Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jací papoušci jsou vhodní pro začátečníky?
Sdílet:

Jací papoušci jsou vhodní pro začátečníky?

Většina chovatelů ptáků začíná s chovem od mládí, postupně získávají zkušenosti a posléze přijde doba, kdy ptákům rozumí a mohou si pak dovolit i náročnější druhy. Jde však o ten samý začátek, kdy vás ta touha najednou přepadne. A neumíte si zatím představit, že jde také o starost. Že budete muset těm ptákům pravidelně dávat krmení, vodu a čistit jim klec. Pokud rodiče podlehnou přáním dětí, jsou to oni, na kterých bude zpočátku ležet ta povinnost o péči chovanců. Je tady sice šance, že děti tím získají nějaké praktické návyky a hlavně také pocit vlastní odpovědnosti. Ta šance ke správné výchově může být inspirující, musíte však počítat s tím, že vám přibydou starosti. Proto je prozřetelné začínat pomalu a s takovými druhy ptáků, které jsou ve své podstatě tvory nenáročnými. A stačí vám do začátku jedna klec, kterou, když náhodou ten prvotní zájem zase přejde, dáte na půdu, kde bude v klidu čekat na svojí další příležitost. Důležité je tedy, aby to byli ti správní papoušci pro začátečníky.

 

Takové druhy ptáků se v současnosti vybrat dají a nemusíte si dělat žádné starosti s nějakým přestupkem, pokud byste si snad chtěli nechat v kleci ptáčka, kterého jste našli někde v přírodě. To se nesmí. Nejvhodnější jsou takoví ptáci, jejichž původním domovem jsou spíše nehostinné krajiny, suché stepi nebo polopouště. Existuje jeden takový druh, který pochází z nehostinných krajů Austrálie a asi před sto a padesáti léty se dostal do evropských klecí, kde se začal rozmnožovat. Takový, že se dá jednoznačně doporučit jako papoušek pro začátečníky. Koupíte jej v podstatě v každém zverimexu, výstavě, burze nebo i u jednotlivých chovatelů. Tím ptákem je andulka vlnkovaná, vhodný papoušek pro děti.

Andulka vlnkovaná

Andulka vlnkovaná je malý australský papoušek, který je mimo svou domovinu každoročně po celém světě rozmnožován v ohromných počtech. Je nejspíše ptákem, který snese téměř všechno, i neznalou péči začátečníka a přežije to. Řídí se základními zákony přírody, které zní: nažrat se a nenechat se sežrat. Potravu mu musíte obstarat vy a bezpečí mu poskytuje klec. Krmení je v podstatě jednoduché, protože se v přírodě živí převážně travními semeny. V kleci je to v první řadě proso, lesknice a loupaný oves. Správnou směs pro andulku koupíte dnes již hotovou. Olejnatá semena jako je řepka, andulky nežerou.

Andulka se po uvyknutí dá i snadno ochočit, je to asi pro začátečníky nejlepší papoušek na ochočení. Dokonce se naučí i mluvit, tedy vyslovovat sem tam nějaká lidská slova. To bývá až posléze a ochočení papouška záleží více na schopnostech učitele a jeho trpělivosti než na té andulce. Každý pták po příchodu do nového prostředí je ostražitý a bojí se. To je chování podle pudu sebezáchovy. Proto se k němu musíte chovat tak, aby nabyl přesvědčení, že jej nechcete ohrozit na životě. Jakmile bude mít jistotu, že jste tvor, který mu nechce ublížit a nosí mu krmení, můžete být kamarády. Žádné prudké pohyby v jeho blízkosti, žádné zbytečné chytání do ruky. Zbytečně ani nesahat do klece, protože tu klec považuje za svoje prostředí. Smířlivost z vás musí vyzařovat a ochočení papouška se určitě podaří.

A pozor. Ptáci se krmí ráno. Semena prosa loupou ze slupky, proto musíte dávat pozor, zda nemají v misce místo krmení jen slupky. Viděl jsem to již mnohokrát. Pokud chcete andulku stůj co stůj ochočit, je sice vhodnější získat mladé ptáky, nikoliv však přímo z hnízda, protože taková mláďata ještě sama žrát neumí. Rozumný chovatel by vám taková mláďata prodat neměl, leč stát se to může. Na chovatele zbydou většinou starší ptáci a věřte, nevěřte, i takoví se ochočí a naučí i mluvit. Pokud pak máte klec s andulkou již doma, nesmíte ji nikdy vystavovat průvanu. To ptáci vůbec nesnáší. Konec konců vy také ne, ale máte možnost odejít. Jinak snese andulka snad všechno, proto o ní můžeme napsat, že je to papoušek pro děti. Andulka může být v kleci sama a pokud ji chcete ochočit, je to dokonce i nutné.

Korela chocholatá

Korely jsou australští papoušci, kteří jsou opět zrnožraví. Jejich krmení je proto ve své podstatě jednoduché. Kromě prosa však žerou i slunečnici i další olejnatá semena. Snesou se i s andulkami v jedné kleci nebo voliéře. Korela je také papoušek pro začátečníky a  dá se i dobře ochočit. Ochočení papoušci mohou být volně pouštěni po místnosti, ale nejdříve byste je měli naučit, aby se do své klece sami vraceli. Korely ani andulky však nikdy nepouštějte venku na zahradě. Uletí vám. Nemají totiž v podstatě orientační smysl, podle kterého by se mohly orientovat v evropské přírodě.

Agapornis růžovohrdlý

Tito ptáci jsou malí afričtí papoušci, kteří jsou již po celé generace považováni za domestikované. Dnes existují v evropských klecích v mnoha barevných variacích. Jejich krmení není složité, proto jsou to rovněž vhodní papoušci pro začátečníky. Krmíme je směsí různých druhů prosa a slunečnicí. Směs pro ně koupíme již hotově namíchanou. Agapornise růžovohrdlé můžeme držet jednotlivě, v takovém případě i snadno zkrotnou a stanou se z nich ochočení papoušci. Samce od samice podle vnějšího vzhledu odlišit nejde. Rádi okusují různé větvičky, proto pozor, v místnosti volně vypuštění vám mohou okousat nábytek. 

Agapornis škraboškový nebo Fišerův

Jsou to ptáci příbuzní předešlého druhu, ale dá se říci, že malinko méně otužilí. Za to působí pestřejším dojmem. Agapornis škraboškový i Fišerův mají okolo oka bílý, neopeřený kroužek, který jim dává exotičtější vzhled. Můžeme je držet jak jednotlivě, tak i po párech. Pozor! K agapornisům další ptáky do klece nedávejte. Nejsou k jiným ptákům příliš snášenliví.

Na závěr

Nakonec několik rad jak postupovat, když vás dítě přemluví a blíží se doba, kdy se nejlepší papoušek na ochočení stane vaším společníkem. Nejdřív potřebujete klec. Měli byste mít předem promyšleno, kam ji doma dáte. Nesmí tam být průvan a musíte počítat s tím, že ptáci znečistí i okolí klece. Již předem musíte mít připraveno dostatek krmení. Nejlepší pak je, když si od prodávajícího pořídíte do začátku stejné krmení, jako měli u něho.  U vás doma jim podávejte krmení a vodu do misek na dně klece, aby je ptáci našli. Jak jim přilepšit a dále postupovat zjistíte pak postupem času. Různých pramenů poznání pro začínající chovatele papoušků najdete na internetu i vytištěných dostatek.

Autor textu: Petr Podpěra
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru