Přístavy v Českém Vrbném a Hluboké nad Vltavou mají zcela zaplněné kapacity pro dlouhodobé stání

30. květen 2021 12:40

Na horním toku řeky Vltavy v okolí Českých Budějovic rapidně stoupá zájem o lodní turistiku. Dokládají to aktuální kapacity přístavů v Českém Vrbném a Hluboké nad Vltavou, které mají zcela zaplněná místa pro dlouhodobá stání.

V loňském roce plavební komory od Českého Vrbného po Kořensko odbavily rekordních 12 tisíc plavidel a i letos se očekává podobný provoz.

„Na Hluboké je kapacita dlouhodobého stání vyprodána. Krátkodobá stání jsou v tomto počasí, kdy nesvítí slunce a většinou prší, samozřejmě volná, ale jakmile začne sezóna, tak i ta se zaplňují. Roste počet turistů, kteří jezdí na vlastních lodích, ale nárůst zažívá i linková doprava,“ říká předseda destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko David Štastný.

Nová místa pro lodě proto vznikají v hlubockém Zámostí. „Bude tam jedenáct mol a výložníky, takže to bude pro zhruba 36 lodí. Zároveň už se připravuje na příští rok další stání na levém břehu. I soukromníci staví vlastní mola,“ dodává David Šťastný.

Čtěte také

Obdobná situace jako na Hluboké je i v přístavu České Vrbné, který provozuje Povodí Vltavy. „Má kapacitu zhruba třicet stání a již v této době máme na sto procent rezervace po celou dobu sezóny,“ potvrzuje generální ředitel státního podniku Petr Kubala.

Vyšší zájem o lodní turistiku je podle Petra Kubaly daný jednak koronavirovou situací, ale také vylepšenou infrastrukturou. Povodí Vltavy do ní jen v horním toku řeky investovalo během posledních let stovky miliónů korun.

Momentálně také staví nové vývaziště dlouhé přes 260 metrů na českobudějovické náplavce pod Dlouhým mostem. „Umožní to kotvení větších i menších plavidel, zhruba v počtu třiceti lodí. Celkové náklady jsou ve výši necelých 26 milionů korun,“ doplňuje Petr Kubala.

Stavba by měla být hotová letos na podzim. Do budoucna by měly nové kapacity pro lodě vzniknout také v přístavech Purkarec a Týn nad Vltavou.

Spustit audio

Související