Přestat kouřit není jen tak. Vyzkoušejte zaručené tipy od bývalých kuřáků, fungují

Ostatní 01. června 2021 | 11:11 — Anna Novotná
Kouření je zlozvyk, který zabíjí. Mnoho kuřáků se snaží s cigaretami skoncovat a věří, že tentokrát si zapálili naposled. Jenže velmi často i přes své obrovské přesvědčení to nezvládnou a ke kouření se zase vrátí. Podle odborníků je to normální, přestat kouřit je velmi těžké. Vždy ale radí, že by kuřáci neměli přestávat s kouřením přestávat. Možná vám ve vašem odhodlání poradí i tipy dnes už bývalých kuřáků, kteří boj s nikotinem zvládli.
Další 3 fotografie v galerii
Zbavit se závislosti na cigaretách je složitější, než se zdá / Pixabay

Podle pražské poradny pro odvykání kouření, která je jednou z mnoha, které se snaží kuřákům, kteří jsou rozhodnuti přestat, pomoci v jejich úsilí, by si kuřáci měli ze všeho nejdříve uvědomit následující fakta:

  • Na následky kouření zemře každý 2. kuřák, z toho polovina ve středním věku.
  • Každý 6. kuřák onemocní rakovinou plic, tedy onemocněním, jehož možnost vyléčení je v současné době jen 10%.
  • Kouření lehkých ("light") cigaret nesnižuje riziko, naopak zvyšuje riziko agresivnějších forem rakoviny plic.
  • Závislost vzniká v mládí, reklama je cílená na pubertální mládež, pak vzniká drogová závislost a dospělý člověk chce přestat, ale díky droze - nikotinu nemůže.
  • Přestat kouřit se vyplatí vždy, čím však dříve, tím se to vyplatí více (přestane-li kuřák kouřit do 40. roku věku, pak získá v průměru 10 let navíc oproti stavu, kdy by pokračoval v kouření).
  • Pomoci přestat kouřit se snaží poradny pro odvykání kouření za pomoci psychosociální podpory, doporučení náhradní léčby nikotinem a léků pro snížení chuti na kouření.
  • Účinnost vědecky prokázaných metod je 25 až 40 % (roční abstinence kouření), zatímco jiných se metod se rovná placebu, tj. cca 5 %.
  • Nové formy kouření tabáku či nikotinu (e-cigarety, zahřívaný tabák -IQOS) jsou pravděpodobně méně škodlivé než kouření klasických cigaret, ale určitě není neškodné a do budoucna nese zatím ne zcela známá rizika. Již nyní jsou jednoznačně popsány případy edému plic či intersticiálních plicních procesů po kouření vapor- neboli e-cigaret.

V čem tkví kámen úrazu

Podle statistik by 60 až 80 % kuřáků se svým návykem skoncovat chtělo, podaří se to ale jen asi pětině z těch, kteří to vůbec zkusí. Jak je to možné? Hlavním viníkem je droga - tedy nikotin. Jakmile si člověk vybuduje závislost, k odvykání je potřeba přistupovat systematicky.

Zakopaný pes je také ve vůli a motivaci. Najde se hodně těch kteří vám potvrdí, že by chtěli přestat kouřit, že to i zkoušeli, ale že neměli dostatečně pevnou vůli. Ve skutečnosti jim ale podle odborníků chyběla spíš silná motivace. Jakmile totiž kuřák onemocní rakovinou plic, většinou okamžitě přestane a nemá ani abstinenční příznaky. Má totiž motivaci. Jenže to už bývá pozdě.

Rozhodnutí je základ

Jako i v jinýcch podobných případech i při odvykání kouření je klíčové se rozhodnout. Měli byste si ujasnit, proč chcete odbourat svou závislost. Důvody mohou být různé. Někdo se rozhodne kvůli zdraví, další kvůli partnerovi či dětem, jiný kvůli financím nebo sociálnímu postavení. Tyto důvody si klidně napište na papír. Pak je dobré si přesně naplánovat, kdy s odvykáním začnete. Se svým záměrem seznamte i okolí, rodina i přátelé vás určitě rádi podpoří.

Nepřeceňte své síly

Každému vyhovuje trochu jiný postup. Někdo se rázně rozhodne zahodit poslední krabičku do koše a už si nezapálit, dalšímu vyhovuje pozvolné odvykání. Odborníci  upřednostňují spíše radikálnější variantu, má to však své ale. Obzvláště počáteční období může být velmi složité, radí proto pomoci si třeba nikotinovými náplastmi nebo žvýkačkami. Jde o pomůcky,, které vám umožní překlenout nejhorší abstinenční příznaky. Dnes jsou už na trhu i dva léky, které znamenají významný pokrok a zvyšují šanci člověka rozhodnutého skoncovat s kouřením svůj boj vyhrát. 

Vyhněte se spouštěčům a ukliďte

Pokud to jen trochu půjde, snažte se vyhnout situacím, kdy míváte největší chuť si zapálit. Někdo má cigaretu spojenou s alkoholem, kávou nebo dobrým jídlem. Mějte to na paměti a běžte si hned po kávě vyčistit zuby nebo si nalepte náplast. Na počátku snažení také pomůže úklid. Zbavte se všech kuřáckých pomůcek, vyhoďte zapalovače i popelníky a místo, kde kouříte, perfektně ukliďte a vyvětrejte. Ve voňavém prostředí nebude vaše chuť na cigaretu tak silná.

Pomůže voda i krizový plán

Je prokázáno, že voda potlačuje chuť na cigarety. Mějte proto po ruce dostatek tekutin a denně vypijte i dva litry vody. Kromě toho, že vás voda alespoň částečně zbaví neodolatelné chuti si zapálit, ještě vám z těla vyplaví škodlivý nikotin. Dopředu si také připravte krizový scénář pro případ, že vás z ničeho nic přepadne neodolatelná potřeba si dát cigaretu. Můžete třeba vypít sklenici vody, udělat si pár dřepů, zavolat kamarádovi, jít se projít, dát si sprchu nebo cokoliv jiného. Tento postup si pak zautomatizujte a praktikujte jej vždy, když opět zatoužíte po cigaretě.

Dobrou metodou, jak potlačit chuť na cigaretu a zároveň se uklidnit, je hluboké brániční dýchání. Nadechněte se do břicha tak, že se rozšíří a nafoukne jako malý balon a při výdechu opět poklesne. Nikam nespěchejte, výdech by měl trvat minimálně dvakrát tak dlouho jako nádech (nebo ještě déle). Tímto způsobem zkuste dýchat alespoň tři minuty.

Zdravý životní styl

S odvykáním kouření je obvykle spojena i změna životního stylu. Zkuste třeba začít cvičit, změňte trochu jídelníček a zařaďte do něj více ovoce a zeleniny. Dostatek vitaminů a dalších prospěšných látek vám v boji s kouřením určitě pomůže. Kdo chce, může najít pomoc i v přírodě. Chuť na cigaretu vám znechutí například puškvorec, který můžete zkombinovat se lněným semínkem: připravte si na talířek 2 lžíce lněného semínka a lžičku sušeného puškvorcového oddenku. Když vás přepadne nutkání, vezměte si trochu směsi a žvýkejte ji tak dlouho, až se úplně rozteče, a potom ji polkněte. Asi po třech týdnech užívání vám bude připadat odporný už samotný cigaretový pach (a lněné semínko vám zlepší trávení). Ke snížení chuti na cigaretu přispívá také kajenský pepř, čaj z kozlíku lékařského nebo lékořicové pastilky. O tom, že se dá pepř použít i v kosmetice, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu