Putin pustil kamery na svou superluxusní jachtu. Cena byla astronomická, tvrdí BBC

bb bb
1. 6. 2021 9:25
Vladimir Putin přivítal o víkendu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho syna Nikolaje přímo na moři u černomořského města Soči. Podle nezávislé televize Dožď je ruská hlava státu pozvala na superjachtu jménem Racek.
Loď je například vybavena vířivkou, barem, grilem, jídelnou pro 14 lidí, kteří se mohou kochat výhledem z panoramatických oken. | Video: Asociated Press, CharterWorld

Jachta je 54 metrů dlouhá a devět a půl metru široká. Je vybavena vířivkou, barem, grilem, jídelnou pro 14 lidí, kteří se mohou kochat výhledem z panoramatických oken. Salon má rozlohu 100 metrů čtverečních, loď má také sluneční terasu a bazén se skleněnou stěnou s vodopádem.

Racek má šest kabin pro 12 hostů. Apartmá majitele je po celé šířce hlavní paluby, je rozdělené na prostorný pracovní prostor a ložnici. "Zdá se, že v hlavní kajutě žije Vladimir Putin," rozebíral redaktor televize Dožď interiér lodi, kterou vyrobili v roce 2009 v Turecku pod názvem Leo Fun. Ta brázdila Středozemní moře také pod jménem Sirius. Šlo si ji pronajmout. Podle webu CharterWorld za 280 tisíc eur na týden (přibližně sedm milionů korun).

Prezidentská kancelář jachtu koupila z druhé ruky v roce 2011 a definitivně ji přejmenovala. Podle BBC se cena pohybovala kolem 30 milionů eur (v přepočtu asi tři čtvrtě miliardy korun).

TV Dožď také srovnala prezidentskou loď s tím, co si kupují ruští oligarchové. Například jachta Romana Abramoviče Eclipse je 162 metrů dlouhá a stojí 460 milionů eur. Plavidlo Ališera Usmanova Dilbar měří 156 metrů a stálo 550 milionů eur. Nicméně se spekuluje o tom, že Abramovič měl Putinovi jako dary věnovat další jachty s názvy Olympia a Graceful.

Dožď upozorňuje na to, že oficiálně Putin přiznává malý nemovitý majetek, jako je staré auto, obytný přívěs nebo malý byt v Petrohradě. Někteří kritici ruského prezidenta ale mluví o Putinovi jako o jednom z nejbohatších lidí planety. Jeho majetek podle nich dosahuje 200 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy