – jak obsahové, tak v provedení lidí, kteří vystupují na místě,“ dodává Dvořák.

Na Muchu se prý snažili podívat současnýma očima mladého člověka. „Řekli jsme si: Zkusme to udělat zajímavé, tak aby to téma jako takové bavilo ještě někoho jiného kromě nás.“

Premiéra show iMucha je naplánovaná na 16. února 2022 v O2 universu. I s tímto projektem však plánují jezdit po světě. „Naštěstí je ten zájem celosvětový. Takže jednáme v Asii, ve Skandinávii, v Evropě a tak dále.“

Jak souvisí show iMucha se stejnojmennou výstavou v Obecním domě? A jak to vypadá s kapelou Lucie? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové s Michalem Dvořákem.

autoři: Lenka Vahalová , ech