Hlavní obsah

Nejdéle sloužící kustod ligy skončil. Ikona, bude chybět, říká Rada. Nahradí ho bývalý sparťan

Jablonec nad Nisou

S fotbalisty Jablonce prožil všechny jeho prvoligové sezony, ta uplynulá však byla pro dlouholetého kustoda Aleše Češka ta poslední. Nejdéle sloužící servisman v nejvyšší soutěži odešel do penze. Třetí tým ligy ho ihned vyznamenal uvedením do svého Klubu legend jako teprve 15. člena.

Foto: FK Jablonec

Aleš Češek byl nejdéle sloužícím kustodem v lize, servis poskytoval jabloneckým fotbalistům 26 let.

Článek

„Když vidím, kolik vynikajících fotbalistů tady bylo a hrálo, je to pro mě velká pocta a čest," uvedl 63letý Češek, přezdívaný Čenda.

„Když jsem se koukal na bundesligu, zrovna u jednoho klubu po 21 letech končil kustod a při rozloučení sklidil velké ovace. Škoda, že nemohl být plný stadion i u nás, protože Čenda by si to zasloužil. Je ikonou klubu a jeho inventářem. Samozřejmě nám bude chybět, ale už se rozhodl pro důchod a jen mu přeji, aby si ho užíval co nejdéle," pověděl jablonecký kouč Petr Rada.

Foto: FK Jablonec

Domácí zápas se Slavií byl Češkovým posledním. Před výkopem se s ním rozloučil majitel klubu Miroslav Pelta a ředitel Petr Flodrman.

Radovi táhlo teprve na čtyřicítku a stále ještě profesionálně hrál, když se Češek stal v roce 1995 jabloneckým kustodem. Vydržel rekordních 26 sezon. Zažil boj o titul do posledního kola, evropské poháry i strach ze sestupu. „Nejraději bych samozřejmě byl, kdyby se vyhrál titul. Přeji Jablonci jen to nejlepší, hlavně zdraví hráčům, dobrou formu, dobré trenéry, aby klub šel pořád nahoru," pověděl Češek, jenž je s Jabloncem spjatý 42 let.

Foto: FK Jablonec

Aleš Češek přišel do Jablonce v roce 1979 a za místní Liaz i hrál.

„Pro tento klub odvedl strašně moc. Hrál za něj, dělal kustoda, což je otročina, protože neznáte soboty a neděle," dodal Rada. „Rád jsem tě při působení v Jablonci poznal, jsi skvělý kluk a pracant, skromný a ve všem spolehlivý. Přeju ti klidný důchod, alespoň budeš mít hodně času fandit nám na EURO," vzkázal odcházejícímu kustodovi současný kouč české reprezentace a bývalý trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý v upomínkovém videu, které jablonecký klub k derniéře připravil. Češka na Střelnici od příští pohárové sezony nahradí bývalý hráč Jablonce, Sparty či Liberce Luboš Hušek.

Reklama

Související témata: