Hlavní obsah

Do 20 let věku odchází z domovů téměř 40 % dětí, jen část se obejde bez pomoci rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dosažení plnoletosti opouští rodinné hnízdo čtyři z deseti českých dětí. Většina z nich přitom zůstává s rodinou i nadále v kontaktu a chodí si k nim pro rady, ale i finanční pomoc. Děti z dětských domovů přicházejí do života stejně nepřipravené, navíc některé z nich ani nevědí, kde si v daném okamžiku říci o pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Do 20 let věku z domova odejde asi 39 % mladých.

Článek

Do 20 let věku z domova odejde asi 39 % mladých, přičemž většinu z nich tvoří dívky, které opouštějí domácí jistoty rychleji. Před odchodem nejvíce přemýšlejí nad penězi, zda jich na samostatný život budou mít dostatek, a také nad tím, zda jejich odchod z domova negativně neovlivní vztahy v rodině.

Většina z nich zůstává se svou rodinou i nadále v úzkém kontaktu. Jedním z důvodů je to, že i když spolu nebydlí, maminka nebo tatínek jsou stále přítelem na telefonu, který jim dokáže kdykoliv poradit a v případě potřeby i pomoci.

Jak řešit vztah s čerstvě dospělými dětmi

Děti

Nejčastěji přitom mladí potřebují pomoci s penězi. Bez finanční výpomoci se obejde jen necelá polovina z nich.

„Co je alarmující, je pak množství čerstvě dospělých, kteří žijí sami, ale nedokážou vyjít s penězi. Každý šestý si říká rodičům o peníze pravidelně každý týden,“ upozorňuje generální ředitel Oriflame Ivo Kalík.

Děti z dětských domovů mají vše složitější

Každý rok z dětských domovů odchází po dosažení plnoletosti sedm set dětí. Podle výzkumu realizovaného minulý rok pod záštitou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se tak nejčastěji děje proto, že touží po svobodě a samostatnosti.

„Chtějí založit rodinu, spojit se se svou vlastní rodinou, chtějí světu dokázat, že jsou ho hodny. Na druhou stranu se to ale neobejde bez strachu z nového začátku a také obav ze samoty, protože většina z nich má nulovou oporu v okolí,” shrnuje výsledky výzkumu, který vyšel v aktuálním čísle International Journal of Health, New Technologies and Social Work, Aneta Witzanyová.

V případě potíží se tak tyto děti nejčastěji obracejí na ty, které znají ze svého pobytu v dětském domově. Ti jim ale nemohou sami pomoci ve všem. Zejména týká-li se to finanční podpory.

Děti z dětských domovů odcházejí s jednorázovým příspěvkem, tzv. odchodným 25 tisíc Kč, které někde doplňují praktickým balíčkem.

„Když mají štěstí, mohou přejít z dětského domova, což je taková pětihvězdičková škola v přírodě s veškerým servisem, minimem povinností a zodpovědnosti, do některého z 242 cvičných bytů. Většina ale jde rovnou do podnájmu, čeká je kolotoč kaucí, zařizování bytu, hledání práce. To vše s mizivou představou o hodnotě peněz a výši všech nákladů. Já sama jsem tvrdě narazila,“ vypráví své zkušenosti Veronika Kašáková z Nadačního fondu Veroniky Kašákové.

Po odchodu z dětského domova se ocitl na ulici. Dnes má práci, která ho baví a naplňuje

Děti

Proto se i její nadační fond snaží dětem odcházejícím z dětského domova pomoci, a to zejména v okamžiku, kdy se dostanou do nesnází, aby měly možnost se s žádostí o pomoc na někoho obrátit.

Prevence v tomto případě pomáhá předcházet problémům, které některé děti z dětských domovů při startu do samostatného života mají. Podle údajů ministerstva vnitra z roku 2016 má 31 % dětí z dětských domovů problémy s drobnými krádežemi, drogami, alkoholem, ale i prostitucí nebo gamblerstvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Když dospělý syn nechce opustit mamahotel

Podle statistik téměř polovina dospělých dětí bydlí v Česku u rodičů. Řada z nich tak činí jen z finančních důvodů, ale jsou i tací, jež využívají služeb svých...

Výběr článků

Načítám