Vysazení antikoncepce: Je čeho se bát? Otázky, na které hledáte odpověď

Pokud zatím neplánujete dítě, pravděpodobně užíváte hormonální antikoncepci. (Případně se spoléháte na jinou z metod ochrany proti početí.) Jelikož ale antikoncepci nelze vysadit jen tak, je potřeba vědět, na co se máte v klíčové chvíli připravit.

Plánování rodiny je velká věc. Zvlášť, pokud u toho musíte učinit tak zásadní krok, jakým je vysazení hormonální antikoncepce. Co si totiž budeme povídat. I když ji mnoho lidí zatracuje, některým ženám její užívání vyloženě vyhovuje.

Nejde jen o to, že se nemusí (při správném užívání) bát nechtěného početí. Také díky ní máme pravidelný menstruační cyklus (který je navíc o poznání slabší), či dokonce lepší pleť. Je tedy jasné, že rozhodnout se ji po nějakém čase vysadit znamená mnoho komplikací a budoucích problémů.

Čím vším si může vaše tělo projít a na co se máte (alespoň teoreticky) připravit?

Vysazení antikoncepce – co od toho očekávat? 

Vysazení antikoncepce je velký krok v životě ženy. Najednou tělo nemá stabilní hladiny hormonů. Řídí se podle svého vlastního rytmu. Což znamená, že se mnoho věcí změní. A začnou být mnohem intenzivnější. (Například menstruační bolesti.) 

Také je nutné se připravit psychicky na to, že se začnou dít i další, ne vždy pozitivní, změny. Například vám naskáče akné, nebo budete cítit nesnesitelné bolesti v podbřišku. Na druhou stranu, tělo se vrátí do svého přirozeného stavu. Takže má vysazení antikoncepce svá pozitiva, i negativa.

Vysazení antikoncepce a menstruace

Ženy (pokud nejsou po přechodu, nebo těhotné, nebo nemají jinou vážnou hormonální poruchu) menstruují každý měsíc. A mělo by to tak být i po vysazení antikoncepce. Je ale nutné myslet na to, že váš menstruační cyklus měl před užíváním prášků nějakou svou délku. (Pokud jste například byla zvyklá na menstruaci po 24 dnech a dřív jste ji měla po 30, bude to pro vás ze začátku rozdíl.) Tělo bylo navíc dlouho pod nadvládou syntetických hormonů, takže se může chvíli dávat dohromady. 

Co když menstruace nepřijde?

Hormonální nerovnováha může po vysazení antikoncepce trvat i tři měsíce. Také to ale může znamenat, že jste neplánovaně otěhotněla. Proto je určitě dobré mít po ruce těhotenský test. Případně se o své situaci poraďte se svým ženským lékařem. 

Vysazení antikoncepce a vliv na hubnutí

Některé ženy po antikoncepci zažívají náhlý přírůstek na váze. Ně vždy je to ale vina hormonů, nebo zadržování vody. Občas je to i tím, že se méně hlídáme a tolik necvičíme. Ačkoliv tedy může mít vysazení antikoncepce dobrý vliv na některé tělesné procesy, spíše bychom doporučovali úpravu jídelníčku (například Dukanovou dietou) a cvičení (HIIT, nebo jóga bude pro začátek fajn).

Ovulace po vysazení antikoncepce

Některé druhy antikoncepce blokují ovulaci. Po vysazení se musí tento proces opět nastartovat. Obvykle se tak ale děje v řádu týdnů. 

Jak bezpečně otěhotnět po vysazení antikoncepce?

Mnoho žen se domnívá, že po vysazení antikoncepce je nutné nechat tělo nějak očistit. Faktem ale je, že otěhotnět lze i přes antikoncepci. A tělo se dokáže dát do pořádku i samo. Takže s otěhotněním nemusíte nijak dlouho čekat. Záleží tedy jen na tom, jak to sama (případně ještě s partnerem) cítíte. Jestli chcete počít hned, nebo až po určité době.

Vysazení antikoncepce a bolest v podbřišku

Po vysazení antikoncepce očekávejte pravidelné bolesti v podbřišku. Těmi se totiž v určité fázi měsíce projevuje ovulace, během které se uvolňuje dozrálé vajíčko. Také vás budou s velkou pravděpodobností trápit premenstruační bolesti a PMS. I vaše perioda bude s velkou pravděpodobností mnohem silnější. Nesmíme ale zapomínat na to, že některé ženy mají (často nevědomě) endometriózu. A i ona může mít na bolest v podbřišku negativní vliv. (Antikoncepce ji často překryje.)

Co na akné po vysazení antikoncepce?

Jedním z dalších průvodních jevů vysazení antikoncepce je i horší pleť. Zatímco dříve byla hladká a prakticky bezchybná, najednou se na ní začnou dělat pupínky a akné. Někdy i poměrně dost rozsáhlé a bolestivé. Co s tím?

Jelikož za něj mohou hormony, neexistuje moc cest, které byste mohla při jeho zvládání zvolit. Tím spíš, že toto akné většinou zasahuje do hlubokých vrstev kůže, kde si s ním poradí jen odborníci. Tedy dermatologové a kosmetičky. 

Dále zkuste:

  • Používat méně kosmetických přípravků
  • Kosmetiku s kyselinou salicylovou

Hlavně to bude chtít z vaší strany velkou trpělivost. 

Prsa po vysazení antikoncepce

Ženy často vnímají negativní dopady po skončení užívání antikoncepce i na svých prsou. Ta mohou být před menstruací nateklá a citlivá. Opět na to mají vliv naše vlastní hormony. Nezapomínejte ale na to, že citlivá prsa mohou být i jedním z prvních příznaků těhotenství.

Kdy lze začít znovu brát antikoncepci po vysazení antikoncepce?

Toto je velmi zapeklitá otázka. Zvlášť proto, že k vysazení antikoncepce velmi často dochází kvůli plánování těhotenství. Rozhodně bychom tedy nedoporučovali, abyste začala s opětovným užíváním krátce poté, co jste přestala.

Určitě je vhodnější dát si na nějakou dobu pauzu. Tuto otázku byste měla navíc konzultovat se svým gynekologem. Kromě toho, že zná váš zdravotní stav má dobrý přehled o tom, co by vám mohlo v nové životní fázi vyhovovat. (Například, pokud máte po porodu.) Rozhodně se do užívání nepouštějte bez toho, abyste se s ním nejprve poradila. Nárazové užívání antikoncepce totiž může zvyšovat riziko některých vedlejších účinků. 

Vysadila jste někdy hormonální antikoncepci, nebo se na to teprve chystáte?

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/stopping-birth-control – Konec užívání hormonální antikoncepce: Vedlejší účinky a úlevové prostředky (anglicky)

https://www.webmd.com/sex/birth-control/stopping-pill-10-ways-body-changes – 10 věcí, které se stanou poté, co přestanete užívat antikoncepci (anglicky)

https://www.verywellhealth.com/when-does-fertility-return-after-stopping-birth-control-4056322 – Fertilita po vysazení antikoncepce (anglicky)

https://www.healthline.com/health/switching-birth-control-pills – Výměna hormonální antikoncepce (anglicky)

https://www.allure.com/story/acne-after-stopping-birth-control-pills – Jak se zbavit hormonálního akné (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/late-period-after-stopping-birth-control – Co způsobuje nepravidelnou periodu po vynechání antikoncepce? (anglicky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *