Je velikost penisu genetická?

Přidat na Seznam.cz

Když se zamyslíme nad nejčastějšími otázkami týkajícími se penisu, jedna z nejčastějších otázek je: Je velikost penisu genetická?

Překvapivě nebo možná ne bylo téma velikosti penisu podrobeno rozsáhlému výzkumu. Vždyť vědci dokonce zkoumali souvislost mezi velikostí chodidla a velikostí penisu. A podle současných poznatků se zdá, že geny skutečně hrají roli při růstu údu.

V poněkud nečekaném odhalení se ukázalo, že většinu genetického materiálu získává penis z matčiny strany. Je to oblast, která není zcela pochopena, ale mnoho genů podílejících se na růstu penisu a končetin pochází z chromozomu X. Muži mají jeden chromozom X a ženy dva. Vzhledem k tomu, že chlapci vždy dědí chromozom X od matky a výběr tohoto chromozomu X je náhodný, lze tím vysvětlit, proč jeden bratr mohl zdědit geny pro velký penis z jednoho z matčiných chromozomů X, ale jiný bratr zdědil z druhého chromozomu průměrnou velikost penisu.

To neznamená, že by otec neměl žádný vliv. Pokud má otec větší penis, synův bude mít pravděpodobně podobnou délku. Kromě genů maminky a tatínka samozřejmě existují i další věci, které mohou ovlivnit velikost údu. Studie na zvířatech, kterou provedla britská Rada pro výzkum a inovace v oblasti lékařského výzkumu, zjistila, že pokud je hladina hormonů známých jako androgeny během růstu plodu nízká, může být délka penisu pomalejší. Jiný výzkum naznačil, že vystavení toxinům narušujícím endokrinní systém včetně ftalátů může mít vliv na vývoj penisu plodu, pravděpodobně tím, že narušuje hormonální rovnováhu v děloze.

Nakonec je velikost penisu člověka do značné míry mimo jeho kontrolu. Většina členů samozřejmě nakonec spadá do „průměrného“ rozmezí. Nakonec však na velikosti záleží jen velmi málo. Počet centimetrů, které někdo sbalí, koneckonců nic nevypovídá o jeho sexuálním apetitu, plodnosti ani schopnosti uspokojit partnerku.