Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kazachstán nestačil na Norsko a play-off si nezajistil

Kazachstán sahal po historickém postupu do play-off, ale jeho sen se ještě zdaleka nezhmotnil. Norsku podlehl 1:3 a musí doufat, že Kanada nezíská proti Finsku ani bod. Dmitrij Ševčenko sice otevřel skóre, jenže ve druhé třetině srovnal Thomas Valkvae Olsen a ve třetí části otočil vývoj duelu Stefan Espeland. Pečeť výsledku vetknul Mathis Olimb.

Hráči Kazachstánu si přiblížili svůj sen o účasti v play-off přesně po 16 minutách hry. Viktor Svedberg vysunul do protiútoku Ševčenka, který z pozice mezi kruhy překonal Henrika Haukelanda a otevřel skóre.

Jenže to bylo z jejich strany vše. Neprosadili se ve druhé třetině ani při vyloučení Martina Röymarka. Při pobytu Ivana Stěpaněnka naopak ve 28. minutě vyrovnal Olsen po přihrávce Mathiase Trettenese.

Vrátit vedení Kazachstánu mohli Roman Starčenko a Anton Sagadějev, ale Haukeland svůj tým podržel.

Po 68 sekundách třetí třetiny se radovali Norové. Trettenes po sólu přes celé hřiště nabídl puk před odkrytou branku Espelandovi, který snadno skóroval. Zvýšit mohl Mathis Olimb. Ve 49. minutě mohl vyrovnat Nikita Michajlis, ale v úniku na Haukelanda nevyzrál.

Tři minuty před koncem ujel v oslabení Mats Rosseli Olsen, ale pojistku zařídil až minutu přes koncem z pravého kruhu střelou přes stínícího Rosseliho Olsena útočník Mathis Olimb.

Pro norského kanonýra to byl 67. bod na mistrovství světa, čímž překonal norský rekord Patricka Thoresena, který ale 17 ze svých 66 bodů nasbíral v divizi I.

"Je hezké vidět takový rekordní zápis. Vždycky přijede reprezentovat Norsko. Byla to dlouhá sezona, ale zase tu byl a dal krásný gól na konci zápasu," ocenil trenér Norů Petter Thoresen, Patrickův otec.

Kazachstán už nemá postup ve svých rukou. Kanada nesmí s Finy bodovat. "Jediné, co nám zbývá, je zítra fandit Finsku a modlit se," řekl Ševčenko.

Norsko - Kazachstán 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Valkvae Olsen (Trettenes, Holös), 42. Espeland (Trettenes, Rosseli Olsen), 59. M. Olimb (K. A. Olimb) - 16. Ševčenko (Svedberg). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Hynek (všichni ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:1, navíc Röymark (Nor.) 10 min. Využití: 1:0. Bez diváků.

Sestavy:

Norsko: Haukeland - Lilleberg, Holös, Lesund, Espeland, Kaasastul, Krogdahl, Bull - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Olden, Trettenes, T. Lindström - Pettersen, Haga, Valkvae Olsen - Röymark, Salsten, Kristiansen. Trenér: Petter Thoresen.

Kazachstán: Bojarkin - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Starčenko - Šin, Šestakov, Rymarev - Panjukov, Asetov, Gurkov - Lichotnikov, Petuchov. Trenér: Jurij Michajlis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články