reklama

"Půl roku funguje systém elektronické dálniční známky úspěšně. Lidé si zvykli a využívají možnost odložené platnosti," uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Denní průměr prodaných známek je 16.000 kusů. Nejžádanější jsou roční viněty, kterých řidiči nakoupili 2,24 milionu kusů. Nejvíce se známky prodávají v e-shopu eDalnice.cz, kde si e-známku koupilo 70 procent motoristů. Viněty jsou k dostání také v přibližně 200 pobočkách čerpacích stanic EuroOil, kde řidiči koupili přes 224.000 elektronických kuponů, dalších 277.000 kusů pořídili v 3000 pobočkách České pošty a téměř 20.000 v samoobslužných kioscích, které jsou rozmístěny hlavně u hranic.

Jednou z novinek, kterou elektronické známky oproti starým papírovým přinesly, je jejich klouzavá platnost. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. Podle mluvčího Cendisu Martina Opatrného byl o tuto možnost největší zájem v lednu, kdy končila platnost starých ročních kuponů. Zvýšený zájem Cendis očekává opět před letními prázdninami.

Od poloviny dubna mohou řidiči také žádat o vrácení platby při chybném nákupu na neexistující poznávací značku vozidla. Zatím toho využilo přibližně 700 lidí. Podle Cendisu však asi polovina žádostí nesplňovala potřebné náležitosti, často například chybí potvrzení o zaplacení či kopie technického průkazu. "Snažíme se celkově postupovat co nejvíce proklientsky. V tomto případě to znamená, že pokud něco chybí, žadatele vyzveme k doplnění a oprávněné požadavky následně vyřešíme,“ podotkl Opatrný. Podle statistik, které zahrnují veškeré omyly, dělali motoristé chyby zhruba ve třech procentech nákupů.

Nové elektronické známky letos nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Ceny známek zůstaly proti loňsku stejné, roční stojí 1500 korun, 30denní 440 korun a desetidenní 310 korun.

Na elektronické známky navazují i další projekty ministerstva dopravy. Havlíček připomněl například možnost požádat si o řidičský průkaz s končící platností elektronicky přes Portál občana. V létě se do systému jednotného tarifu OneTicket, který byl spuštěn pro státem a kraji objednávané spoje v prosinci, začnou připojovat komerční spoje a od podzimu bude možné zjistit elektronicky informace z registru vozidel.