Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zábřeh-Družstvo v Hrabůvce má 100 let. K tomuto výročí vyjde kniha o historii

Ostrava-Jih |

Zábřeh-Družstvo slaví 100 let. Tato vilová čtvrť Ostravy-Jihu byla založena 31. května roku 1921 a vše o její historii se lidé dozví nejen díky výstavě v bývalých obchodních výlohách na náměstí Gen. Svobody, ale i díky nové knize, která k tomuto výročí vznikla.

V Ostravě-Jihu letos slaví 100 let hned dvě významné čtvrti. A to místní část Zábřeh-Družstvo a Jubilejní kolonie. Obě tyto místní části se nachází v Hrabůvce a obě radnice podpoří venkovními akcemi. První z nich, Čaj o páté, proběhne už 19. června v prostorách Družstva.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Městský obvod Ostrava-Jih u této příležitosti vydává knihu, která popisuje vlastně celých 100 let. Dozvíte se v ní, co se tady dělo, jak probíhal stavební vývoj, jaké tady žily třeba osobnosti, jak se vyvíjelo obyvatelstvo, co se stavělo v okolí Družstva a podobně.”

Část Zábřeh-Družstvo se stavěla zhruba 80 let v prostoru bývalého rybníka Podhájníka a za tu dobu byla zastavěna krásnou vilovou čtvrtí, která vytvořila zahradní město s ústředním zeleným náměstím.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Za výstavbou celé této čtvrti stálo takzvané obecně prospěšné stavební a bytové družstvo ve Vítkovicích v čele s tehdejším poslancem a budoucím starostou města Ostravy Josefem Chalupníkem, no a taková skupina nadšených mužů v podstatě vytvořila projekt zahradního města, který se z počátku potýkal s mnoha problémy, ale nakonec tedy, jak vidíme, dospěl svého cíle a opravdu tady to zahradní město vzniklo.”

Zábřeh-Družstvo je největším zahradním městem v Česku a původně mělo 562 objektů.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Několik objektů bylo zdemolováno v rámci výstavby polanecké spojky a Plzeňské ulice v průběhu 60. a 70. let, ale jinak v podstatě je to Družstvo tak jak vlastně bylo navrženo, dodnes dochované.”

Historii této čtvrti přibližují i dobové fotografie na plotech zahrad vybraných domů, ze kterých se dozvíte, jak vypadala kdysi a jak vypadá dnes. A už brzy bude připravena i výstava ve výloze bývalého obchodu na nároží Chalupníkovy ulice a náměstí Gen. Svobody.

Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Příští měsíc, v červenci, oslavíme 100 let vzniku Jubilejní kolonie, kterou taky podpoříme nějakými venkovními akcemi. Samozřejmě tím chceme zdůraznit, že Jih není jenom sídlištní město, ale že má také svou historii a že se samozřejmě o ni zajímáme a staráme a snažíme se ji přiblížit i všem lidem, kteří tady žijí.”

A na závěr dodám, že sousedská slavnost ke stoletému výročí Zábřehu-Družstva se uskuteční 19. června od 16 hodin.

Nahlásit chybu


K tématu

Dny města Bruntálu připomněly 810. výročí založení města a přinesly mozaiku kultury a sportu všem, od dětí až po seniory

22. června 2023 17:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letošní Dny města Bruntálu se nesly ve znamení 810. výročí města a přinesly kulturní i sportovní program pro všechny věkové kategorie. Konaly se nejen na centrálním náměstí, ale také na zámku, v zámeckých zahradách, na stadionu a dalších místech.

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

4. července 2023 9:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

Diakonie Českobratrské církve evangelické na Bruntálsku, Rýmařovsku a Vrbensku oslavila 30 let své existence

2. června 2023 17:22 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Diakonie českobratrské církve evangelické je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v České republice. Její náplní jsou služby zdravotní, vzdělávací i pastorační. Je součástí mezinárodní platformy Eurodiakonie a právě nyní oslavila 30 let existence u nás.


Ornitologové ze Záchranné stanice v Bartošovicích museli v Havířově odebrat z hnízda čtyři malé čápy, bez pomoci by nepřežili

Ornitologové ze Záchranné stanice v Bartošovicích museli odebrat z hnízda čtyři malé čápy. O ty se staral jen jeden z rodičů. Šance na přežití mláďat je vysoká a i pravděpodobnost, že si samice najde nového partnera a opět zahnízdí.

Mezi Polankou a Starou Bělou lze projet po cyklostezce. Na mostě přibyl pruh pro cyklisty

Cyklistické propojení mezi Polankou a Starou Bělou je už zcela bezpečné. Na zrekonstruovaném mostě byl totiž přistavěn pruh, který je určen pro chodce a cyklisty a je oddělen od silnice.

Trasa letošního Pochodu kolem Palkovic vedla na vrchol Čupek

Několik desítek lidí se vypravilo na trasu letošního Pohodu kolem Palkovic. Start byl tradičně u sportovní haly. Podle mapy pak účastníci procházeli trasu s několika soutěžními stanovišti.

Prašný ovál u novojičínských Komenského škol je minulostí

Začala revitalizace hřiště u Komenského ulice v Novém Jičíně, které slouží dvěma základním školám. Zastaralý antukový ovál nahradí atletická dráha s moderním povrchem, uprostřed bude umělý fotbalový trávník.

Opava ušetří miliony na energiích. Začne s instalací fotovoltaických elektráren

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Technická závada při nabíjení elektrokoloběžky způsobila požár bytu v Příboře, pět osob zraněno

Včera 19:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Příboře v úterý odpoledne hořelo v bytě v 7. nadzemním podlaží bytového domu. Bylo nutné evakuovat jeho obyvatele, což započali policisté, kteří dorazili jako první. Dům muselo opustit celkem 16 osob. Jeden člověk byl odnesen pomocí transportní plachty. Zranilo se celkem pět lidí.

