Rýžová voda na vlasy

31. května 2021; přečtete za 3 minuty


Jaoijské mytí vlasů. Zdroj obrázku zde.

Internet už od loňského roku ovládá rýžová voda na vlasy. A protože to je fermentované, musela jsem to vyzkoušet. Řeším zejména seboreu na pokožce hlavy a tak se mi cokoliv kyselého s laktobacily na hlavu hodí. Nemůžu říct, že by to dělalo vyložené zázraky, ale vlasy se snáze rozčesávají a lupů je tak nějak méně. Když se o tom dokonce začala vyjadřovat i Shereene Idriss, což je dermatoložka, která si zakládá na podložených informacích, nezbylo, než o tom něco sepsat i sem.

Legenda praví, že rýžová voda je tajemstvím dlouhých, zdravých a nešedivějících vlasů Jaoijských dívek z jižní Číny.

Vlnu zájmu spustil tenhle článek na Vogue. V principu je o tom, že když se propláchne rýže, tak se voda se škrobem nevylévá, ale skladuje a nechá se zkvasit, případně se přidají další složky, které by měly mít pozitivní vliv na strukturu vlasu a zdraví pokožky. Jaojské dívky pak takový nálev používají místo šamponu a kondicionéru, ale dá se to používat jako kyselý oplach na závěr nebo jako vlasové tonikum.

Suroviny na 2 l

  • 300 g rýže,
  • 600 ml vody,
  • 200 ml startéru (syrovátky, kombuchy, vodního kefíru, láku z kysané zeleniny),
  • volitelně:
    • 100 g šlupek z pomela (klíčová je ta bílá část plná zajímavých látek, vyvařte ve 200 ml vody a přidejte k rýžové vodě)
    • 50 g zázvoru
    • 20 g kořene truskavce (svařit v 200 ml vody na odvar a přidat k rýžové vodě)
    • 100 g pokrutin kaméliových semínek (to se v ČR fakt sehnat nedá, no, ale jsou bohaté na saponiny, takže budou umět ty vlasy umýt.)

Varianta 1

V kuchyni mějte velkou nádobu s víkem (třeba demižon se zátkou), do které nalijete startér a přidáte další možné suroviny a pokaždé, když proplachujete rýži, tak druhou a třetí vodu na propláchnutí nevylijete, ale nalijete do nádoby na rýžovou vodu. Tam vám to průběžně kvasí a vy průběžně odebíráte a doplňujete. Důležité je zamezit přístupu vzduchu, aby to nechytalo na hladině křís.

Varianta 2

Rýži propláchnete, abyste odplavili prach a nečistoty, na 24 hodin namočíte do vody, pak rozmixujete, přidáte startér a přídavné látky, zamezíte přístupu vzduchu a necháte v teple týden odstát. Pak to scedíte, dáte do lahve a přesunete do koupelny.

Já to mám v rozstřikovači jako vlasové tonikum a jednak si to liju jako kyselý oplach na umyté vlasy a hlavu a když si vzpomenu, tak večer tonikem nastříkám kořínky a konečky.

Údajně to při příliš častém používání na křehké a vysoce porézní vlasy (kudrnaté, odbarvené a nebo nějak poničené) může působit kontraproduktivně, tedy že se začnou ještě více lámat. Těžko říct, mám vlasy silné a rovné. Dejte když tak vědět, co to dělá na vaší hlavě.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *