Povel Zůstaň! Jak vycvičit psa, aby zůstal na náš povel?

Přidat na Seznam.cz

Naučte svého mazlíčka zůstat na místě, dokud nebude na povel vypuštěn. Dopravní nehody patří celosvětově mezi hlavní příčiny úmrtí psů. Navzdory přesto nemusí být rušná ulice pro štěně nijak zastrašující. Může být vzrušující vyhlídkou, která se hemží nejrůznějšími věcmi k prozkoumání.

Nebezpečí, do kterých se může pes v městském prostředí dostat, je nekonečné, zejména pokud má ve zvyku vyrazit dřív, než má jeho psovod čas se mu věnovat. Znalost některých povelů může zachránit život nejen domácím mazlíčkům, ale i ostatním, včetně řidičů, kteří musí vystavit sebe i ostatní nebezpečí, aby se vyhnuli nehodě.

Každý pes se může naučit povel zůstaň na povel. Rozdíl je v tom, že hyperaktivním psům trvá zvládnutí výcviku déle než klidnějším psům.
Povel zůstaň znamená, že váš psík má zůstat nečinný nebo nehybný, dokud se nevrátíte a nepustíte ho. Jedná se o tři úrovně. Budeme je zkoumat postupně.

Úroveň 1 | Příprava scény

Před samotným cvičením je nejlepší informovat ostatní členy domácnosti, aby nedocházelo k rozptylování, které by mohlo narušit proces učení. Mějte na paměti omezený rozsah pozornosti, který psi, zejména štěňata, mají, a připravte se na to, že budete postupovat krok za krokem.
Úkol je mnohem snazší, pokud váš pes již zná povel sedni. Pokud tomu tak není, zvažte, zda byste neměli věnovat nějaký čas výcviku sedni.
Přihlásit svého mazlíčka na profesionální výcvik je jednou z možností, je však třeba mít na paměti následující.
Pokud štěně ještě není očkované, je lepší nepřihlašovat ho na výcvik na cvičák, kde se stýká s ostatními psy.
Socializační kurzy nebo kurzy poslušnosti mohou být v závislosti na věku štěněte a jeho zkušenostech zdrcující.
Pokud je štěně šikanováno psy s nevyrovnaným temperamentem, může tato zkušenost poškodit jeho vlastní osobnost. Štěně, které je již hyperaktivní, bude mít tendenci se v takovém prostředí ještě více rozčilovat. Alternativou je uspořádat vlastní sezení doma, kde lze trpělivě a důsledně rozvíjet schopnost psa řídit se pokyny.

Úroveň 2 | správné kroky

Proces výcviku je snadný. Nejprve psa uveďte do polohy vsedě. Natáhněte ruku a vydejte povel zůstaň. Poté začněte od svého zvířete ustupovat, přičemž berte v úvahu vzdálenost a čas.
Pokud pes zůstane v nečinném stavu, uvolněte ho z pozice pokynem a odměňte ho pamlskem nebo jiným podnětem, který zvíře považuje za cenný. Postup opakujte, tentokrát prodlužujte dobu, po kterou pes zůstává neaktivní.
Nezapomeňte, že odměna by měla být nabídnuta až poté, co pes setrvá ve stejné poloze, dokud nedostane jiný pokyn. Pokračujte v nácviku tohoto postupu a měňte vzdálenost a čas.
Pokud pes nezůstane v klidu, dokud není vypuštěn, odveďte ho zpět na stejné místo jako předtím, vydejte povel sedni a následně pokyn zůstaň. Kdykoli dojde k přerušení pokynu, stačí zvíře vrátit na předchozí úroveň výcviku.
Proces učení se u každého psa liší. Někteří pokyn pochopí rychle, zatímco jiní potřebují několik sezení, než ho bezchybně dodrží.

Úroveň 3 | Zvyšování úrovně

Jakmile váš pes poslušně dodržuje postup, je čas provést některé úpravy. Tím otestujete úroveň zvládnutí.
Zavřete dveře do místnosti a poté zkuste vydat povel z jiné místnosti. Stejně jako předtím chvíli počkejte, než dveře otevřete, abyste zkontrolovali stav psa. Díky tomu zjistíte, zda pes dokáže pokyn splnit i bez vaší fyzické přítomnosti.
Zavádějte různé úrovně rozptýlení, včetně jiných zvuků a pohybů. Nechte například jeho hračky poházené kolem, když dáváte pokyn. Cvičte na místech, kde se pohybují jiní psi nebo lidé. Klíčem k úspěchu je naučit psa zůstat na místě po požadovanou dobu, i když je zde mnoho rušivých vlivů. Tomuto postupu se říká proofing.
Nacvičujte dávání pokynu uprostřed hry nebo jiných každodenních činností, kterých se pes obvykle účastní. Tím se lekce udrží v jeho mozku informace čerstvá a posílí se správná reakce.

Pokud zjistíte, že váš pes začal během těchto sezení vykazovat známky frustrace, zmatku nebo přetížení, je nejlepší odložit výcvik na jiný den.
Je důležité zajistit, aby byl pes v dobrém zdravotním stavu a aby neexistovaly žádné předchozí podmínky, které by mu mohly bránit v plné poslušnosti vůči vašim pokynům. S nácvikem a důsledností by měl být váš chlupatý společník schopen uposlechnout povel zůstaň v každé situaci.