První ze dvou etap Orlen Nations Grand Prix, závodu zařazeného do poháru národů kategorie U23, s centrem v Białystoku měřila 143 km a měla jen mírně zvlněný profil: celkem kolem 600 výškových metrů.

Závodu se účastní 20 národních a 3 domácí klubové celky. Z cyklisticky nejvyspělejších zemí nechybí nikdo. Nechybí ani česká reprezentace, která nastoupila ve složení Pavel Bittner (Development Team DSM), Jakub Bouček (Israel Cycling Academy), Petr Kelemen (Elkov Kasper), Vojtěch Kmínek (Favorit Brno), Tomáš Kopecký (Acrog-Tormans) a Jakub Ťoupalík (Elkov Kasper).

Před startem se k ambicím českého týmu vyjádřil reprezentační trenér Tomáš Konečný: "Bittner má celkem velkou šanci bojovat o etapové vítězství i celkový úspěch. Je to závod pro sprintery a vedle Bittnera umí spurty i další kluci snad až na Boučka, kterému bude spíše vyhovovat Závod míru GP Jeseník. Může se ale stát, že ujede skupina. Máme silný tým i na to, abychom případné úniky pokrývali.“

V průběhu etapy se závodilo, jelo se rychle (143 km za 3 hodiny). K nejaktivnějším patřili Francouzi a Belgičané. Občas se někdo pokusil odjet, ale stejně vše skončilo hromadným dojezdem.

Vyhrál Nizozemec Marijn Van den Berg z development týmu Groupama-FDJ.

Pavel Bittner dospurtoval na skvělém 3. místě! A Jakub Ťoupalík přidal 9. místo! Čeští kluci zahájili dvou etapový závod skvěle!