Recenze: Odborná literatura

Recenze: David Allen a Brandon Hall – The Getting Things Done Workbook

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Kdo by nechtěl mít prázdný stůl i čistou hlavu? Práce, rodina, domácnost, nevyřízené e-maily, nepořádek, prošvihnuté termíny, zapomenuté nápady, únava, stres. Metoda Mít vše hotovo (GTD) není jen pro manažery. Je pro všechny, kteří chtějí žít život bez stresujícího pocitu totálního zahlcení úkoly.



Koho někdy nepřepadl vyčerpávající pocit, že už neví, jak dál? Úkoly se valí ze všech stran a není možné je zastavit. Naprostý chaos. S čím začít? A co pak? Naštěstí jsou odborníci, kteří se věnují produktivitě i vytváření systémů, jak produktivitu zvýšit a mít přehled nad všemi povinnostmi. Díky této praktické cvičebnici získáte dovednosti, jak se v klidu a s rozvahou vypořádat s požadavky v osobní i pracovní rovině.

První z autorů David Allen je považován za jednoho z nejvlivnějších světových osobností v oblasti osobní produktivity. Jeho metodu Mít vše hotovo používají miliony lidí po celém světě. Druhý autor Brandon Hall pracuje jako poradce světových společností. Zabývá se organizací práce a zlepšováním pracovního prostředí.

Praktická cvičebnice Mít vše hotovo již metodu zdlouhavě nevysvětluje, ale jde rovnou k věci. Na praktických ukázkách ilustruje celý pětikrokový systém produktivity. To pomáhá poznatky rychleji zavést do života. V knize tak najdete test, který ukáže, kde jsou slabá místa vaší produktivity a sebeorganizace. Projdete si pravidelná cvičení, díky kterým můžete postup snadno natrénovat. Naučíte se, jak protřídit veškeré úkoly, dokumenty a e-maily tak, abyste vše potřebné našli do minuty. A zároveň si osvojíte způsoby, jak nepřijít o své nápady.

O metodě GTD jsem poslouchala na všech školeních zaměřených na produktivitu, rovnováhu mezi osobním a pracovním životem a organizaci času. Je zajímavá a může pomoci, pokud jste v oblasti organizování svého času a života spíše začátečník nebo mírně pokročilý. Pokročilým už tato cvičebnice pravděpodobně moc nového nepřinese. Možná je ale inspiruje k předsevzetí zavést a dodržovat nějaké tipy, které sice znají, ale nepraktikují.

Cvičebnice upoutá pozornost tím, že trochu boří tabu o tom, jak by měl být text naformátován. Chvíli máte pocit, že čtete webové články. Text se vám například láme až na druhé stránce. Motivační citát díky velikosti písma zabírá celou stránku. Nacházíte QR odkazy s možností poslechnout si k tématu video. Celkově tak text poutá pozornost, ale zároveň svádí k tomu ho jen proletět a zastavit se pouze u klíčových slov.

Potenciál knihy není úplně vytěžen už například úvodním testem. Pokud si udělám test a vyjde mi: „Dobrá práce! Jen tak dál.“, není pro mě informačně hodnotný. Co tedy mám zlepšit? Mám projít celou knihu, nebo se zastavit jen u kapitoly projekty?

Zároveň kniha neřeší to, když toho máte doopravdy moc. Může to být špatnou prací i tím, že nejste dostatečně asertivní a někdo na vás neustále deleguje další úkoly. Možná nevíte, co chcete, a proto toho děláte moc, anebo neděláte vůbec nic a pak na poslední chvíli zmatkujete. Nebo také vázne spolupráce v týmu nebo mezi týmy a vy tak nedostáváte podklady včas.

Části populace tak kniha může pomoci. Část populace by ovšem potřebovala spíše knihu o asertivitě, umění vyjednávání, týmové spolupráci, prioretizaci a znalosti svých osobních a pracovních hodnot i cílů. Pokročilým bych doporučila kombinaci přístupu GTD, Bujo a znalost svých hodnot, kariérních, finančních a osobních cílů v kombinaci se znalostí a praxí v oblasti delegování, vyjednávání a asertivity.

Z knihy si odnáším pár myšlenek, které se budu snažit realizovat. Pokud se podíváš na e-mail, buď ho protřiď, nebo vyřiď. Nepřeklikávej mezi maily a nevybírej si ten, se kterým budeš pracovat. Zaplácáváš si tím myšlenkovou kapacitu. Vytvoř si dvě složky – jeden pro osobní život a druhou pro pracovní, kam si budeš dávat veškeré připomínky, poštu, letáky apod. Do diáře si nepiš poznámky typu: „oční“, ale vždy použij dějové sloveso: „zavolat očnímu.“ A také nečleň si záložky podle barviček, ale podle abecedy, pak rychle najdeš vše potřebné.

Určitě však metoda GTD stojí za poznání. Pro někoho to doopravdy může být spásná metoda, zvlášť když jste ještě s žádnou technikou na utřídění myšlenek, úkolů a mailu nepracovali. Oceňuji vyjasnění použití kalendáře, část zaměřenou na projekty, které učí nás všechny mít život ve vlastních rukou. Líbí se mi také přístup, kdy vás technika nenutí využívat jen online pomocníky, ale dokáže se spolehnout i na starý dobrý kalendář a zápisník.

Knihu doporučuji všem, kdo zoufají nad množstvím úkolů a snaží se vytvořit systém, který jim pomůže kontrolovat čas i množství požadavků v osobním i pracovním životě.

Název: Mít vše hotovo v praxi
Originální název: The Getting Things Done Workbook
Edice: Žádná velká věda
Autor: David Allen a Brandon Hall
Překlad: Filip Drlík
Nakladatelství: Jan MelvilPublishing
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7555-064-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení