Ke klimatickému bodu zvratu jsme blíž, než se předpokládalo

1. 6. 2021 – 17:17 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Ke klimatickému bodu zvratu jsme blíž, než se předpokládalo
zdroj: Profimedia

Z nových měření teplot a nové analýzy klimatických trendů vyplývá, že Země může překročit klimatický bod zvratu už během příštích pěti let.

Za klimatický bod zvratu je pokládána teplota o 1,5 stupně Celsia vyšší proti předprůmyslové éře (do roku 1750). Tato hodnota je v dokumentech Světové meteorologické organizace (WMO) označována za práh, jehož překročení může vést k velkým změnám stavu systému, jakými jsou nevratné tání a růst hladiny oceánů a moří.

Víc než statistika

Světová meteorologická organizace a Britský meteorologický úřad dospěly k závěru, že se čtyřicetiprocentní pravděpodobností průměrná globální teplota překročí hranici oteplení o 1,5 stupně proti předprůmyslové éře alespoň v jednom z příštích pěti let. Ve srovnání s obdobným hodnocením organizace z minulého roku se tato pravděpodobnost téměř zdvojnásobila.

Meteorologická organizace ve své zprávě píše, že roční průměrná teplota bude v každém z příštích pěti let patrně nejméně o jeden stupeň vyšší než v předindustriální době a s devadesátiprocentní pravděpodobností jeden z těchto roků překoná dosud nejteplejší rok 2016.

„Je to mnohem víc než jen statistika,“ řekl o nové předpovědi generální tajemník meteorologické organizace Petteri Taalas. „Zvyšující se teploty znamenají víc tajícího ledu, vyšší hladiny moří, víc vln veder a dalších extrémních projevů počasí. Budou mít také vážný dopad na potravinovou bezpečnost, zdraví, životní prostředí a udržitelný rozvoj.“

Ke globálnímu oteplování přispívají skleníkové plyny uvolňované lidskou činností, nejvíc oxid uhličitý. Do roku 2020 se jeho koncentrace v atmosféře zvýšila na 48 procent nad úrovní před průmyslovou revolucí (před rokem 1750).

Meteorologická organizace nicméně ve své zprávě upozorňuje, že zmíněná změna odhadů je způsobena především přesnější technikou a přesnějšími daty. Není za ní zrychlující se oteplování.

Dva stupně jsou příliš

Podpisem pařížské dohody o klimatu se země dohodly, že omezí spalování fosilních paliv, které přispívá k oteplování planety. Cílem je udržet teploty výrazně pod dvěma stupni nad předindustriální hladinou. Mnozí experti však připomínají, že by bylo lepší udržet nárůst globální teploty pod 1,5 stupně.

Tuto úroveň by podle nich lidstvo ve vlastním zájmu nemělo překročit.

Klimatolog Edward Hawkings však v rozhovoru pro agenturu AP podotkl, že některé měsíce roku 2016 už hranici 1,5 stupně Celsia překonaly.

„S ohledem na to, že globální teploty nadále stoupají, je nevyhnutelné, že občas překročíme hranici 1,5 stupně, než ji jednou překročíme definitivně a na dlouhou dobu,“ řekl Hawkings.

Manažer Greenpeace Jan Beránek přirovnal situaci lidstva k postavení pasažérů řítících se vlakem ke hraně svahu zakončeného propastí. „Místo toho, aby vlak na posledních dvou kilometrech – od značky, která na to upozorňovala – brzdil, tak zrychluje. Do vagónů se z kabiny hlásí, že není důvod k panice. Průvodčí k tomu vysvětluje, že brzdit se nesmí prudce, protože by si cestující mohli natlouct a rozbily by se talíře a skleničky, co mají v jídelním voze.“

Zdroje:
WMO

Nejnovější články