Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Pražská práva reagují na případ Feriho: studenti se mohou vyjádřit, zda se setkali s nevhodným chováním

Dominik Feri foto: ČTK

Praha - Studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se mohou pomocí elektronického dotazníku anonymně vyjádřit k tomu, zda se ve škole setkali s případy nevhodného chování i ke způsobům, jak takové situace řešit. Fakulta podle tiskové zprávy urychlila kroky, které povedou k posílení prevence a řešení nevhodného chování na půdě fakulty, včetně sexuálního obtěžování či násilí. Chce zřídit funkci fakultního ombudsmana nebo ombudsmanky.
  20:22

Pražská práva tím reagují na případ svého bývalého studenta a exposlance TOP 09 Dominika Feriho, kterého některé ženy obvinily ze sexuálního nátlaku.

‚Vyzýváme poškozené, aby nás kontaktovaly.‘ Policie v případu Feriho zahájila úkony trestního řízení

Fakulta už dříve označila obvinění Feriho za vážná a jednání, které je mu připisováno, za neakceptovatelné. Škola ovšem nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování, a vzhledem k tomu, že Feri už dostudoval, nemůže vůči němu zakročit ani disciplinárně, uvedl minulý týden děkan fakulty Jan Kuklík. Vyjádřil současně podporu všem obětem takového jednání.

Feri ke konci května po uveřejnění svědectví několika žen o jeho nevhodném sexuálním chování rezignoval na poslanecký mandát. Nebude ani kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny a vystoupil z TOP 09.

„Rozhodli jsme se začít dotazníkovým šetřením, aby opravdu každý člověk na fakultě mohl upřímně popsat své zkušenosti a pocity. To nám umožní nastavit takový systém opatření, aby skutečně fungoval a všichni mu mohli věřit,“ uvedl děkan pražských práv Kuklík.

Feriho kauza by mohla pomoci obětem, aby se nebály mluvit, míní socioložka. ‚Svědectví musíme brát vážně‘

Vedle vytvoření pozice fakultního ombudsmana by součástí nového systému měl být zejména jasný mechanismus pro podávání podnětů a způsob, jakým se budou dále řešit, a také osvěta mezi studenty i zaměstnanci. Přípravu má na starosti Věra Honusková z katedry mezinárodního práva, která chce systém konzultovat i s externími subjekty. 

V pondělí se konalo neformální setkání se zástupkyněmi spolků Ženy v právu a V jednom kole. „Za dva týdny proběhne kulatý stůl, kde bychom o našich návrzích rádi diskutovali a hledali nejlepší cestu k jejich naplnění,“ dodala Honusková. Práce na novém systému opatření budou pokračovat během léta, fungovat by mohl od začátku příštího semestru.

Pochybila Univerzita Karlova v kauze poslance Feriho? ‚To, co jsem slyšela, nebylo trestné,‘ říká senátorka

Feri studoval na fakultě v letech 2015 až 2020. Mladý opoziční politik před týdnem po uveřejnění svědectví několika žen o sexuálním obtěžování nebo násilí ohlásil k 31. květnu rezignaci na poslanecký mandát. Odmítl, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. 

Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Prověřování vede pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. Policisté zároveň vyzvali případné poškozené, aby je kontaktovaly. V případu dosud nebyl nikdo obviněn.

Feri se chce kvůli článkům bránit u soudu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!