Hlavní obsah

Proč zasáhla Benešová do Zadehovy kauzy: podnět dal bývalý kolega

Foto: vlada.cz

Marie Benešová (za ANO) po nástupu do vlády odmítala, že by jako ministryně spravedlnosti mohla rozhodovat o svých bývalých klientech v advokátní kanceláři.

Reklama

Ministryně spravedlnosti se pohybuje na hraně střetu zájmů. Chce nižší trest pro podnikatele, kterého dříve zastupovala jako advokátka.

Článek

Loni v srpnu poslala Marie Benešová na Nejvyšší soud dvoustránkový dopis. Ve stížnosti pro porušení zákona ministryně spravedlnosti poukazuje na kauzu, jejíž aktéři dostali tresty několika let vězení. Za to, že upláceli svědky, kteří měli vypovídat u soudu.

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, stížnost se týká také podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Benešová chce pro Zadeha a další odsouzené nižší trest. Íránsko-českého podnikatele přitom Benešová před šesti lety zastupovala, když ještě pracovala jako advokátka. Kritici v tom vidí jasný střet zájmů.

Seznam Zprávám se nyní podařilo zjistit, jak se vůbec stalo, že se loni Benešová začala - už v roli ministryně - Zadehovým případem zabývat.

Zadeh dostal za ovlivňování svědků osm a půl roku vězení. Podle rozsudku potřeboval přimět svědky, aby proti němu nevypovídali v jiném jeho případu - v kauze daňového podvodu za 2,5 miliardy při dovozu benzínu.

Svědky spolu se Zadehem podle soudu uplácel i advokát Záviš Löffelmann, který za to má jít do vězení na pět a půl roku. A právě jeho rodiče podali loni na Ministerstvo spravedlnosti návrh, ať Benešová ve prospěch jejich syna podá stížnost pro porušení zákona. Pomocí této stížnosti může ministryně požádat Nejvyšší soud, aby znovu přezkoumal už vyřešenou, odsouzenou kauzu.

„Čelím tady naprosto strašné kauze, a tak se snažím bránit všemi prostředky. Je na tom něco špatně?“ řekl Seznam Zprávám advokát Löffelmann.

Rodiče píší ministryni

S advokátovým otcem Ctiradem Löffelmannem se ministryně Benešová dobře zná. Ctirad Löffelmann byl v 90. letech náměstkem generálního prokurátora (obdoba dnešního náměstka vrchního státního zástupce). Benešová tehdy pracovala na Okresním státním zastupitelství v Kladně a v roce 1994 přešla právě na generální prokuraturu.

Ctirad Löffelmann později pracoval na středočeském státním zastupitelství a Marie Benešová byla v roce 1999 jmenována do funkce nejvyšší státní zástupkyně. Löffelmann nedlouho potom jako žalobce skončil, protože se odmítl podrobit bezpečnostní prověrce, což mu nově přikazoval zákon.

Na otázku, jestli při podání stížnosti hrálo nějakou roli, že otce advokáta Löffelmanna zná, ministryně neodpověděla.

O celé stížnosti ve prospěch daňového podvodníka Zadeha, advokáta Löffelmanna a potažmo i dalších odsouzených se Seznam Zprávami komunikovala jen esemeskami (tiskový odbor ministerstva na otázky odmítl odpovědět).

„Podnět ke stížnosti pro porušení zákona podali rodiče onoho advokáta - oba právníci,“ napsala pouze Benešová. Matkou advokáta Löffelmanna je Jarmila Löffelmannová, trestní soudkyně Městského soudu v Praze.

Na stejnou otázku, tedy jaký je vztah Benešové a jeho rodičů, advokát Löffelmann odpověděl stručně: „Nevím.“

Příliš tvrdý trest?

Marie Benešová ve stížnosti Nejvyššímu soudu píše, že tresty pro obžalované jsou příliš přísné. Například právě advokát Löffelmann dostal za ovlivňování svědků od prvoinstančního soudu podmínku, jenže odvolací senát ho potrestal pěti a půl roky natvrdo. Odvolací soud totiž rozhodl, že daňový podvodník Zadeh, advokát Löffelmann a dalších pět obžalovaných tvořili takzvanou zločineckou skupinu. A v tu chvíli se podle zákona zvedají tresty.

Seznam Zprávy už před dvěma lety upozorňovaly, že Benešová se může snadno dostat při podávání stížností do konfliktů zájmů. Bylo to v době, kdy nastupovala na ministerstvo rovnou ze své advokátní kanceláře, která zastupuje například společnost Metrostav obžalovanou kvůli údajně uplaceným stavebním zakázkám. Benešová tuto advokátní kancelář dál spoluvlastní i jako ministryně, má zde desetinový podíl.

Na výhradu o možném střetu zájmů tehdy Marie Benešová uvedla, že si neumí představit, že by měla rozhodovat o stížnosti ve prospěch nějakého svého bývalého klienta, kterého zastupovala jako advokátka. U podvodníka Zadeha však taková situace nastala. Benešová nyní říká, že o dalším takovém případu, kdy by se dostala do konfliktu její někdejší advokátní praxe a postavení ministryně spravedlnosti, neví.

Tvrdí také, že podnikatele Zadeha zastupovala v roce 2015 jen krátce. To když byl zatčený a snažil se dostat z vazby.

Reklama

Doporučované