Manželé Abtovi vyrábějí cider z vlastních jablek. Každý ročník zraje až dva roky

1. červen 2021

V Líšnici nedaleko Prahy roste Tátův sad. Založili ho manželé Abtovi, kteří se inspirovali filmem Cesta z města. Opustili velkoměsto a vysadili jabloně. Táta jablka sklidí a vylisuje. Společně s mámou pak cider a limonády testují na kamarádech a vlastních dětech.

Kateřina a Jan Abtovi město opustili před 17 lety. Zakoupili starou rozpadlou chalupu na Praze - západ a pustili se do pěstování jabloní. „Pole, která byla v režimu konvenčním, jsme převedli do eco režimu, ve kterém nepoužíváme žádnou chemii. Hnojíme statkovými hnoji,“ vysvětluje Jan Abt, který prozrazuje, že jejich jablka nemusí být krásná a dokonalá jako ze supermarketu. „Všechna naše jablka zdrtíme, vylisujeme, vymačkáme a používáme pak z nich jenom mošt, takže nám na jejich vzhledu nezáleží. My naopak upřednostňujeme, aby měla zajímavou chuť a vůni.“

V limonádách z Tátova sadu není žádná chemie

„Používáme staré české nebo místní regionální odrůdy, které tady vždycky byly, jako je Panenské české,“ popisuje Jan Abt. Testování výrobků potom probíhá přímo u ovocnářů v kuchyni. „Na stole se rozloží skleničky se vzorky a probíhá veselé ochutnávání, než jsme spokojeni s tím, co máme namícháno,“ usmívá se Kateřina Abtová.

Kromě zahradních limonád se Abtovi specializují hlavně na výrobu cideru. Do výrobny to mají z domova jen pár kroků přes dvůr. „Cider je laicky něco mezi pivem a vínem. V reálu je to vlastně jablečné víno, které na rozdíl od klasického vína z révy má polovinu obsahu alkoholu. Kvasí stejně jako víno. My ho ještě opatříme bublinkami a pak ho v lahvích prodáváme zákazníkům.“

Jablka nemusí být krásná. Důležité je, aby měla výraznou chuť a vůni

Cider nechávají Abtovi zrát až dva roky. Teprve poté ho ochutnávají a míchají různé šarže tak, aby dosáhli optimálního chuťového parametru. Táta a máma Abtovi vysadili 8 ha sadů, což je asi 1.500 stromů. Znamená to, že si ani v zimě příliš neoddychnou. Musí totiž prořezat jabloně, opravit ploty a dohlédnout na rozkvašený cider. V jejich práci se odráží hluboký respekt k přírodě. „I když tady kolikrát padáme únavou kolem deváté hodiny na gauč, tak víme, proč to děláme,“ říká Kateřina Abtová.

Spustit audio

Související