Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Jak se staví kostel? Brněnský architekt Štěpán používá i netradiční motivy - třeba koloběžku na fasádě


Marie Restituta byla rodilá Brňanka, která pracovala ve Vídni jako řádová sestra v nemocnici. I když byla v řádu františkánek, asketismus jí byl cizí a milovala guláš a pivo. Za druhé světové války byla gestapem obviněna z odboje a popravena gilotinou. Blahoslavena byla v roce 1998. | foto: Lenka Požárová

Premium Rozhovor
Nový brněnský kostel blahoslavené Marie Restituty je nepřehlédnutelný. Vytvořil jej architekt Marek Jan Štěpán, který má na kontě už pět sakrálních novostaveb. Proč jsou pro něj důležité oblé tvary a jak mu voní kostel z betonu?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Kromě sakrálních novostaveb a rekonstrukcí má Marek Jan Štěpán v repertoáru i kavárny, vilové domy či vinařství. V současnosti pracuje na interaktivním levitujícím mraku pro instalaci na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea v Brně či na robotické kavárně. Jeho stavby se vymykají zvyklostem – a nejinak je tomu v případě brněnského kostela blahoslavené Marie Restituty, který byl dokončen v loňském roce. 

Je kruhový, z betonu, se zbarvenými okny pod kopulí, rozehrávajícími v interiéru duhové efekty, a s trojhrannou věží, která slouží nejen jako zvonice, ale také coby vyhlídka na město. Na fasádě kostela, který přitahuje zájem kolemjdoucích, lze nalézt nakreslenou koloběžku, loďku i pivní půllitr. Prestižní kanadský architektonický magazín Azure stavbu vybral mezi desítku nejlepších interiérů světa.

Jak časté je v dnešní době postavit kostel?
Za loňský rok se postavil jeden kostel, právě ten v Lesné, a letos se dokončuje kostel na sídlišti v Praze na Barrandově. V 90. letech to byl docela boom, po komunismu to bylo potřeba. Pak zájem opadl a teď je to velmi ojedinělá záležitost.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...