Letní kino Háječek v pátek startuje, připravilo řadu novinek

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 31.05.2021 18:45


Českobudějovické letní kino Háječek otevře v pátek 4. června své brány. Diváky přivítá filmem Návrat do budoucnosti a hudebním předprogramem. Vstupné na filmové projekce je stejně jako loni 50 Kč a během léta se můžete těšit na téměř čtyři desítky filmů, koncerty a také divadla.

Nově můžete přijít před filmem na večeři z grilu a dokonce film sledovat z lehátek. Již druhou sezónu má Letní kino Háječek nové provozovatele. Ti si letos pro návštěvníky připravili řadu novinek, na které láká Milan Pleva: "Přijďte již klidně dvě hodiny před filmem a dejte si s přáteli nebo rodinou večeři z grilu. Připravili jsme pro vás posezení ve stínu pod stromy v západní části kina," říká Pleva.

Další novinkou je "nultá" řada z lehátek pro diváky, kteří přijdou jako první. "Rozšířili jsme také Bistro Háječek o další výdejní místo, abychom eliminovali loňské fronty, kdy nás diváci překvapili úžasným zájmem," dodává Milan Pleva a věří, že letošní zájem bude ještě větší.

Promítat se bude v červnu od 21:30, ale brány se otevřou již v 19:00, abyste si mohli s přáteli, partnery nebo rodinnou užít letní večer se vším všudy. Vstupné na všechny filmy je 50 Kč a diváci si mohou vstupenky koupit online na www.kinohajecek.cz, aby nemuseli čekat ve frontě u pokladny.

První večer se můžete těšit na americkou komedii Návrat do Budoucnosti. Před filmem zahraje kapela Couple of Sounds. Druhý promítací den si vybrali film sami diváci. Hlasování na sociálních sítích Letního kina Háječek vyhrála česká komedie Vesničko má středisková.

Hlavním programovým tahákem budou podobně jako loni tematické večery, na které láká dramaturgyně kina Kristýna Novotná: "Tematické večery se loni návštěvníkům velmi líbily a proto je letos ještě vylepšíme a budou častěji. V červnu můžete přijít například na legendární Top Gun v rámci amerického večera. Nebudou chybět americké burgery a samozřejmě rocková kapela před filmem."

Provozovatelé nezapomínají ani na děti, pro které je tu animák Já padouch, nebo na milovníky dechovky, kteří si na své přijdou 19. června. Do Háječku totiž zamíří nejstarší jihočeská dechovka - Babouci.

Babouci nebudou jediným koncertem, na který se můžete do letňáku vydat. V červnu zde zahrají například David Koller, Tomáš Klus, Pokáč, Jelen nebo Chinaski. Další kapely si zatím organizátoři nechávají jako překvapení. Během léta se uskuteční v Háječku také divadelní představení. Hry Sedm žen na krku a Na správné adrese si pod širé nebe připravili ochotníci z českobudějovického Divadelního souboru J.K. Tyla.

Provozovatelé nachystali areál, aby byl co nejvíce bezpečný z hlediska zamezení šíření Covid-19. Daniel Habrda, předseda Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, která kino provozuje, přibližuje, co na diváky čeká: "Uvedli jsme do provozu další sociální zázemí, a na každé jsme nechali nainstalovat bezdotyková mýdla a ubrousky a u vchodu i na dalších místech budou k dispozici bezdotykové stojany s dezinfekcí. Posílili jsme také odbavení u kontroly vstupenek a rozšířili výdej bistra, aby co nejméně vznikaly fronty. Samozřejmostí je snížená kapacita a rozestupy v hledišti."

Přesto provozovatelé nesouhlasí s některými body ve stávajícím opatření ministerstva zdravotnictví a rozhodli se iniciovat výzvu Vládě České republiky, aby současná opatření přehodnotila. "Některá opatření nechápeme a jsou likvidační," hodnotí platná nařízení Milan Pleva. "V hledišti lidé nebudou smět konzumovat jídlo a pití, ale mimo hlediště ano. Jaký to má smysl? Vždyť právě v hledišti lze lépe dodržovat rozestupy. Jak se náš venkovní prostor liší od předzahrádek restaurací?"

Druhý bod v opatření je ještě ničivější a dle slov provozovatelů může letní kina, která jsou českým fenoménem, zcela zničit. Jedná se o povinnost kontroly testů / očkování u vchodu. "Popravdě nevíme, zdali na to máme vůbec právo. Ale především se diváci rozhodují, zdali půjdou večer do letňáku podle toho, jaké je v poledne počasí. Těžko si pak během odpoledne zaskočí do laboratoře na antigenní test a večer hurá do letňáku." Dle současného opatření navíc není možné se u vchodu prokázat
potvrzením o testování ze zaměstnání nebo školy. "Vůbec nechápeme, v čem jsou letní kina více nebezpečná než restaurace nebo obchodní domy, že se nás dotýkají mnohem přísnější opatření. Obzvlášť když vše probíhá pod širým nebem, v obrovském areálu," ptá se Milan Pleva představitelů státu.

Pod výzvu připojilo svůj podpis již deset letních kin z České republiky.

arm