Na hrobu ve Vítkovicích si ustlal bezdomovec. Návštěvníci hřbitova na něj zavolali strážníky

Včera 10:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Tak to tady ještě nebylo. Ostravští strážníci museli řešit velmi neobvyklou situaci, kdy je vyděšená seniorka přivolal na hřbitov, že jí na hrobě spí nějaký muž. Ukázalo se, že jde bezdomovce, kterého zmohl alkohol.

Hasiči SDH Karviná-Ráj oslavili na Lodičkách 100 let

Sbor dobrovolných hasičů z Karviné-Ráje uspořádal na Lodičkách slavnost ke 100. výročí založení sboru. Nechyběla ukázka českých i polských hasičských sborů, mše s požehnáním a také vyznamenání zasloužilých hasičů.

Rybáři z Frýdlantu pořádali na řece Ostravici závody Beskydský pstruh

Rybáři z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali závody Beskydský pstruh. Do soutěže se zapojilo 26 lovců.

3,5 tisíce žáků ZŠ si zasportovalo na akci School games v Ostravě-Jihu

Sedm tisíc dětí, tři a půl tisíce sportovců, šestnáct zapojených základních škol, osm disciplín, tři kvalifikační dny a jedno velké finále. To jsou School games, unikátní projekt, který má za cíl zapojit co nejvíce dětí z Jihu do pohybových aktivit. Školáci mají za sebou kvalifikační kola a mohou se připravovat na červnové vyvrcholení.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

20. května 2024 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

V Ostravě začaly Dny Fajne rodiny. Akce potrvají do poloviny června

20. května 2024 11:45 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě začaly oblíbené Dny Fajne rodiny, což je spousta akcí a prorodinných aktivit napříč celým městem, kde si to své najde opravdu každý. V letošním roce se do pořádání zapojilo více než 50 nejrůznějších organizací.

Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

ZŠ Bohumínská uspořádala Den otevřených dveří s roboty, návštěvníci si vyzkoušeli i virtuální realitu

Základní škola Bohumínská uspořádala pro veřejnost Den otevřených dveří s roboty. Žáci představili návštěvníkům své vlastní robotické výtvory a lektoři klubů Robotiky předvedli, jakým způsobem škola využívá moderní technologie.

Zábřeh-Družstvo v Hrabůvce má 100 let. K tomuto výročí vyjde kniha o historii
Vydáno 1. června 2021 17:43, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Zábřeh-Družstvo slaví 100 let. Tato vilová čtvrť Ostravy-Jihu byla založena 31. května roku 1921 a vše o její historii se lidé dozví nejen díky výstavě v bývalých obchodních výlohách na náměstí Gen. Svobody, ale i díky nové knize, která k tomuto výročí vznikla.

V Ostravě-Jihu letos slaví 100 let hned dvě významné čtvrti. A to místní část Zábřeh-Družstvo a Jubilejní kolonie. Obě tyto místní části se nachází v Hrabůvce a obě radnice podpoří venkovními akcemi. První z nich, Čaj o páté, proběhne už 19. června v prostorách Družstva.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Městský obvod Ostrava-Jih u této příležitosti vydává knihu, která popisuje vlastně celých 100 let. Dozvíte se v ní, co se tady dělo, jak probíhal stavební vývoj, jaké tady žily třeba osobnosti, jak se vyvíjelo obyvatelstvo, co se stavělo v okolí Družstva a podobně.”

Část Zábřeh-Družstvo se stavěla zhruba 80 let v prostoru bývalého rybníka Podhájníka a za tu dobu byla zastavěna krásnou vilovou čtvrtí, která vytvořila zahradní město s ústředním zeleným náměstím.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Za výstavbou celé této čtvrti stálo takzvané obecně prospěšné stavební a bytové družstvo ve Vítkovicích v čele s tehdejším poslancem a budoucím starostou města Ostravy Josefem Chalupníkem, no a taková skupina nadšených mužů v podstatě vytvořila projekt zahradního města, který se z počátku potýkal s mnoha problémy, ale nakonec tedy, jak vidíme, dospěl svého cíle a opravdu tady to zahradní město vzniklo.”

Zábřeh-Družstvo je největším zahradním městem v Česku a původně mělo 562 objektů.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Několik objektů bylo zdemolováno v rámci výstavby polanecké spojky a Plzeňské ulice v průběhu 60. a 70. let, ale jinak v podstatě je to Družstvo tak jak vlastně bylo navrženo, dodnes dochované.”

Historii této čtvrti přibližují i dobové fotografie na plotech zahrad vybraných domů, ze kterých se dozvíte, jak vypadala kdysi a jak vypadá dnes. A už brzy bude připravena i výstava ve výloze bývalého obchodu na nároží Chalupníkovy ulice a náměstí Gen. Svobody.

Hana Tichánková, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Příští měsíc, v červenci, oslavíme 100 let vzniku Jubilejní kolonie, kterou taky podpoříme nějakými venkovními akcemi. Samozřejmě tím chceme zdůraznit, že Jih není jenom sídlištní město, ale že má také svou historii a že se samozřejmě o ni zajímáme a staráme a snažíme se ji přiblížit i všem lidem, kteří tady žijí.”

A na závěr dodám, že sousedská slavnost ke stoletému výročí Zábřehu-Družstva se uskuteční 19. června od 16 hodin.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000025814/zabreh-druzstvo-v-hrabuvce-ma-100-let-k-tomuto-vyroci-vyjde-kniha-o-historii