Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkovací portál je přetížený. Problém mají i laboratoře s PCR testy zdarma

  10:26
Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování si lidé mohou stáhnout na internetu z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Web se ovšem načítá dlouho a má problémy. Ty se objevily i u PCR testů, které jsou dvakrát měsíčně nově zdarma. Některá centra informují, že jim chybí metodika.

Testy na zjištění covidu-19. | foto: Martin StolařMAFRA

Od června mají lidé hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR testy na nemoc covid-19 a čtyři antigenní testy. Dosud mohly být hrazeny antigenní testy každé tři dny, ale dražší PCR test musel předepsat lékař či hygienik. Bez předpisu si museli lidé zaplatit PCR test sami.

Jenže hned v úterý se objevily první problémy. „Vážení klienti, v reakci na Mimořádné opatření MZ ČR, vydané 28. května 2021, umožňující občanům České republiky bezplatné PCR testování na onemocnění covid-19, vás informujeme, že z důvodu chybějící metodiky nejsme schopni PCR testy zdarma zájemcům nabídnout,“ píše se na stránkách laboratoře AeskuLab. 

Laboratoře mají problémy s PCR testy zdarma (1. června 2021)

Podle informací iDNES.cz nyní QualityLab - asociace laboratoří dává dohromady otevřený dopis vládě. Redakce iDNES.cz se proto obrátila na ministerstvo zdravotnictví i ministra Adama Vojtěcha. Ten telefon nebral, mluvčí Gabriela Štěpanyová uvedla, že zjistí bližší informace. 

Problémy jsou i jinde. „Pokus o PCR test zdarma nefunguje. Odběrová místa nebyla informována, jak mají státu tyto testy účtovat,“ uvedl na svém Facebooku David Ešner. Chtěl se nechat testovat v Praze 6.

Firma Prevedig, která má odběrová místa v Praze, Teplicích, Ústí nad Labem, Sokolově a Krupce, v prohlášení na webu uvedla, že ministerstvo dosud nevydalo plnohodnotnou metodiku pro toto preventivní testování. Laboratoře tak neví, zda mají testovat každý vzorek samostatně nebo levnější metodou s takzvaným poolingem, kdy se testuje více vzorků najednou.

„Nejsou vydány příslušné číselníky pro hlášení výsledků do centrálního registru ISIN a chybí i další nezbytné pokyny pro testování. Stále čekáme na upřesnění a jasné instrukce,“ napsala. I na jejích odběrových místech se lidé tohoto testu dožadovali. „Veškerý hněv nebo přinejmenším rozčarování našich jinak obvykle spokojených klientů chápeme, ale adresovat své dotazy a připomínky musíte výhradně na ty instituce, které nám všem mají stanovovat jasná a předvídatelná pravidla a které, jak se zdá, pro svoji roli nedostaly dostatečný prostor,“ dodala firma.

Kromě dvou PCR testů mají lidé ode dneška hrazené ze zdravotního pojištění také čtyři antigenní testy, jeden za týden. Schválila to minulý týden vláda. Dosud mohly být hrazeny antigenní testy každé tři dny, ale dražší PCR test musel předepsat lékař či hygienik. Bez předpisu si museli lidé zaplatit PCR test sami. 

Testy, očkování nebo nedávno prodělaná nemoc covid-19 jsou potřeba k prokázání bezinfekčnosti například při vstupu na hromadné akce nebo k využívání některých služeb. Platnost negativního PCR testu činí pro tyto případy sedm dní a u antigenního testu podle typu služby 48 až 72 hodin.

Údržba systému u certifikátu

Od úterý 1. června má fungovat stahování certifikátů o očkování, testování nebo o prodělané nemoci covid. Zprovoznění stránek oznamoval v úterý ráno i twitterový účet Chytrá karanténa. 

Nedlouho poté se však začaly objevovat stížnosti, že webové stránky nefungují. „Omlouváme se, právě probíhá údržba systému... Děkujeme za trpělivost,“ psaly stránky. Před desátou hodinou dopoledne začal web opět fungovat.

„Omlouváme se. V současné době jede server pomaleji než obvykle. Jde o první den, kdy vyvažujeme výpočetní výkon mezi vydáváním certifikátů a infrastrukturou nezbytnou pro očkování. Krátkodobě se může stát, že dostupnost služby bude omezená,“ uvedla na Twitteru Chytrá karanténa. 

Certifikát dokonce obsahoval i překlep. V jeho dolní části stálo „České retubliky“. Ministerstvo chybu po chvíli odstranilo. 

Doklad o bezinfekčnosti je potřebný například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí. V papírové podobě lze doklad získat v očkovacím centru, nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Dostatečnou ochranu podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví poskytuje už doba 22 dní po podání první dávky očkování proti koronaviru. Kompletní imunita vzniká až zhruba dva týdny po dokončeném očkování, bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale mírnější podmínky hájil s tím, že ochrana je srovnatelná například s antigenním samotestem.

Negativní test je další možností jak prokázat bezinfekčnost. Pro některé služby či akce je nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní test, jinde stačí právě i samotest, třeba ze zaměstnání či školy, kde se testuje jednou týdně. 

Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je nutné test předložit. Pro akce je uznávaný test jen od zdravotníků. Na nerovné podmínky si stěžovali poskytovatelé některých služeb i ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Bezinfekčnost mohou prokázat také lidé, kteří jsou méně než šest měsíců po prodělání nemoci covid-19. V té době jim podle odborníků dostatečnou ochranu před nákazou poskytují jejich protilátky. 

Vede se debata o tom, jestli by čtvrtou možností nemohl být právě test prokazující přítomnost protilátek, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale nebyla stanovená jejich dostatečná ochranná hodnota.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...