Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Fotograf: Film o Janu Saudkovi je plný lží, tvrdí Sára Saudková

Jan Saudek a jeho dcera Karolína na fotce s všeříkajícím názvem Incest (1988).
Zdroj: se souhlasem Jan Saudek
+ Další 2 fotografie
film

Fotografie Jana Saudka jsou světoznámé, umělec má více než desítku dětí a těší se pevnému zdraví. Přečtěte si několik zajímavostí z jeho bouřlivého života.

Vztah s vlastní dcerou

Jan Saudek se narodil 13. května 1935 jako dvojče kreslíře Karla Saudka. Jeho otec zemřel společně s dalšími šesti bratry v koncentračním táboře. V roce 1950 dostal světoznámý umělec svůj první fotoaparát, o rok později už vytvářel své první fotografie, které ručně koloroval. V roce 1972 mu jedna z jeho modelek Eva Šlosárová řekla, že zeď, kterou má Saudek ve svém jednopokojovém sklepním bytě, může sloužit jako pozadí. Saudek se za plesnivou stěnu styděl, následně se však toto pozadí stalo symbolem jeho fotografií. V osmdesátých letech získal svou první výplatu v podobě 1000 dolarů, což byl jeho celoroční plat v továrně. V této době získává legitimaci Fondu československých výtvarných umělců, což mu přináší milovanou svobodu. Během letní noci potkává náhodou po letech svou milovanou dceru Karolínu, se kterou, dle vlastních slov, prožíval incestní milenecký vztah, který vyvrcholil těhotenstvím a potratem.

Deprese, sebevražda, dobročinnost

Jan Saudek se několikrát pokusil o sebevraždu, vždy neúspěšně. Během kariéry mu část rodiny zabavila cenné negativy, které měly obrovskou hodnotu, a pokusila se ho vydírat, nakonec získal svůj majetek zpět. V roce 1985 se stal kandidátem Svazu výtvarných umělců. Po revoluci vystavuje své fotografie u nás, celá výstava vynesla 7 milionů, které Saudek posílá na dobročinné účely.

Podvod od nejbližší

V roce 2005 mu jeho tehdejší přítelkyně Sára zařídila vydání knihy obrázků, po nějakém čase ho však dle tvrzení Jana Saudka podvedla. Údajně podstrčila fotografovi smlouvu, kterou nečetl a pod vlivem omamných látek s důvěrou podepsal. Přišel tak údajně o velmi cenný majetek. Otázkou zůstává, zda je jeho tvrzení pravdivé, Sára Saudková, která má s jeho synem Samuelem dvě děti a odešla od Jana právě za synem Samuelem, veřejně tvrdí, že o negativech již dávno rozhodl soud, ve kterém Jan Saudek prohrál. Sára Saudková zásadně nesouhlasí, že by byla zlatokopka.

Otec samec

Umělec tvrdí, že sám netuší, kolik má vlastně dětí. Jeho poslední, čtvrtá manželka Pavla mu porodila tři děti. Ze vztahů před tím víme určitě o Samuelovi, Davidovi, Marii, Jindřichovi, Karolíně a Lukášovi, který spáchal sebevraždu. Fotograf s oblibou říká, že si přesný počet dětí nepamatuje.

Film Fotograf

Snímek Fotograf je film Ireny Pavláskové, natočený podle života Jana Saudka, který je rovněž spoluautorem scénáře. Film získal 8 nominací na Českého lva. Saudek si původně přál, aby ho hrál Oldřich Kaiser, nakonec v hlavní roli září Karel Roden. Úspěšný film pojednává nejen o životě svérázného umělce, ale také o tom, jak jeho bývalá manažerka Sára fotografa připravila o miliony korun. Jak uvádí Sára Saudková, film se nezakládá na pravdě a podezřívá Jana Saudka z častých lží a egocentrismu. Ke svým tvrzením má Saudková údajně důkazy.

Saudek získal v roce 2019 státní vyznamenání medaili Za zásluhy a vystavuje nadále po celém světě. Jeho tvorba u nás "zlidověla" a ovlivnila celé generace umělců po celém světě. Saudek je mimo jiné velmi zdatný malíř a jeho práce stojí veliké peníze.



Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy