Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Gólová smršť v první části, pak pohoda. Rusové přejeli Bělorusy a čeká je Kanada

Ruský výběr ovládl na mistrovství světa skupinu A. Hokejisté ROV nedali Bělorusku šanci, už první třetinu ozdobili pěti brankami a pak v pohodovém tempu dospěli k vítězství 6:0. Tři body za dva góly a asistenci si připsal obránce Nikita Nestěrov, gól a dvě přihrávky měl Michail Grigorenko a dvě trefy připravil Anton Slepyšev. Ve čtvrtfinále je tedy na programu pikantní souboj ROV – Kanada.

Nikita Nestěrov skóruje proti Bělorusku
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Sborná neponechala při cestě za výhrou a posunem do čela tabulky od začátku nic náhodě. Již po 36 sekundách hry otevřel skóre Něstěrov. Když poté v 5. minutě přidal s přispěním bránících Bělorusů druhý gól Galimov, skončil zápas pro brankáře Šostaka, kterého stejně jako v minulém souboji se Švýcarskem nahradil Kolosov.

Ani on ale dlouho neudržel čistý štít. Sice si poradil s tvrdou střelou Provorova, v polovině první třetiny jej ale překonali Šalunov a Grigorenko. V 17. minutě se po rychlém protiútoku prosadil podruhé Něstěrov a zápas byl rozhodnutý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání ROV – Bělorusko

Rusové mohli ubrat plyn a šetřit síly na čtvrtfinále. Zatímco v úvodní dvacetiminutovce vyslali na běloruské brankáře sedmnáct střel, ve druhé jen čtyři. A to měli dvě přesilové hry. Více práce než Kolosov měl dokonce jeho protějšek Samonov. Obraz hry se nezměnil ani ve třetí části, ve které sice Bělorusové ubránili tři oslabení, ale přesto ještě jednou inkasovali.

"Když vedete 5:0, je těžké hrát dál. Každému je jasné, že je rozhodnuto. Samozřejmě že jsme se snažili pokračovat, vytvářet si šance, ale musíme i ocenit Bělorusy. Nakonec je fajn, že jsme zápas odehráli s čistým kontem a pomohli Samonovovi," řekl Grigorenko.

Ze souboje s Kanadou obavy nemá. "Nezáleží na tom, s kým budeme hrát ve čtvrtfinále. Čeká nás play-off a naším cílem je vyhrát zlaté medaile, takže musíme porazit každého," podotkl útočník Columbusu. "Kanada je prostě Kanada a všechny týmy, které do čtvrtfinále postoupily, chtějí vyhrát. Teď už se bude hrát na krev, takže se připravujeme na hokejovou válku," dodal Grigorenko.

Skupina A (Olympic Sports Centre):

ROV - Bělorusko 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Nestěrov (Grigorenko), 5. Galimov (Gavrikov), 10. Šalunov (Zadorov, Nestěrov), 11. Grigorenko (Slepyšev, Voronkov), 17. Něstěrov (Tarasenko, Barabanov), 53. Voronkov (Slepyšev, Grigorenko). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:6. Bez využití.

Sestavy:

ROV: Samonov - Zadorov, Něstěrov, Provorov, Gavrikov, Orlov, Zub - Grigorenko, Voronkov, Slepyšev - Burdasov, Šalunov, Galimov - Tarasenko, Morozov, Barabanov - Švec-Rogovoj, Kameněv, Tolčinskij. Trenér: Valerij Bragin.

Bělorusko: Šostak (5. Kolosov) - Šinkevič, Bailen, Antonov, Znacharenko, Lisovec, Falkovskij, Korobov, Solovjov - Platt, Šarangovič, Klimovič - Komarov, Drozd, Protas - Lopačuk, Kodola, Stefanovič - Děmkov, Bělevič, Paré. Michail Zacharov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články