Ostravská BR Group se rozrůstá, zaplní téměř desetinu českého plastikářského trhu

Skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka koupila firmu Montix z Mohelnice na Šumpersku, která je významným výrobcem plastových pokovených dílů určených zejména pro automobilový průmysl. Akvizice výrazně posílí plastikářskou divizi BR Group, oznámili v úterý Bochenek a dosavadní většinový vlastník Montixu Oldřich Svoboda. Hodnotu kontraktu neuvedli.

Montix má téměř 550 zaměstnanců, skupina BR Group před akvizicí zaměstnávala přes 2200 lidí. „Nová akvizice zásadním způsobem posílí pozici BR Group na trhu s lisovanými plastovými výrobky zejména pro automobilový průmysl,“ řekl Bochenek.

Montix se specializuje na lisování plastů a montáže sestav, plastové komponenty předních a zadních světel automobilů. Ve výrobních halách firmy pracuje 250 zaměstnanců, kromě toho je součástí společnosti personální agentura, jež zaměstnává téměř tři sta lidí. Zaměstnance zajišťuje především pro společnost Hella Autotechnik Nova, která sídlí v jejím sousedství a odebírá podstatnou část produkce Montixu. Loni Montix dosáhl obratu 750 milionů korun a provozního zisku před odpisy (EBITDA) 32 milionů korun.

„Sami jsme zvažovali určité technologie pokovení zavést v PF Plastech, takže v momentě, kdy se nabídla možnost koupě Montixu s velkou výhodou blízkosti Helly a technologie pokovení, tak jsme se snažili tuto transakci realizovat,“ řekl výkonný ředitel BR Group Petr Mitura.

Firma bude zabírat skoro desetinu odvětví na českém trhu

Plastikářská výroba bude ve skupině po průmyslovém textilu druhým silným odvětvím, v oblasti automobilových světel bude mít BR Group téměř desetiprocentní podíl na českém trhu. Mitura řekl, že kapacity technologie pokovení by skupina v budoucnu chtěla ještě rozšířit a velký potenciál rozvoje vidí i v personální agentuře.

Svoboda, který letos získal titul Podnikatel roku 2020 Olomouckého kraje, řekl, že se rozhodl tento druh podnikání opustit a Montix prodat mimo jiné vzhledem ke svému věku. „Cílem bylo najít partnera, který plynule naváže na dosavadní práci, a zároveň při využití synergie bude firmu dál rozvíjet ve všech směrech. Jsem přesvědčen, že BR Group je takovou společností,“ řekl Svoboda.

Cílem ředitele je šestimiliardový obrat

Skupina BR Group se sídlem v Ostravě podniká v odvětvích průmyslových textilií, automobilového průmyslu a lehkého strojírenství. Patří do ní 11 výrobních firem, například Lanex, Conrop nebo Singing Rock a její pobočky fungují na Slovensku, v Polsku a v Rusku. Do skupiny patří i plastikářské firmy PF Plasty z Chuchelné a IPG Plasty z Milotic nad Bečvou. Loni skupina dosáhla obratu 3,3 miliardy korun.

Mitura řekl, že se začleněním Montixu se BR Group dostává v obratu ke čtyřem miliardám korun a v počtu zaměstnanců se blíží ke třem tisícům. „Zase se posouváme dál v našem strategickém cíli dosáhnout šesti miliard korun obratu,“ řekl výkonný ředitel. Obratu šest miliard korun chce skupina dosáhnout v roce 2024. Bochenek řekl, že zvažuje i další akvizice.

Nákup sta procent podílu v Montixu BR Group financovala z části z vlastních zdrojů a také s využitím bankovního úvěru. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který posuzoval podíl BR Group na trhu lisovaných plastů.