Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český tým i bez opor nasázel laxním Slovákům sedm gólů. Ve čtvrtfinále jde na Finsko

Jistota postupu do čtvrtfinále udělala své, v soupiskách a zřejmě také ve výkonu soupeře. Česká reprezentace v posledním zápase v základní skupině A mistrovství světa přestřílela Slovensko i bez řady klíčových hráčů 7:3. Důležité branky pro sebevědomí vstřelil Filip Zadina či Lukáš Radil. Střeleckou smůlu na turnaji prolomil Matěj Stránský a první trefu v kariéře na MS přidali Matěj Blümel s Liborem Hájkem. Český tým tak už s jistotou narazí ve čtvrtfinále na Finsko.

Česká radost v utkání se Slovenskem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vzhledem k předpokládanému vítězství Američanů s otloukánkem skupiny B Itálií (4:2) bylo zřejmé, že vítěz derby dostane ve čtvrtfinále obhájce titulu Finy, kteří po poledni zdolali 3:2 po nájezdech Kanadu. "Je jedno, jestli jsme dostali Finsko, nebo Ameriku, oba týmy jsou špičkové. Bude to jen o nás, ne o týmu, proti kterému hrajeme. Jestli chceme pokračovat dál, tak musíme porazit každého," hlásil Zadina.

Z českého pohledu se hrálo pouze o pozici ve skupině A. Realizační tým udělal několik změn a zvolil odpočinek pro opory. Trenéři dali volno brankářské jedničce Šimonu Hrubcovi, obránci Filipu Hronkovi i útočníkům Janu Kovářovi, Dominiku Kubalíkovi, Jakubu Vránovi a Jiřímu Sekáčovi. Kapitánsko céčko pro toto utkání dostal Tomáš Zohorna.

Po rozcvičce pak těsně před utkáním ze sestavy kvůli blíže nespecifikovaným problémům v horní části těla vypadl ještě Filip Chytil. Češi tedy hráli na jedenáct útočníků. Důležité hráče šetřili také Slováci, nenastoupil například kapitán Marek Ďaloga nebo Marek Hrivík.

Nekoncentrovaní Slováci vstoupili do zápasu špatně a hned po 29 sekundách toho využil Filip Zadina. Forvard Detroitu poslal do branky ztečovanou střelu Libora Hájka. Svěřenci Filipa Pešána v první části dominovali, do dvou nebezpečných úniků se ještě dostal Jakub Flek. "Důležité bylo, že jsme dali první branku, navíc takhle brzy. Konečně jsme nemuseli dotahovat soupeře a myslím si, že to mělo velký vliv na utkání," těšilo kouče Filipa Pešána.

Hrubku Maria Grmana pak v rozehrávce potrestal Zadina s Michaelem Špačkem, druhý jmenovaný doklepl puk do prázdné branky. Nejvíce vyděsila Romana Willa snad jen střela mladíka Šimona Nemce, kterou stěží vyrazil ramenem na horní tyčku. 

Slováci zkrátka nebyli v utkání, což se potvrdilo i ve druhé části. Nahození Andreje Šustra tečoval umně navrátilec Lukáš Radil. "Cítil jsem se docela dobře. Čekal jsem, že to bude o dost horší. Jak kluci dali hned první střídání gól, zdálo se mi, že jsme diktovali tempo zápasu, hráli jsme hodně s pukem, což mi to hrozně usnadnilo, než když hrajeme s týmem, proti kterému musíte furt někde nahánět puk," uvedl forvard Spartaku Moskva Radil. 

Po chybném pasu asistenta na třetí branku Šustra snížil povedenou bekhendovou kličkou Matúš Sukel na 1:3. V závěru třetiny však ještě napřáhl Libor Šulák a jeho dělovka zapadla do horního rohu branky, Češi směřovali k vítězství.

Zisk tří bodů dokreslili ve třetí třetině i útočníci, kteří to potřebovali nejvíce. Nejlepší střelec extraligy Matěj Stránský konečně prolomil střeleckou smůlu v Rize a zvýšil přesnou střelou pod vyrážečku už Adama Húsky, který nahradil Júlia Hudáčka. Na 6:1 zvýšil Matěj Blümel první gólem v kariéře na mistrovství světa po parádní individuální akci.

"Jen jsem si chtěl přehodit jejich obránce. Puk mně pak malinko utkel a jen jesem to hodil na bránu. Gólman byl prostě dole a jsem jen rád, že mi to tam spadlo. Moc jsem si to užil, jen škoda, že tady nebyli lidi, jinak skvělý pocit," popsal Blümel.

Will inkasoval v utkaní nakonec třikrát, když jej propálil od modré čáry pardubický bek Martin Bučko a forvard Kristián Pospíšil. Výsledek na 7:3 pečetil při power-play Slováků Hájek.

Skupina A (Olympic Sports Centre):

Česká republika - Slovensko 7:3 (2:0, 2:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 1. Zadina (Hájek, Moravčík), 16. M. Špaček (Zadina), 23. Radil (Šustr, Šulák), 40. Šulák (M. Špaček), 44. M. Stránský, 46. Blümel (M. Stránský, Moravčík), 60. Hájek (R. Hanzl, Smejkal) - 27. M. Sukeľ (Faško-Rudáš), 49. Bučko (Holešinský. Buc), 59. Pospíšil (Cehlárik, Gachulinec). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), Constantineau (Fr.) . Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0.

Sestavy:

ČR: Will - Moravčík, Hájek, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, D. Musil - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - Blümel, A. Musil. Trenér: Filip Pešán.

Slovensko: J. Hudáček (41. Huska) - Gernát, Kňažko, Nemec, Rosandič, Grman, Jánošík, Gachulinec, Bučko - Cehlárik, Slafkovský, Pospíšil - Studenič, Krištof, Lantoši - Faško-Rudáš, M. Sukeľ, Kelemen - Holešinský, Buc, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články