zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Nejen tři premiéry rozezní Janáčkovo divadlo

Nabucco

autor: Marek Olbrzymek  

zvětšit obrázek

Evžena Oněgina, La bohème, Nabucca a Carminu Buranu mohou diváci konečně vidět naživo. Díky netrpělivě očekávanému otevření divadel představí v červnu Janáčkova opera NdB tři nové inscenace a jeden koncert. A protože živá hudba lidem chyběla, přináší opera Národního divadla Brno premiérami nabitý červen pro každého. Všechna představení jsou totiž dostupná a za přívětivé ceny na www.ndbrno.cz.

„V Janáčkově opeře se život nezastavil, tři nové nastudování světové operní klasiky budou, věřím, nejenom krásnou inspirací, ale i velkou radostí z živého umění pro nás pro všechny. Múzy Janáčkovy opery Vás všechny očekávají s otevřenou náručí,“ zve do Janáčkova divadla Jiří Heřman umělecký šéf Janáčkovy opery NdB. Ta po netradičně dlouhé divadelní pauze předstoupí před diváky 1. června s premiérou opery Evžen Oněgin režiséra Martina Glasera. Premiéra inscenace La bohème od režisérky Magdaleny Švecové bude 11. června a koncert oblíbené kantáty Carmina Burana v kombinaci se Svěcením jara proběhne 23. června pod vedením šéfdirigenta Marko Ivanoviće. Historicky nejkratší sezonu pak Janáčkova opera NdB zakončí 29. června premiérou inscenace Nabucco v režii Jiřího Heřmana.

Neobvyklé množství premiér v jednom měsíci je samozřejmě dáno současnou situací, kdy se divadlo otevírá pro veřejnost na úplném konci sezóny. Pro potenciálního diváka to má ovšem v mnohém pozitivní dopad. Nejen, že jsou na premiéry dostupné vstupenky, které jsou za normálních okolností vyprodané dlouho dopředu, ale dají se také pořídit za poměrně nízkou cenu.

Janáčkova opera ovšem ani v této době nerezignovala na pěvecké hvězdy. V Nabuccovi tak mohou diváci v Brně poprvé vidět světově proslulého barytonistu Dalibora Jenise, který Verdiho zpívá už 25 let v předních operních domech jako je milánská La Scala nebo londýnská Covent Garden. Po jeho boku se na jevišti Janáčkova divadla objeví maďarská sopranistka Csilla Boross a italský tenorista Enrico Casari.

Romantického Čajkovského a jeho vrcholné dílo Evžen Oněgin představila opera Národního divadla Brno už v březnu v televizní premiéře na stanici ČT Art. Nejnovější verze slavné Verdiho opery Nabucco měla svou online premiéru 19. května. Nejeden divák tak může v červnu na vlastní oči zjistit, o kolik je lepší opera v divadle než na televizních obrazovkách. „Žádný záznam ani live stream se nevyrovná tomu, co diváci prožijí v hledišti na živo, stejně jako nám nic nemůže nahradit diváky,” říká dramaturgyně Janáčkovy opery NdB Patricie Částková.

Vstupenky na představení jsou k dispozici v zákaznickém centru NdB na Dvořákově ulici, ve večerních pokladnách, které jsou otevřeny 60 min před představením, nebo na www.ndbrno.cz.

31.5.2021 09:05:01 Redakce | rubrika - Zprávy

Časopis 16 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Festival Setkání Stretnutie 2024

Časopis 16 - sekce

DIVADLO

Tři mušketýři klasika v komediálním hávu

Tři mušketýři (plakát)

Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Duma celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Antologie Krvavý Žižkov

Přebal knihy

Krvavý Žižkov je antologie, která má svého předchůdce Krvavý Bronx (2020), úspěšnou knihu povídek o „vyl celý článek

další články...