Film o hororu svědomí za totality se poprvé objevil na plátně

Služebníci

Služebníci Zdroj: Aerofilms

Po více než půl roce otevřela tento týden česká kina a kromě obnovených premiér se do nich nahrnulo i několik filmů s premiérou několikrát odloženou. Mezi nimi i drama Ivana Ostrochovského Služebníci, jež díky svému výjimečnému audiovi zuálnímu pojetí na plátně obzvlášť vynikne.

Slovenský film, který vznikl díky česko-rumunsko-irské koprodukci, se vrací na začátek osmdesátých let 20. století. Sleduje dva kluky, kteří se v katolickém semináři každý po svém vyrovnávají s tlakem StB na spolupráci.

Režisér, který onu dobu zažil jako dítě, ovšem nenatočil klasické historické drama. Služebníci působí víc jako horor svědomí, v němž se bezmocní lidé marně snaží vzdorovat zlu, jež je obklopuje. Totalita tu zastupuje roli hororového padoucha jako neviditelná dusivá síla, před níž není úniku. Nakonec proniká až do těla člověka a rozežírá mu kůži – jako postavě krutě klidného agenta v podání rumunské hvězdy Vlada Ivanova (který ve filmu sám mluví slovensky).

Snímek více než na příběhu stojí na atmosféře, pohlcující a někdy až příliš hypnotické. Zvuková stopa záměrně zneklidňuje. Poetické obrazy kameramana Juraje Chlpíka připomenou filmy československé nové vlny šedesátých let i oscarovou Idu, svým formátem 4 : 3 i černobílými kompozicemi využívajícími prostor „nahoře“ nebo shlížejícími na seminaristy svírané církevními stěnami.

S polskou Idou slovenský snímek sdílí spoluscenáristku Rebeccu Lenkiewiczovou a tak jako Ida i Služebníci probírají nedořešené historické trauma svého národa. Konkrétně kolaboraci církve s komunistickou stranou.

Důležitou postavou je ve filmu také jedna skutečná osoba, kněz Přemysl Coufal, jenž za nepřizpůsobení se moci zaplatil v únoru 1981 nejvyšší cenu. Hraný debut zkušeného dokumentaristy Ostrochovského už zaujal mezinárodně. Do své nové soutěže ho loni vzalo Berlinale, poté objel několik dalších festivalů, ocitl se také v širším výběru na Evropské filmové ceny. I to svědčí o tom, že jde o nejlepší slovenský film poslední doby.

Snímek více než na příběhu stojí na atmosféře, pohlcující a někdy až příliš hypnotické.

 

SLUŽEBNÍCI (drama, SR, ČR, Rumunsko, Irsko 2020, 88 min.)

Režie: Ivan Ostrochovský

Scénář: Rebecca Lenkiewiczová, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský

Hrají: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Milan Mikulčík

Hodnocení: 80 %